Twitter killed the blog

onsdag, december 24, 2008

Halleluja Jr #5 - Apple TV

När teknologier kommer samman och möjliggör något som jag inte trodde gick att göra - eller i alla fall att jag inte skulle kunna göra det - då blir jag själaglad.

Igår hade jag en sådan upplevelse, mitt Halleluja Jr moment #5: Min nyinköpta Apple TV.

Produkten är ju inte direkt ny, Gunnar på Prylkoll rapporterade om Apple TV för snart två år sedan. Men som vanligt är min startsträcka lite längre (men när jag fattat så är produkten/tjänsten ofta mogen för de bredare lagren).

Under julklappsslutspurten gav jag i alla fall mig själv en tidig julklapp, och med en maggropskänsla som påminde om när jag som 8-åring fick en radiostyrd Jeep, packade jag andaktsfullt upp min nya leksak "designed by Apple in California".


Tack vare Apples plug-and-play mentalitet lyckades jag på några minuter hitta det trådlösa hemmanätverket, ange koden för kopplingen till Itunes på min daturhubb och synka över mina 15 000 bilder och lite musik på Apple TVns 160 Gig. Ja, överföringen av bilder stod och tuggade under mer eller mindre hela kvällen men processen var riktigt smidig. När någon levererar så bra grejer som Apple så får de baskemig gärna låsa in mig i både den ena eller andra teknologin och lura av mig pengar över tiden. Halleluja moments are larger than Money.

När jag sedan även laddade ner applikationen Remote till min Iphone insåg jag att jag håller på att konvertera. Plötsligt har jag fått ihop mitt hemmanätverk: kan sitta i fåtöljen och styra musiken på kontorshögtalarna, eller besluta att samma slinga skall gå på ljudanläggningen i vardagsrummet. Eller varför inte titta på mina TED podcasts i HD på min 42 tums skärm, med hjälp av ett par knapptryckningar på min Iphone?

Jag inser två saker: 1) jag har känslomässigt redan med några få användningsområden räknat hem min Apple TV investering 2) samtidigt har jag förstås bara krafsat på ytan, barn och fru kommer tex än mer gilla när DVDerna nu enkelt blir tillgängliga på TVn via nätverket 3) Min nästa dator kommer att bli en Mac, 18 år efter det att jag som student valde bort min Mac nere i Lund och köpte en bärbar PC från Lappower.

Nej, nu måste jag leka vidare - God Jul!

PS. Om du inte har något för dig innan Kalle Anka, eller inte vet vad ni skall dricka för vin ikväll, kika på Winespectators podcasts med 2008 års bästa viner.



lördag, december 20, 2008

Vad får det kosta att ha gott samvete?

Jag läser via Torstensson en intressant notis om att Google nu släppt på sitt samvete och börjat tillåta annonser för alkohol i USA och gambling i UK. Att inte vara elak är svårt när kvartalsrapporterna och plånboken skall fyllas.

På vanligt manér hyperlänkade jag till en relaterad anek.dot från en tidigare konjunkturcykel.

2001 satt vi på Scandinavia Online i en rävsax. Vi hade byggt upp en substantiell affär på att upplåta digital distribution via våra portaler, sol.no, sol.dk, suomi24.fi och passagen.se. När vi kom in in Q1 2001, efter vår- och höstslakten under 2000, dog marknaden för distributionspartnerskap. Inte ner med 10% år över år, utan den lade sig på rygg och vinkade inte ens hej då. Som affärsutvecklingschef initierade jag då det (för andra) inte helt glamorösa projektet att arbeta igenom en lista med vilka typer av nya annonspengar som vi skulle kunna attrahera om vi släppte lite på både moral och Petter Wirells/Cederquists syn på lagboken.

Jag konstaterade ganska snabbt att det fanns fyra ekonomiskt intressanta områden där vi skulle kunna förändra den inte så trevliga intäktsutvecklingskurvan: 1) Spel & Dobbel 2) Alkohol 3) Porr och 4) Läkemedel.

"Informationskampanjer" för läkemedel var förhållandevis oförargligt och kunde möjligen i mindre skala klara kraven även för ett halvnorskt högmoraliskt bolag som SOL. Porr försvann dock snabbt från min lista, med stark stöd från norskt ägarhåll (vilket gör att man kan fundera på hur Schibsted ser på Aftonbladets minst sagt utmanande printannonser för olika telefonlinjer). Alkoholreklam avfärdades också av våra jurister (även om tidningarna inte långt därefter började släppa in allt mer annonser av denna typ).

Där vi lade ner mest jobb var inom Spel och Dobbel och jag knackade dörr för att förstå vilket intresse som fanns i denna begynnande industri. Efter att träffat bl.a. Douglas Roos/Ladbrokes samt Penning Automatförening på Åland stod det ganska klart att det där fanns både intresse och ekonomiska resurser. Jag tyckte att detta spår var både klockrent och harmlöst, vilket dåvarande kollegan Carl Klingberg - idag Ongame-chef och icke-välkommen i Frankrike - säkert höll med om. Trots att detta bara är 7 år sedan visade det sig dock vara minst lika svårt att få igenom en Douglas Roos annons som det hade varit att bjuda in Bert Millton som gästföreläsare på julfesten.

I denna konjunktursvacka kommer myndigheter runt om i världen få det jobbigt. När en gigant som Google (jag vet, "gigant" är en underdrift) börjar flörta med sina värderingar kan man ju bara fundera på hur diskussionerna går på bolag som inte diskuterar tillväxttakt utan överlevnad.

_______________________________________

Crack till jul?
Vill du ge familjen en riktig kick till jul?
Köp vår senast crackpipa och få första blosset gratis!
wvw.crackpipa.co.uk


Tråkigt att betala skatt?
Håller du inte med Mona, och gillar inte att betala skatt?
Inom 30 dagar kommer du inte betala en krona till i skatt.

wvw.maltamates.com


Påverka dina vänner!
Har du någon "vän" som du inte tycker riktigt förstår vad du säger?
Vi ser till att budskapet går fram!
wvw.hästhuvud.nu

torsdag, december 18, 2008

Time to twist your business model - eller kanske inte

Ett fascinerande spel pågår i många bolag i det konjunkturläge vi just nu befinner oss i, inte minst i onlinevärlden. I ena änden finns en affär som inte levererar vad den borde, givet de striktare krav en lågkonjunktur kräver. 

Detta leder till att förändringar måste göras för att överleva, vilket dock ingen vill säga i klartext. Därför kommer det i andra änden ut den ena mer krystade förklaringen än den andra varför en justeringen i affärsmodell, organisation eller eller fokus görs.

Ett exempel är Zennströms P2P Tv-tjänst Joost som har vacklat under hösten, efter att tagit in $45 miljoner 2006. Läser på Techcrunch att Joost nu lägger ner sin klient som jag uppfattat var kärnan i Joosts erbjudande. Gissar att detta är första steget i att Joost inom 6 månader lägger sig helt på rygg. Q1 2009 kommer det rassla in dylika releaser. 

Usch eller möjlighet?

torsdag, december 11, 2008

Leweb 2008 - och Helen Fisher i lejonets kula

Som jag skrivit om förut så är jag verkligen imponerad av vår chefsantropolog på match.com, Dr. Helen Fisher. Helens auktoritet i den akademiska världen är inte så svår att se men det intressanta är nu att hon börjar bli efterfrågad också i internetkretsar för att prata om sina tankar och teorier. Hennes föredrag på TED är tex både lysande och ett av de mer populära på TEDs gilmrande video/podcast tjänst.

Än tydligare exempel från den senaste veckan är att den hypade konferensen Leweb i Paris hade satt temat för hela konferensen till Kärlek, efter att arrangörerna inspirerats av Dr Fisher. Internetworld skriver mer om detta. Även på Nobelfesten igår (som tex Stockholm city rapporterar) var Kärlek det genomgående temat. 

Jag vet inte om det är ett konjunkturtecken att Kärlek lyfts upp på det här sättet både här och där, eller om det är ett bevis på hur viktigt det är vad vi på match.com håller på med. Sannolikt är det en kombination - en trevlig sådan.

lördag, december 06, 2008

Vad kan vi lära oss av gåslever?

Om alla insekter i världen försvinner kommer allt liv på jorden dö ut inom 50 år. Om människan förvinner kommer allt liv på jorden att frodas som aldrig förr. Detta konkluderar Dan Barber när han pratar på TED. En underbar anekdot och lärdomsintensiv föreläsning.

torsdag, december 04, 2008

Cricleofmoms.com - man skall alltid lyssna på mamma

Läser just på Techcrunch att CircleofMoms.com - som lanserades i Oktober 2008 - har attraherat 850,000 personer att registrera sig. Helt galet, men också värt att påminna sig om att bra idéer liksom i webbens barndom fortfarande kan komma från ingenstans. När medelålders kvinnor etablerar Lunarstormaktiga beteenden, då skall man lyssna och lära.

måndag, december 01, 2008

Ourbeginning.com - kommer någon ihåg?

Från Dot.com museumet, Ourbeginning.com's klassiska annons från Superbowl 2000:



Vad säljer de? Vad vill de säga? Inte en aning.

De betalade i alla fall över $3 miljoner för att köra spotten under Superbowl XXXIV, med en årsintäkt i hela lådan på $1 miljon.

En tanke: kanske var de bara väldigt explicita med att de höll på med dressing up the bride?

söndag, november 30, 2008

"Its amazing, but we are not amazed" - Kevin Kelly

Kevin Kelly, bl.a grundare av Wired, pratar nedan på TED. Kelly konstaterar att webben bara är 5000 dagar gammal men att det har skett fantastiska saker, men att vi inte längre tänker på vilken massiv förändring som skett. Kelly ger i detta klipp sin bild av hur framtiden kan komma att se ut när The Machine - ONE - både är centrum och oss alla på en gång. 

Nedan konsumeras bäst med en kopp Earl Grey, i en soffa via egna hörlurar och en Ipod/Iphone.


En sidnot: efter att jag skaffat min Iphone är jag chockad hur snabbt jag förändrat mina mediakonsumtionsvanor. Och eftersom jag har en tendens att vara lackmus för när en förändring slår igenom på riktigt så kittlar det i magen när jag funderar på vad som komma skall som ett svar på i synnerhet den konsumtion av rörlig bild som jag håller på att utveckla.

lördag, november 29, 2008

Halleluja Jr #4 - Negroponte T-25 år

Via Itunes och TED sprang jag på Halleluja Jr #4. Nedan ett grymt intressant klipp med legenden Nicholas Negroponte, grundare av MIT Medialab, där han 1984 (nittonhundraåttiofyra, 25 för år sedan!) pratar om datorer och framtiden. 



Måste läsa om hans Being Digital från mitten av 90-talet, klassisk läsning för den som vill kalla sig internet smurf.

onsdag, november 26, 2008

Några dagar med New York och Diller

Var i NY förra veckan och man måste ju älska den staden. Det må vara kris men det är värt att fundera på hur långsamma, räddhågsna och bakåtsträvande vi är i Sverige när man jämför med en stad som NY. Fantastiskt att man byggt en sådan stad! Det känns plötsligen länge sedan vi i gamla Svedala gjorde något som imponerade på världen, det var väl senast typ när slottet byggdes.

Nedan två bilder som får representera NY just nu:

Billboard på Broadway - "Keep Walking"














Huset som Barry byggde - IAC Building:












Syftet med resan till NY var möte med Kungen. Dvs min högste chef Barry Diller. Att ha möte med Jan Stenbeck i styrelserummet på Skeppsbron 18 var stort när det begav sig. Men att kliva in i motsvarande rum på plan 7 i IACs nyuppförda byggnad mitt emot Chelsea pier, det var en annan dimension. Mer om detta när jag har lite mer tid, detta är inget som kan avhandlas i en handvänding.

tisdag, november 18, 2008

Kandidater till Yahoo jobbet?

Fortune listar tänkbara kandidater till Yahoo jobbet:

- Dan Rosensweig, former COO
- Jon Miller, ex AOL chief
- Tim Armstrong, North America and Latam Sales och Operations på Google 
- Todd Bradley, EVP HP
Meg Whitman, ex Ebay CEO
Sue Decker, President of Yahoo Inc, ex CFO

Undrar vem som vill ta detta jobb utan att veta om/när Yahoo bli uppköpt? Gissar att det inte kommer någon ny extern person på plats innan någon/MSN köpt Yahoo, och att man då pekar ut en ägare av Yahoo affären i den nya struktur som skapas.

Yang berättar själv om sitt avhopp

Äntligen.

Det har varit en segdragen historia för Jerry Yangs mandat att erodera. Men nu har han på sin blogg officiellt meddelat att han kommer avgå, så snart en ersättare kommer på plats.  

Yahoo upp nästan 10% på börsen, Jerry Yang borde inte fundera på vad hans marknadsvärde är.

Har blivit några historiska postningar på detta tema här på bloggen:







måndag, november 17, 2008

Making Love Happen - Nomineringsfilm SIME Awards

Inför SIME Awards kom Radon förbi och gjorde en intervju. SIME-publiken fick nu det tveksamma nöjet att se unge herr Siwers i size 10 * 5 meter på Rigolettos jätteskärm. Ja, ja, vad gör man inte för konsten.

fredag, november 14, 2008

Post SIME memories 2008

SIME is over and I feel a bit sad, a bit like the day after Christmas. Still, the good thing is that I had a great time - and we even got an early Christmas Gift when we won the SIME Award 2008 for "Best E-commerce Company" of the Nordics.

Below my quick notes on SIME memories 2008:

- Morten Lund was great, again, two Johans from Halmstad seem to agree... . The phrase I took away with me this time was: "There’s a fine line between vison and hallucination". Danish one-liner machine.

- Pelle Törnberg gave a down to earth view of the world, Törnberg style. At times he even voiced below the ground sentiment towards the future, for example when saying that he would in the current climate only invest in listed companies (a bit strange when I thought he was spending his time nowadays as a private investor and advisor).

- Talked to Pontus Schultz on the same topic and darn what people close to the financial markets are worried about the future. In a comparison my view of the next few years were optimistic, and then you understand what I am talking about!

- The Music panel with Mia Rose, Stefan Glänzer and Ulf Ekberg was refreshing. In particular Ulfs presentation of the new Ace of Base site, where users are able to remix songs and where users then will be able to vote for what should get on the CD, was a piece of the future.

- Also in the Music panel Stefan Glänzer gave a very unpolitical comment (in a Stockholm perspective) on Spotify not having anything unique to offer. And that they are completly in the hands of the big music labels. I actually agree, even if I love the Spotify service, and I would not take my last 100 million kronors ( :-) ) and put them in to Spotify. Itunes can threat the rights owners to jump, but Spotify has a long long way to that kind of negotiation position.

- Peter Sunde of Pirate Bay was a surprise. At times he seem completly obnoxious, but more than that he was impressively mature with a very clear view of why he is doing what he is doing. When I heard via Morten that Pirate Bay stand for 60% of the BitTorrent traffic on the webb - and that BitTorrent traffic then is 80% of the traffic over all on the Internet - I got amazed. If this is even close to true then it is mind blowing and must make Peter Sunde and his Pirate Bay friends some of the more important and interesting individuals in the online world of today.

- Laughed really hard when I spoke informally with Peter Sandberg of Disruptive and exactly at the time when I said "evil capitalists" in some context, Johan Brenner walks in the room overhearing our conversation with a face saying "talking about me?" More on this and on SIME over all, read Disruptives blogg (Day 1:1, Day 1:2, Day 2:1 and Day 2:2)

onsdag, november 12, 2008

Top 10 geeks of all times

Via Fosfor fick jag tips om denna topp lista över historiens största geeks:

1. Linus Torvalds
2. Steve Wozniak
3. Sir Tim Berners-Lee
4. Seymour Cray
5. Marc Andresen


Är det inte underligt ett enkelt grepp som top 10 lists kan fortsätta intressera, från Letterman till ovan? Som business geek läser jag i alla fall detta med glädje.

tisdag, november 11, 2008

Halleluja Jr #3 - P3 podcasts

Har snöat in på podcasts efter att vi blev ett Ipod hushåll, först min fru med en touch och sedan jag med en iphone.

Därför blir Halleluja Jr #3 podcastingen som P3 erbjuder för P3 Dokumentär. Tre som jag fastnade för var:

* 90-tals krisen - oj vad man glömmer

* Ronnie Pettersson - vilken hjälte

* Bubblan - Svante Tidholm görs till hjälte, Johan Stael hånar Socialdemokrater

måndag, november 10, 2008

SIME Awards - who are the nominees?

For the 12th year SIME, Northern Europe's largest conference, it hosted in Stockholm this week. 

On the stage over the week we will see for example:

- Morten Lund, one of the true entrepreneurial stars of the region
- Hans Rosling, if you can't be there, click here to watch him at TED
- Joi Ito, CEO of Creative Commons - and more
- Pelle Törnberg, best known for having been my old boss, but also responsible for building the worlds largest news paper Metro
- and the guys behind Pirate Bay, with or without face masks, IRL or from a remote location, not sure

Except for a great line up of speakers, SIME continues to celebrate the best of interactive media by presenting the SIME Awards.

At Match.com we are very proud to be nominated in two categories:

Best Internet Strategy - together with Muxlim, Soundcloud and Webtraffic

Best E-commerce company - together with Familjeapoteket.se and Bwin

lördag, november 08, 2008

Hur fördelar användare sina minuter på webben globalt sett?

Flippade igenom lite slides från onsdagens Web 2.0 i SF och fastnade för denna slide från klassiska internetanalytikern Mary Meeker:















Notera:
- Yahoo har fortfarande den högsta andel globalt av den tid som spenderas online
- Youtube är nu tvåa, med Facebook som trea
- Google kärntjänst tar ingen mark i tid, vilket inte är så förvånande
- MSN har tappat från 5% till 1% av tiden konsumenter spenderar online

Halleluja moment Jr #1 - TED talks i min Iphone

Ett av de blogginlägg som jag fått fått mest feed back på var när jag skrev om "Internet Halleluja moments" för några månader sedan. Så därför, halv och helreligösa internetfreaks därute, tänkte jag fortsätta på detta tema och lista även de mer vardagliga upptäckter jag gör. För att inte göra anspråk på att varje upptäckt är en revolution i sig kommer jag lista dessa idéer under benämningen "Halleluja Jr".

Halleluja Jr #1. Min Iphone är en riktigt risig telefon, ledsen att säga det. Roamingen är katastrof, fummelfeltryckningsfrekvensen oacceptabel och batteritiden är inte ok. Men jag älskar den.

Ett av skälen är mitt Halleluja Jr #1: gratis nedladdning av TED talks via iTunes. Jag som älskar TED kan nu plötsligt sitta på ett flyg och inspireras av världens smartaste personer, istället för att fördjupa mig i kartan över exakt vilka flygrutter SAS har i Europa där långt bak i Scanorama. Vad många missar är att för mig som användare har hela värdet av att ha en motsvarande iphone/ipod touch mentalt räknats hem egentligen bara genom att jag får dessa timmar av TED talks. 

Halleluja Jr #2. Ovan gäller inte tjänsten RjDj, detta är inget jag skulle köpa en iphone för. Blev tipsad av Stefan Glänzer på SIME CPH om denna sjuka tjänst - eller digitala drog som Stefan kallade den. Uppmanar er som har en iphone eller ipod touch att ladda ner, bedöm sedan själva om detta är galet, om det är roligt eller om det bara är en liten komponent i förståelsepusslet kring varför Vodaphone, Telenor eller Telia har misslyckats med sina walled gardens för mobiltjänster.

SIME CPH - besök i Morten Lund land

Spenderade eftermiddagen torsdag på SIME i Köpenhamn. Några snabba reflektioner:

* Trots att det fanns en kombination av danskt vemod och lågkonjunktur i luften så hade Ola och SIME gänget lyckats samla ihop stora delar av det danska internet
* Lisbeth Knudsen, Editor in Chief för Berlingske chockade mig genom att deklarera att journalisterna hos Berlingske måste ta sig ner från sina "ivory towers" och ta ansvar inte bara för ekonomi utan också för den övergripande kommersiella framgången. Jag håller med och påmindes om
ett inlägg från 2005 här på bloggen.
* Tom Olssons presentation av
Starstable, ett äventyrsspel online för unga tjejer, påminde igen om hur sjukt mycket som är ogjort, klart detta kommer fungera. Lanseras Q1 2009 - Miksche & Torstensson, köp detta med en gång!
* Fenomenet
Muxlim verkar bara accelerera, så också hastigheten på VD Mohamed El-Fatatrys föredrag
*
Jan Birger Olsson pratade kring neuromarketing och gav antingen en försmak på framtiden eller så var det en marknadsförares våta dröm som just var bara en dröm
*
Morten Lund, som var del av "min" panel tillsammans med Tim Frank Andersen, vilken skön snubbe! Jag har träffat ganska många entreprenörer och personligheter genom åren i media och internetvärlden och Morten har Det som gör att hans framgång inte är en slump. Han toppade inte med något ännu skönare citat än på DLD, men läs hans blogg och ta rygg på en person som alltid kommer lyckas i slutändan.
* Hatten av för Radon, det sätter en krydda på SIME som gör SIME SIMEish - och
"Internot" är alltid ett stort garv

Nu är man laddad för SIME Sthlm nästa vecka, årets professionellt roligaste vecka. Vi ses där.

onsdag, november 05, 2008

Samarbetet Google-Yahoo i papperskorgen

Googles momentum är ju fantastiskt. Jag har sagt det tusen gånger: vilka tjänster och vilket varumärke!

Samtidigt läser jag nu att det just annonserats att samarbetet mellan Google och Yahoo är lagt på hyllan och slås av vilken underlig situation Google hamnat i. Från att 2001 inte haft någon affärsmodell, är man idag sin egen framgångs värsta fiende. Liksom AT&T på 80-talet blev tvingat att bryta upp sin monopolliknanden ställning så känns det som om Google med rekordfart närmar sig en motsvarande situation.

Med anledning av att Google-Yahoo samarbetet föll i bitar idag läser jag på Forbes: "The arrangement likely would have denied consumers the benefits of competition - lower prices, better service and greater innovation," said Thomas Barnett, an assistant attorney general who oversees the Justice Department's antitrust division."

Så urbota trist att vara i en situation där man inte får göra för bra affärer, skapa för bra allianser, generera för mycket överskott och äga en för stor del av internetanvändarens vakna timmar.

Lite som om man hade skrivit om specialregler för Carolina Klyft när hon var för dominant i 7-kamp. Nej Carolina, det är övertramp om du ens nuddar plankan. Och du får nu stöta med lite tyngre kula. Och i löpgrenarna måste du springa barfota. Annars är det inget kul för publiken. Eller för oss andra som också vill vara bra.

Vi vet att Carolina Kluft blev blasé av all framgång. Det var ingen utmaning att vinna ett guld till. Undrar om Googlers känner samma sak? Att det inte går att överraska positivt utan att när fantastiskt är normen uteblir kicken i att göra något riktigt bra?

tisdag, november 04, 2008

Vet du vad presidenten heter i Indien?

Världen verkar uppslukad av McCain vs Obama. Så också jag. Men bara för att få lite jämnvikt, gör följande test:

A. Vet du vad den kinesiske premiärministern heter?

B. Vet du vad premiärministern i Japan heter?

C. Vet du vilket kön Indiens president har?

Svar:
A. Presidenten heter Hu Jintao, vilket många säkert vet, men premiärministerns namn är Wen Jiabao
B. Taro Aso
C. Kvinna, vid namn Pratibha Patil, premiärministern heter Manmohan Singh

För att skapa lite balans i informationsflödet, klicka på namnen ovan och wikipediaplugga lite om vad som sker i andra länder.

Viralt när det är som bäst

Jag är inte vanligtvis en person som skickar vidare viralmarknadsföringsklipp till vänner och bekanta i tid och otid. Jag får väl till och med medge att jag tycker det är förkastligt när någon sätter detta i system, därav också min tveksamhet mot Facebook.

Idag fick jag dock från en vän ett klipp som jag till och med postar. För det är så sjukt viralt smittsamt. Inte minst en valdag som denna. Så håll till godo:

onsdag, oktober 29, 2008

Framtiden kanske inte var helt gratis ändå

Högkonjunkturens annonsfinansierade lovsång har börjat klinga av. Att attrahera ett par ögon är ju inte så svårt, och att kränga iväg denna kontakt när alla skriker efter fler, bättre och roligare sätt att spendera väl tilltagna marknadsföringsbudgetar är inte heller kärnfysik. 

Det var ju precis samma historia år 2000. Allt skulle bli gratis. Och erbjudandena till användarna om gratisgungor stod i rad, eftersom annonsköparna betalade för karusellerna. 

Vad som hände då, och som händer nu, är dock att medan det tar en längre tid att ändra beteende hos konsumenterna - dvs trafikflödena är relativt konstanta - så går det på en femöring för annonsköparna att stoppa karusellen - dvs marknadsföringsbudgeterna stryps.

Vi kommer nu därför att se rader av annonsfinansierade onlineaffärer som står på näsan. I alla fall under Q1 nästa år när avtal och budgetar för 2008 löper ut. Detta gäller primärt de som levt på display eller varumärkesannonsering och i mindre grad direct respons delen av marknaden. Att ta betalat för att man genererar en kund istället för ett par ögon kommer bestå, men om kvällstidningen "Aftonexpressen" tror att man kommer att kunna prissätta sig på ett sätt som i slutet av marknadsföringstratten ger kunder som är dubbelt så dyra som en annan kanal ja då är man ute och cyklar. Då kommer stora summor med oerhörd kraft skiftas till Google eller andra resultatfokuserade kanaler.  

Det är i detta läge världens onlineaktörer börjar damma av sina gamla planer om att ta betalt från kunden. Man börjar inse att om man levererar verkligt värde till kunden så är kunden villig att betala. Och det blir också en trygghet att massan av kunder inte är så nojiga och labila som annonsörer. 

Gratis må vara gott men när högkonjunkturens gratisfester är slut landar många i att konstatera att man vill ha kvalitet och stabilitet. Och för att åstadkomma detta måste det finnas en affärsmodell bakom varje affär som betalar för löner, servrar, kundsupport, etc.

Dock, framtiden kommer trots allt att vara mer gratis än tidigare, det har Chris Anderson rätt i. Men att tro att gratis är den enda vägen och det enda svaret det är att förenkla världen ett steg för långt.

Mer om detta i en intressant artikel jag just läste på detta ämne, som gav inspiration till detta inlägg: "Could A Recession Bring Back The Idea Of Charging For Content?"

söndag, oktober 26, 2008

Einstein och Härén säger:

Lyssnade just på Fredrik Häréns utmärkta sommarprat från i somras. Lyckades springa på detta klipp när jag i badkaret fick veckans lediga stund och via min Iphone sökte på "mest nedladdade podcasts". Från SR/P1s glimrande webbplats var det bara ett klick till att lyssna. Så bra. Kunde inte hindra mig själv från att skicka ett mail och föreslå en lunch.

Tog med mig mycket från podcasten, men framförallt påmindes jag om Einsteins citat:

"Allt bör göras så enkelt som möjligt — men inte enklare".

fredag, oktober 24, 2008

Pelle Törnberg om vem som vinner

Min förste chef och husgud Pelle Törnberg pratar nedan med Dagensmedia om online och mediabranschens utveckling. Det var visserligen över 10 år sedan jag jobbade med Pelle men lika briljant som han är, lika underligt känns det att höra Pelle prata om onlinevärlden. 

Detta kan bero på att jag runt 1994/5 såg Pelle försöka koppla upp sin portabla Toshibadator mot Internet med hjälp av sitt Everydayabonnemang. Dagen efter nyårshelgen 1995 kom Pelle röd i ögon till jobbet efter att ha lagt åtskilliga nattimmar på att försöka installera och koppla upp sig. För att misslyckas kapitalt. Det kan också bero på min erfarenhet av att ta fram de första försöken att presentera MTG online, och där vi som ett skämt la upp en bild på Pelles hund Bongo på siten. Vi tyckte det var hysteriskt roligt att man sedan också kunde klicka på Bongo och så skällde han, men Pelle gick i taket och krävde att vi skulle ta bort detta från det där Internet med en gång. Just då var det inte glasklart om publiceringen på en testlanserad dold undersida var större eller mindre än att hängas ut i TV4, så Bongo försvann från siten.

Pelle har därför för mig aldrig varit den där killen jag lyssnat på när det gäller att förstå onlinevärlden. Men när det gäller att förstå mediautvecklingen i stort lyssnar jag vilken dag som helst på herr Törnberg, i synnerhet när han som i detta klipp med sin förenklade och jordnära analys skär igenom allt skitsnack och sätter fingret på de viktiga frågorna. 

tisdag, oktober 21, 2008

2,3 miljoner svenskar kan garanterat inte läsa detta

Har just laddat ner World Internet Institutes rapport "Svenskarna och Internet 2008", intressant läsning för fanatiker som ni som läser detta.

När jag ögnade igenom rapporten studsade några siffror lite mer än andra, tex:

- 90% av svenskarna har tillgång till Internet någonstans
- 53% använder Internet dagligen
- "Bland tioåringarna börjar det bli svårt att hitta barn som inte är användare... och redan vid fem års ålder har hälften av alla barn använt Internet"

- Bland de populäraste internetaktiviteterna använder 95% e-post medan 78% använder online bank
- 27% i 16+ är medlem i en Community
- 5% har en blogg (medan motsvarande siffra för uppkopplade kineser är 14%!)

- 83% är nöjda eller mycket nöjda med Internet
- 7% anser att deras produktivitet minskat med Internet, medan 62% anser att den är oförändrad

- 39% är oroade för övervakning och kontroll, en nedgång från 50% år 2000
- 38% är oroade för kreditkortbedrägeri, ner från 72% år 2000
- 42% handlar åtminstone några gånger om året via nätet, mot 8% år 2000

- 2,3 miljoner personer står utanför Internetsamhället, därav 400 000 personer under 46 år och 700 000 mellan 46 och 65 år.

När jag till sist läser att 1 av 5 av de utanför Internet tidigare har använt Internet och att av dessa säger 4% att Internet är för dyrt, då inser jag att vi kommit en bit på väg: mindre än 20 000 personer i dagens Sverige har prioriterat bort Internet av kostnadsskäl.

måndag, oktober 20, 2008

Rapporter i veckan

Alltid lika excellenta Paidcontent.org påminner om en intressant vecka med en del rapporter av intresse för läsare av denna blogg:

Monday, October 20, 2008 
-- Netflix 
-- SanDisk

Tuesday, October 21 
-- Yahoo 
-- McClatchy Company 
-- Apple

Wednesday, October 22 
-- *AT&T* 
-- Amazon.com 
-- Baidu 
-- Omniture

Thursday, October 23 
-- New York Times 
-- Dice Holdings 
-- Journal Communications 
-- R.H. Donnelley 
-- Microsoft

Friday, October 24 
-- Journal Communications 
-- Gannett

fredag, oktober 17, 2008

Världens bästa "produkt"?

Jag pratade på SIME Finland för några veckor sedan och som en introduktion till att prata om "What has Love got to do with IT?" hade Ola och SIME-gänget plockat fram ett underbart youtube-klipp som de visade innan i salongen. Givet att just detta klippet nedan har visats 15 miljoner gånger på Youtube så har nog många av er redan sett detta några gånger men ändå, när regnet öser ner och hösten tränger på så värmer detta klipp bättre än det mesta.

Och även om min roll yrkesmässigt ofta är den krassa kapitalistens så blir man lite glad av att inse att Kärlek är en oslagbart trevlig "produkt" att få jobba med!



För övrigt tror jag att lejonet Christian är personlighetstyp Diplomat. Som Metro skriver idag "Diplomaten: Empatisk och flexibel. Du ser den stora bilden, är osjälvisk och empatisk och känner instinktivt hur andra känner sig. Diplomaten är flexibel, fantasifull och intuitiv."

torsdag, oktober 16, 2008

Dr Helen Fisher vet vem som passar dig

En bra utgångspunkt när man skall hitta den rätte/a är att det finns ett brett urval. Online dating har radikalt förändrat landskapet för världens singlar i detta hänseende. Och som en konsekvens slipper vi idag att endast välja bland de jämnåriga på de närmaste tre gårdarna. Samtidigt kan det vara svårt att veta vem som är just rätt för mig bland miljoner alternativ.

Därför har vi på match.com arbetat med Dr Helen Fisher (författare till bla Why We Love, talare på TED, WEF, etc) för att addera denna funktionalitet till vår tjänst.

Den senaste veckan har vi turnerat runt i Europa med Helen. Innan denna rundresa var jag lite osäker på om journalister, anställda, partners, etc verkligen skulle förstå att Helen är på riktigt. Det är lätt att räkna bort en amerikansk antropolog som ett PR-stunt utan något egentligt innehåll. Inget kunde vara mer fel. Till min glädje har också marknad efter marknad tagit till sig Helen och hennes budskap. Efter Madrid, München, London och Paris i förra veckan har det varit stop i Köpenhamn igår och Stockholm idag. Pressen verkar som tokiga i att lyssna till vad Helen har att säga om Obama och McCains personligheter, eller om Victoria verkligen passar med Daniel... .

Ja, ja , ja, den är en bra PR-paketering, men dessutom: Dr Fisher är på riktigt.

Att Helen varit med på samtliga TV-shower i USA, presenterat på WEF, i FN och lite annat är väl kul, men det som VERKLIGEN imponerar på mig är när någon pratat på TED, se nedan:

tisdag, oktober 14, 2008

Nu agerar Marknadsdomstolen

Efter att jag nyligen skrivit om Alexa-siffror och Marknadsdomstolen fick jag en mängd återkopplingar, mail och kommentarer - frågan verkar uppenbarligen vara infekterad och engagerande. Pratade även en god vän som jobbar nära Marknadsdomstolen och blev tipsad om dagens artikel i konflikten mellan Media Markt och Elgiganten.

Hur viktigt är då detta? Ja i jämfört med att barn svälter i Afrika inte alls. Men mellan konkurrenter i olika nischer är det rimligt att spelreglerna tydliggörs.

Skall bli intressant att följa och jag gissar att Marknadsdomstolen nu kommer att öka takten och stämma i bäcken kring liknande situationer lite här och där.

torsdag, oktober 09, 2008

Domedagsprofetior från Sequoia

Sequoia har under decennier varit en av de mest framgångsrika riskkapitalisterna inom teknologi/media/internet.

Några av de bolag man backat har varit:

- Apple 
- Google
- Linkedin
- Paypal
- Yahoo!
- Youtube

En vän med insikt tipsade om att det sipprat ut lite information från Sequoias möte igår med sina portföljbolag. Budskapet från Sequoia var inte direkt muntert, tex sa man:

"...that these are drastic times and that means drastic measures must be taken to survive..."

"...warned that companies need to be cash-flow positive, and if they are not, then they need to get there now, because raising capital without being cash-flow positive is going to be tough..."

"...some interesting advice for startups.

   * Cut spending. Cut fat. Preserve capital.
   * Throw out the models and spreadsheets, because all assumptions will be wrong.
   * Focus on quality.
   * Reduce risk."

"* Unprofitable companies would have a tough time raising cash, so get cash-flow positive as soon as possible.

 * Go on the offensive and pound on your competitors’ shortcomings.
 * Be aggressive with your messaging and be out there. In a downturn, aggressive PR and communications strategy is key.
 * Decline in M&A will mean that only lean companies with sales models that work will get bought.
 * When it comes to deciding between capital preservation and grabbing market share, he advised that everyone should be preserving capital."


När en auktoritet som Sequoia har denna inställning bör alla fundera på konsekvenserna. S&P 500 på 909,92, ner -7,62%. Ouch, den här härdsmältan kommer vi se konsekvenserna av under en lång tid. 

onsdag, oktober 01, 2008

"Kom inte nära för då hoppar jag"

Apple hotar stänga Itunes om rättighetsinnehavarnas organisation CRB som planerat jackar upp priser från 9 cent till 15 cent. Paid content rapporterar om detta kom-inte-nära-då-hoppar-jag-hot. 

Precis som för tex Spotify är detta en utmaning: ju mer framgångsrik du blir dessto mer anser rättighetsinnehavarna att de skall ha. Som investerare i dylika bolag sätter detta en klar begränsning på intjäningspotentialen. Det enda kortet musiktjänsterna har kvar att spela är just det Apple spelar: konsumenternas lojalitet. 

Det krävs dock en ganska unik markadsposition av den typ Itunes har med 90%+ av online musikförsäljningen för att detta hot skall ha någon som helst effekt.

Som Itunes freak är min ståndpunkt klar: snälla hoppa inte! 

tisdag, september 30, 2008

Stockholm har blivit kallt

Frost på gräsmattan imorse.

Svenska börsen ner -5,4% igår. 

Google ner -11,6%, Yahoo -10,8% och IAC - 12,6%. 

En polare från Lehman hörde av sig igår och ville hjälpa en kollega med jobb. 

Ballmer säger i Oslo idag "No one immune to global crises" och "Financial issues are going to affect both business spending and consumer spending...". Känns ganska rimligt, men jag märker att många personer fortfarande agerar som om att influensan bara drabbar andra.

Tycker mig känna igen situationen. Det är nu det börjar pratas om att säkra upp för en verklig permavinter. Många har inte råd att spekulera i att börsen inte kan gå ner ytterligare 40%, eller ränta upp ytterligare 100%.

Magen säger att det är så här det känns när vi håller på att bottna. Min mentala notering idag är: nu är det läge att gå in i finansiella instrument (även om jag inte håller på med sånt eftersom jag lärt mig att mina gissningar är lika bra eller dåliga som någon annans när det gäller noterade tillgångar). I "verkligheten" är det dock nog en bra idé att vaccinera sig mot en period då influensan kommer att dämpa aktiviteten i alla led av ekonomin. Denna mentala notering är väl lika mycket värd som Saida men låt oss följa upp var OMX 30 - idag på 768 - står om 12 månader. 

söndag, september 28, 2008

Booli utmanar Hemnet och mäklarsamfundet

Booli har funnits ett tag men har nu man adderat en tjänst som garanterat blir en riktig killer: nu kan du ta reda på vilka faktiska priser som olika bostäder sålts för (röd flagga). I samma gränssnitt kan du även se vad som är till salu (blå flagga). Det är nog få ägare av bostäder som kan motstå att zooma sig ner till det egna kvarteret och ta reda på vad den ena grannen fick ut, eller vad den andra grannen vill ha. Har skrivits en del om detta, tex på Beta Alfa. 

Booli lanserades December 2007 och entreprenörerna bakom har fått mycket beröm, bl.a. blev de utsedda till årets entreprenörer av Internetworld. Som ny på tjänsten slås jag av det Googlia i hur tjänsten presenteras, riktigt jäkla snyggt. 

Jag skrev om utmaningarna för Igglo nyligen och fick snabbt en kommenter på inlägget från en av Booligrundarna - "Men som tur är finns det ljuspunkter, vi ligger t.ex. några månader före budget :-)"

Skönt, transparent och med full internetkoll från Booligänget. Klart att det kommer att gå bra för det här killarna - Booli, ni hamnar lätt på Siwers Nordic Digital Hotlist.

fredag, september 26, 2008

Och så en växel till - vi konsoliderar mera

Den snabba konsolideringen av online dating kategorin fortsätter. Och som marknadsledare är vi på match.com lyckligt lottade att få många förfrågningar. Efter Due Diligence och en nära dialog har vi beslutat att erbjuda "Hei", en av Norges största online dating tjänster, att bli en del av match.com nätverket

Eftersom det finns sådan oerhörd skala i teknik, marknadsföring och framförallt databas (=> urval) så förvånar väl utvecklingen få. Vi har sett det förut inom tex köp & sälj där Blocket är minst sagt starka. Kommer ni ihåg när Internet dök upp, då alla skulle bli sin egen publicist? Alla skulle ha en egen TV-kanal. Alla skulle bli e-handlare. Många såg en totalt fragmenterad värld framför sig. Och visst blev vi publicister med Blogger. Och visst fick vår egen TV-kanal med Youtube. Och visst gav Blocket oss chansen att bli e-handlare. Men i kölvattnet av fragmentering på individnivå, skapades oerhörda (ofta globala) skalfördelar på bolagsnivå, tex som i fallet Google. 

Drivet av hur kunder väljer att spendera sin tid och sina slantar så händer också samma sak i en nisch som online dating.

torsdag, september 25, 2008

Nu ökar vi takten - Match.com + TV2 DK = Sant

Under högkonjunkturen har vi på Match.com haft förmånen att etablera en stark affär i Norden. Som trogna läsare vet gillar jag lågkonjunkturer så nu är det läge att lägga in en högre växel. Därför lanserar vi nu samarbete med ett av Danmarks största mediabolag TV2, när vi lanserar match.tv2.dk.
 
Så här säger TV2 i dagens press release:

Den 25. september 2008

Pressemeddelelse fra TV 2

TV 2 i partnerskab med Match.com

TV 2 i endnu et strategisk partnerskab på nettet - denne gang med Match.com, der er verdens største hjemmeside for dating.

TV 2 har indgået partnerskab med Match.com - verdens største hjemmeside for dating. Samarbejdet betyder, at Match.com fremover skal ligge på tv2.dk, og via match.tv2.dk er det herefter muligt at søge i databasen med profiler fra hele verden. Match.com har på verdensbasis over 20 millioner medlemmer.

Partnerskabet betyder - foruden ekstra trafik på tv2.dk - at TV2 har mulighed for at sælge bannere på hele platformen.

- Hos TV 2 er vi meget glade for samarbejdet med Match.com, som er en særdeles professionel og stor datingplatform. Vi er overbevist om, at partnerskabet vil blive til gavn for både TV 2 og Match.com, siger konstitueret salgsdirektør for TV 2 NET, Jacob Zeeberg.

For et stort site som Match.com, der stræber efter en markedslederposition, har det været naturligt at indgå et langsigtet og strategisk partnerskab med et førende mediehus i Danmark. Og her faldt valget på TV 2.

- TV 2s rækkevidde og evne til hver dag at nå ud til en stor del af de danske husstande i kombination med Match.com's verdensledende platform for online-dating er et "perfekt match". Vores håb og målsætning er, at dette samarbejde vil skabe en stærk, tydelig og langsigtet lederposition for det danske Match.com-netværk, siger Vice President International Johan Siwers, Match.com

Grattis, Passagen tonåring idag!

Jag tror inte att det är så många mer än jag som har koll på detta men idag är faktiskt den officiella dagen då Passagen fyller tonåring. För 13 år sedan den 25e september 1995 gick startskottet för Passagen. Hur vet jag detta, eftersom jag inte var med utan satt på Kinnevik vid detta tillfälle? Läs Anekdoten nedan.

1998 skulle Schibsted på allvar in i Sverige och vi var några utsända som tagit på oss lusekoftorna för att likt Bödvar liera oss med lede fi. Efter några månaders förhandling bestämde sig Telia för att skeppa över hela sin internetbyk till oss, och från att ha haft mer eller mindre inget (förutom norska McKinseykonsulter och lite oljedollar) bakom oss, så satt vi på halva svenska Internet med Passagen, Bilweb, Svenska CNN, Altavista Northern Europe, etc, etc. Detta, tillsammans med tex Resfeber, sol.no, suomi24.fi, sol.dk, etc var basen för etablerande av S-OL, Scandinavia Online, som vi sedan börsnoterade våren 2000.

Hösten 2000 var vi några som tyckte vi borde ha lite kalas, det hade ju inte efter den vårens IT-krasch varit så mycket skoj och glamour. Vi insåg att det var nära 5 år sedan Telia kickstartade internet i sverige med att investera i Passagen och genom att prata med lite gamla Passagenrävar grävde vi  fram det närmaste vi kunde komma en ”födelsedag” (ja, utvecklingen startade redan 1994).  Vi ställde till med kalas på Kungsgatan 28 och bjöd in alla som hade haft med Passagens historia att göra, tex. legender som Kricke Perez, Björn Thelin, Mattias Söderhielm, Pierre Siri, Ken CederFredrik af Malmborg och Jonas Birgersson. Naturligtvis var vi som mer tillhörde Schibstedfalangen också inbjudna, tex Carl Klingberg, Rikard Steiber, Stefan Andersson, Patrick von Schenck, Tim Utkutug, Anna Fornek, Bo Blåeldh, etc. Jag glömmer med flit :-) en massa personer för att se vem som läser min blogg, kommentera gärna vem jag glömmer.

En jury tillsattes för att dela ut priser i olika kategorier, bl.a. ”Viktigaste person i Passagens historia” och ”Mest överskattade person i Passagens historia”. I den första kategorin vann Kricke Perez och i den andra Jonas Birgersson. Presentatör för denna awardscermoni var en annan internetlegend Mikael Pawlo.

Man får väl erkänna att Passagen haft sina bästa dagar, även om produkten lever och nu huserar i Aller och Eniros famn, tillsammans med internetklenoden Spray. Lagom till tonårsdagen tycker jag man skall välja en ny lite mer radikal tagline: Internet började här!

fredag, september 19, 2008

En inslagen öppen dörr kring Google

Google frågade nyligen efter ett citat, med anledning hur vi jobbar med sök och vår övriga kommunikation. Så här blev det:

"Målet med en integrerad kampanj är förstås att delarna i kampanjen skall samverka på ett positivt sätt som göra att resultatet är bättre än summan av kampanjens enskilda delar.

Med synkroniserade val av budskap och kanaler kan ett djupare intresse och engagemang skapas med konsumenten – och det är detta som skapar den hävstång som gör dina medieinvesteringar verkligt lönsamma.

För dagens konsumenter är Internet – och sök - en spegel av detta djupare intresse för en produkt eller tjänst. 

Konsekvensen är att för varje i sig framgångsrik kampanj är det tjänstefel att inte arbeta med sökordsmarknadsföring på ett sätt så att du tar tillvara den fulla potentialen av din marknadskommunikation.

Skäms nästan över hur positivt det låter, men som ni vet är jag sedan länge "köpt" av Google.

torsdag, september 18, 2008

Alexa.com räcker inte

Under mina 12-13 år i onlinevärlden har jag haft med mig en röd tråd: mätbarhet. 1997 på Spray satt vi och kikade på loggfiler, jag konsultade senare för MMS för att titta på hur de skulle ta sig an också mätningar på internet, vi grundande Bitos som ledde till KIA - Kommittén för Internet Annonsering - och på S-OL tog jag rollen som CIO med ambitionen att bli det mest mätbara och transparenta börnoterade bolaget som världen skådat.

Med bakgrund av detta har jag fått vissa hang ups. En är otillbörligt utnyttjande av statistik till sin egen fördel bland internetföretag. Under de tidiga internetåren byggde topplistorna över de största internetsajterna på självrapporterad (!) data , vid rapportering av antal medlemmar i communities (och även dating sajter) inflateras siffror till vansinne och när man referrerar till absolut storlek för internettjänster använder man kidsprodukten Alexa.com som källa!

Alexa.com bygger sin data på att personer i vissa grupper slumpvis har laddat ner en toolbar som gör att Alexa kan följa den användarens surfmönster. Slumpvis? Ja, det är inte så att det är urval av befolkningen på något sätt, snarare kan man misstänka att det är en ganska homogen och sammanlänkad grupp människor som har Alexas toolbar. Du kan ju fråga dig själv om du känner någon som har en Alexatoolbar installerad. Inte? I denna grupp kanske det är rimligt att mäta vilken online gaming site som är mest populär. Men representationen av golfspelande 40 åriga kvinnliga marknadschefer som har Alexas toolbar är nog dock ganska minimal, vilket gör att en stor grupp av tjänster försvinner i Alexas "statistik". I Alexas värld innebär det att den 40 åriga kvinnan inte användare internet, eller i alla fall att personens surfvanor inte registreras.

Givet ovan, givet den globala kritik som Alexa får löpande och givet att vi faktisk har en marknadsdomstol så är det underligt att företag fortfarande använder en så tveksam källa för att påvisa storlek.

Jag är dock ganska säker på att vi kommer se sund sanering och aktivitet inom detta område.

Fem snabba meningar från SIME Finland

20 timmar Finland och SIME igår har satt sina spår, så denna recap blir inte direkt någon helhetsöverblick. Riktigt trevligt dock, även om det hade varit roligare om vi hade haft lite mer tid att prata i den panel jag deltog i. 

5 snabba som hamnade i mitt anteckningsblock:

- Finland är både efter och före i internetutvecklingen jämfört med övriga Norden, i någon underlig kombination. 

- "Nobody marched anywhere because of a pie chart" - appropå hur projekt leds och drivs

- "CPM = undifferentiated spam" - appropå att annonplatser måste förstå att annonsörerna söker målgrupper och resultat

- Mohamed El-Fatatry presenterade www.muxlim.com, grymt spännande projekt. Och oj vad jag känner mig trångsynt och obildad.

- Lågkonjunkturen som stod för dörren har Lehman & Co nu accelerat rejällt, och i Finland verkar det vara än värre än i Sverige.

lördag, september 13, 2008

Are you selling or are you buying?

De flesta av de inlägg jag skriver här har sin bakgrund i en eller flera mentala hyperlänkar som tar mig tillbaka i min egen - och internets - historia. Ofta vet jag till slut inte varifrån ursprungsgnistan kom till en viss anek.dot men den här gången vet jag alldeles precis: det var när jag läste att Google hade SÅLT ett bolag - "Google Inc. Completes Sale Of Performics Search Marketing Business To Publicis Groupe". Första reaktionen var: jag trodde bara Google köpte! (kika här för hela listan). 

Sedan insåg jag att detta förstås var ett led i den problematik som Google hamnade i när man köpte Doubleclick, man var naturligtvis tvungen att sälja ett bolag som var rådgivare på köparsidan i frågor kring sökordsmarknadsföring. Man var tvungen att veta om man köpte eller sålde.

I detta finns en av de få likheterna mellan mig och Google: vi har båda lärt oss av Doubleclick om vi köper eller säljer. För att göra en lång historia längre kan jag inte undanhålla er bakgrunden till detta. So here we go. 

Någon gång 1996 hade jag och kompanjon Pettersson satt upp en lista med amerikanska bolag som vi ville plocka hem till Sverige. Kanske något naivt, men ganska skönt aggressivt, hade vi satt ihop brev, ringt och bokat in oss med Who is Who.

- Vi skulle bli först med push i Norden, Pointcast kändes som en rimlig munsbit. 
- Vi skulle veta mest om kunderna så att ta I/Pro till norden var ju klockrent. Det inte I/Pro kunde om loggfilsanalys 1996 var inte värt att veta. (I/Pro köptes sedan av legendariska CMGI 1999, precis före CMGI också köpte Altavista. CMGI som också köpte rätten att kalla New England Patriots hemmaarena "CMGI Stadium". Över 15 år. För nätta $75 miljoner). 
- Vad gällde annonshanteringsteknologi var Netgravity "the shit" så de var självklara på besökslistan. Vi kom långt i diskussionerna med Netgravity-killarna, som dessutom var riktigt sköna lirare. De kom dock något längre själva när det sålde bolaget till Doubleclick något senare för $530 miljoner (man förstår att internethistorien lever när bolagsdokument i original från Netgravity idag säljs för $295 på samlarsiter!).
- PC-meter, som i samma veva bytta namn till Media Metrix, var också heta. VDn och legenden Tod Johnson tog emot, under den här tiden vågade ingen säga nej till ett möte som kunde leda till den Stora Affären (och Spray som jag jobbade för då var, trot eller ej, även internationellt ett hett namn).  

Och så då Doubleclick. Doubleclick hade precis flyttat in till flashiga lokaler i någon skyskrapa på Manhattan och vi hade fått deras VD på kroken, Mr Kevin O'Conner. Mr O'Conner visade sig vara en artig man, men han såg igenom att vi var två entreprenörer med begränsad erfarenhet av mediavärlden. Efter vår dragning ställde han en fråga: "So guys, are you selling or are you buying?". Avgrundsdjup tystnad.  Vi hade förberett svar på allt, utan att förstå det mest grundläggande. 

torsdag, september 11, 2008

Igglo står på näsan?

Under slutet 2000 och början av 2001 var det en underlig stämning i onlinevärlden. Alla visste att det var skakigt efter att aktievärden hade förtvinat under de senaste månaderna, men alla försökte hålla en fasad där man gjorde sken av att alla andra har problem utom vi. Känslan var lite av den som man ser i olika tecknade filmer när tex Kalle Anka går på en väg som tar slut, men där Kalle fortsätter att gå i luften som inget hade hänt. Tills det blir uppenbart att han inte har mark under fötterna och trillar rakt ner.

Samma känsla har jag just nu igen med en del koncept, idéer och personer inom onlinevärlden.

Extra tråkigt är det när marken försvinner under fötterna på koncept man gillar, jag tänker närmast på högprofilerade finska Igglo som stått på näsan enligt bloggen Paymentguy. För den som studerats Igglos trafiksiffror senaste året är detta ingen blixt från klar himmel men lika tråkigt för det. Den initiala hypen, som jag skrev om här, verkar inte ha kunnat materialiseras i en hållbar långsiktig affär.

Tyvärr tror jag att många springer i luften i onlinevärlden just nu och att det i många kategorier kommer ske en relativ snabb utrensning och konsolidering i takt med att diskussion kring budgetar och 2009-planer konkritiseras.

Samtidigt är det under detta naturliga skede som grunden läggs för den tredje internet vågen som sannolikt sköljer över oss 2011/2012. Efter en första våg med Netscape, Altavista, Yahoo, mail och onlinebank, en andra våg med Google, Youtube, Facebook och bloggar är det sjukt roligt inse att vi i onlinevärlden inte har en aning om vad som i nästa våg blir de stora trenderna eller varumärkena. Men vilken förmån att få vara en del av denna bransch och detta händelseförlopp.

tisdag, september 09, 2008

SIME - och jag själv - goes Helsingfors

Jag föreslog här förra året att SIME-gänget skulle satsa heltid på att göra SIME till något riktigt stort. SIME blir nu också större och större, tex kommer jag nu prata på SIME Helsingfors den 17e September. 

Om jag förut gick eller pratade på en konferens per år (dvs SIME Classic) så blir det nu i år i alla fall två. Har varit alldeles för lite i Igglo, Habbo och Stardolls förlovade hemland. Ser fram emot det. Vet att jag har lite finska läsare, hör av er om vi ses på SIME Helsingfors.

Stardoll på Adweek Digital Hot List - imponerande

Min bloggläromästare Henrik Torstensson berättade att hans svensk/finska låda Stardoll blivit omnämnda av Adweek på deras Digital Hot List, tillsammans med storheter som Iphone, Google, och Xbox Live.

Jag bugar. Jag älskar att höra om framgångssagor online (som drivs av vänner) som växt fram i Sverige Norden. Tror att jag skall göra en Siwers Nordic Digital Hotlist, några tips om vad som borde ingå?

söndag, september 07, 2008

Man behöver inte vara nykterist för att tycka tillnyktrande är bra

Jag noterade ju igår här på bloggen att Yahoo upplevt ett kraftigt fall sedan februari. Men man är inte ensamma. Inom den kategori av tjänster jag själv arbetar har luften även gått ur den största [särnoterade] aktien Meetic. Från att i slutet av 2007 ha varit uppe på 32 Euro per aktie, har aktien handlats runt 12 Euro senaste veckan. Värdet av bolaget ligger plötsligt "bara" på kring 200 miljoner Euro, vilket nog gör att en och annan aktör som klätt upp bruden för ett potentiellt uppköp sätter i halsen.


Efter det tyska förvärvet av Neu.de (cash 25 miljoner Euro) och UKs Dating Direct (cash £27m/~34mEuro) har nu Meetic enligt senaste halvårsrapporten 14 miljoner Euro i kassan. Med andra ord, det finns inte - i alla fall just nu - så mycket utrymme för ytterligare storslagna cashbaserade förvärv. Och att göra aktieförvärv med dagens aktiekurs - och trend - är sannolikt inte heller så enkelt. I alla fall om det handlar om annat än desperata aktörer utan alternativ.

Den kundakvistions- och "landgrab"-fokuserade tillväxten som har skett med bakgrund av bl.a. Meetic aggressiva strategi har nu till synes stoppats upp. Nu är det tillbaka till sista linjen och en sund grundaffär som gäller, ja lite som 1999 jmf med 2002 under dot.com åren. 

Ja, som sagt, "when the tide is out, you see who is swimming naked".

lördag, september 06, 2008

Vad får det kosta att bevisa sitt hat mot Microsoft Jerry?

Jerry Yangs kompisar blir allt färre - eller i alla fall fattigare. Det skrivs nu allt mer om Yahooaktiens fritt fallande kurs. I fredags tradade aktien under $18, vilket motsvarade den lägsta nivån på 5 år.

BoomTown skriver: "Yahoo’s Stock Is Like a Falling Knife"

Techcrunch: "Yahoo Stock Falls Off The Cliff. When Will Jerry Give Up?"

CNET: "Yahoo's stock hits new 52-week low

Vi är alltså nu väldigt nära halva värderingen från Microsofts sockrade bud på $33 per aktie. 

Ja, ja, inte för att Bill oavsett pris kommer övertyga Jerry Yang men han har i alla fall fått med sig en Jerry. Alltid något. Och lite småkul.  



 

tisdag, september 02, 2008

Google lanserar - änligen - sin egen browser

Google meddelade precis att de idag kommer lansera sin egen browser "Chrome".

Steget känns självklart. Att Google inte skulle försöka ta sig ytterligare ett steg närmare konsumenten vore korkat. Man har ju via sin toolbardistribution redan lyckats få konsumenter att söka från browsern och jag tror att om du frågar min mamma vilken browser hon använder skulle hon säkert redan idag säga Google (eller då möjligen Google Exploerer :-) ).

Läs mer om Chrome tex på cnet, eller någon annan av tusentals bloggar som kommer skriva om detta idag.

Jag skrev för någon veckan sedan nedan i en diskussionsgrupp, innehållet blir än mer relevant nu.

"Två saker fascinerar/skrämmer:

1. För drygt ett år sedan läste jag att ordet "sex" hade blivit utbytt som nummer 1 i Google (http://siwers.blogspot.com/2007/02/battle-of-clueless-yahoo-populrare-n.html) och ersatts av ordet 'yahoo'. Varför då? Jo för att användare inte har en sofistikeringsgrad i sitt internetanvändande. Man använder helt enkelt sökfönstret och skriver in sin destination där istället för att använda URLer, favoriter eller annat 90-talsjunk.

2. Med tanke på hur värdefull toolbardistribution verkar vara skulle jag gissa att allt fler användare också börjat byta ut browserfönstret mot söktoolbarfönstret. Av fri vilja eller kanske än mer sannolikt av misstag. Det skrämmande situationen uppstår då för mig som adwordsannonsör. Jag får betala för användare som redan är "mina".

I mitt exempel skulle det kunna innebära: Anita 47 år, daglig användare av match.com sedan 3 månader, skriver in match.com i sitt Google toolbarfönster. Hon får upp en sponsrad länk från oss på match.com och navigerar sig via den till oss. Varje gång Anita 47 klickar sig vidare till oss betalar jag upp till ett par kronor, beroende på vilket ord det handlar om. Vem som helst kan ju inse vad som händer med effektiviteten per annonskrona i en dylik värld. Och det är ju inte svårt att se ett oerhört värde i att vara den som får betalt för mer eller mindre varje navigationsförsök som en användare företar sig.

I Europa är IPR relativt starkt så här kan många i alla fall få ner klickkostanden till miniminivån för 'brand key words', men vad jag förstår så är det vildvästern i USA där det är bidding om allt. Man verkar också ha gått den vägen för UK (se tex http://www.bigmouthmedia.com/live/articles/google-to-introduce-open-keyword-bidding-on-all-te.asp/4591/).

Samtidigt, om sökindustrin/Google fortsätter gå denna väg kommer varumärkesägare med all säkerhet gör vad de kan för att sätta käppar i hjulet. American Airlines har haft en stämning mot Google sedan något år kring detta, men läste häromdagen att de nu nyligen har enats (http://www.leveltendesign.com/blog/jon/american-airlines-settles-suit-with-google). Skulle gärna veta vad Google gjort som gör att AA säger 'We are pleased to resolve these claims on mutually satisfactory terms'..."

måndag, juni 30, 2008

Di + Match.com = di.se Kärlek = SANT

Som den skarpsynte, och/eller dedikerade, di.se-läsaren har upptäckt: nu finns Match.com i navigationen på di.se. Kika under DiTV, så hittar du "di.se Kärlek".

Pratade med en vän häromdagen som då just skull iväg på date med en börsbolagsVD som personen hade träffat på Match.com. Direktörer behöver också någon att tycka om.





fredag, juni 27, 2008

tisdag, juni 10, 2008

Om att blandas med nazister i SvDs ledare [Uppdaterad]

[Efter inlägget nedan har andra kommenterat det inträffade, och jag gläds åt medhåll kring hur ABSURT detta är. Mikael Pawlo skriver tex:

"This weekend, the drunken haze has resulted in Mr Gudmundson slandering world-leading online dating service Match.com in what can only be described as an outragous way."


Gudmundsons egen blogg kommenterar läsare artikeln med tex:

"Roligt skriven artikel om nötterna som tror de är en utvald ras. Enda anmärkningen jag har är din märkliga kommentar om Match.com kom som är en lika oförarglig dejtingsajt som Mötesplatsen som du gör reklam för på din blogg. Är det för att främja Mötesplatsen som du chikanerar Match.com för inte tror du väl på allvar att det är en dejtingsajt för nazister?
"

Min egen irritation över Gudmundsons sätt att associera Match.com med allt annat än det vi står för gör mig mer och mer irriterad. Det är inte OK. Fortsättning följer, stay tuned]

- - -

I helgen hade jag en obehaglig upplevelse. Bakgrunden är att Per Gudmundson i Svenska Dagbladets ledare skrev om hur nynazister hade agerat under nationaldagsfirandet den 6e juni.

Att kommentera nynazister är ju inte oväntat i en dylik ledare, men mitt i artikeln så refererar Gudmundson till Match.com med:

"... När man ser alla dessa lönniga, tatuerade och snusande nazister paradera förbi framför en är det förståeligt varför de lägger fokus just på det där med att skriva in fortplantningen i rättighetskatalogen. Det här är killarna vars plånböcker man tänkte på när man grundade Match.com. Och de få av kvinnokön som deltar är det sannolikt fortfarande olagligt att ens inleda samtal med." [Hela här]

Jag läste detta ganska många gånger. Men fattade inte överhuvudtaget. Jag började till och med fundera på om det kunde varit Gudmundsons ordbehandlingsprogram som av misstag hade bytt ut något annat ord på M mot match.com.

Jag var tvungen att maila Gudmundson:

"Hej Per,

Johan Siwers heter jag och är VD för Match.com i Norra Europa.

Som svensk och SvD-läsare sedan urminnes tider läste jag i helgen din ledare ”Polisens insats var mycket imponerande”.

I ledaren nämner du ju Match.com i ett inte direkt smickrande sammanhang, vilket du naturligtvis har all rätt i världen att göra.

Dock, jag måste ärligen säga att jag inte förstår anledningen till att du kopplar ihop oss med nynazister. Vi har uppenbarligen misslyckats totalt med vår marknadskommunikation.

Jag skulle uppskatta mycket att få prata med dig några minuter för att förstå ditt resonemang, eller om du har möjlighet att ta det via epost.

Med vänliga hälsningar,

Johan Siwers
"

Välartad som Per Gudmundson är så svarade han snabbt:

"Hej! Jag är ledsen om mitt försök att vitsa om att de paraderande galningarna var singlar har missförståtts. Jag valde det mest kända varumärket för dejtingsajter helt enkelt, vilket snarare tyder på att er kommunikation går bra.Vänligen,Per Gudmundson"

Ja vad fasen, jag fattar fortfarande inte, men jag gillar dig Per eftersom du ju tagit till dig att vi är definitionen av onlinedejting. Ett steg på vägen mot Googla, Vespa och Matcha?