Twitter killed the blog

lördag, december 29, 2007

Jim Clarks segelbåt finns kvar - men inte Netscape

För den som inte läst The New New Thing av Michael Lewis bör den läggas till listan av required reading för varje internetfreak som jag.

En av grundhistorierna i boken handlar om Jim Clark som sätter Netscape på börsen i Augusti 1995, huvudsakligen för att han behöver pengar till att färdigställa sin båt Hyperion. Båten innehåller mer datorkraft än ett mellanstort företag och kostar deg. Mycket deg. Vilket dock inte blir något problem då Netscapes IPO pris sätts till 14 dollar initialt, men i sista sekunden dubblas till 28 dollar på grund av intresset.

I November 1998 köper AOL Netscape för över 30 miljarder kronor.

Varför då denna tillbakablick just nu? Jo (via Pawlo) hör jag att AOL nu meddelar att man slutar att stödja Netscape. Dvs man lägger ner Netscape. Med tanke på alla bankers som sitter och räknar på värderingar av bolag baserat på diskonterade framtida kassaflöden in i det evinnerliga, är det värt att fundera på vilka varumärken och tjänster överhuvudtaget som har överlevt och frodas i dag något decennium efter webben blev allmängods.

Jim Clarks strategi, dvs att bygga räckvidd och kännedom framför en solid intäktsmodell, sedan hypa något till vansinne och därefter kränga iväg i en strukturaffär till den jätte som kan betala bäst, har fungerat oroväckande många gånger.

Kan tänka mig att det pratades en del på verandan hos Jim Clark när svärsonen Chad Hurley, CEO och medgrundare av Youtube var på besök. Och svärsonen verkar ha lärt sig svärfars strategi, även om det måste kännas som ett misslyckade att bara få 10 miljarder kronor för sitt verk. Trösten är väl att IRR/förräntningen var bättre än för Netscape och att Youtube slapp böka med en notering innan en stor plånbok kom på besök.

Vad hette Jim Clarks båt nu igen? Just det, Hyperion.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

torsdag, december 20, 2007

Googleporr?

OK, jag erkänner. Jag har Googlat mig själv några gånger.














(Klicka på bild för mer läsbar version!)

Berglin i SvD hade häromsistens fångat mig lätt rodnande på ämnet. Humor.
Dagens Googlenamn är annars Stina Honkamaa, tillträdande Googleansvarig för Sverige under 2008. I en tid när jag förvånats över hur få traditionella mediapersonligheter som vågat sig över till onlinemediet - i synnerhet när siffrorna talat sitt tydliga språk kvartal efter kvartal - är Stinas spårbyte efterlängtat. Som vanligt är det lätt att vara för snabb på hanen i sina förutsägelser, ett exempel på detta är vad jag sa här för snart två år sedan.

måndag, december 17, 2007

Google Zeitgeist lika bra som Göran Zachrisson

Det finns åtminstone två GZ som kan hålla mig vaken på nätterna. Den ena är Göran Zachrisson som kommenterar golf (och en massa annat) på TV. Den andra är Google Zeitgeist, Googles listning av vad som är hot and not på nätet.

Surfade igenom listan för 2007 som nyligen kommit. Några saker som jag noterade var:

* "Iphone" är just nu det snabbast växande termen globalt - man måste knäböja inför Apples förmåga. Faschinerade hur många som också redan i Sverige har kommit över en Iphone. Jag vet i alla fall ett 20-tal personer i Sverige som går runt med ett småleende på läpparna slidandes på sin Ipone.

* Nr 2 är "Badoo", och nu pratar vi tydligen inte om det svenska företaget som säljer badrumsprylar. Badoo är istället en tjänst där användare kan dela foto,n med lite community features runt omkring. Lite bloggaktigt. Säkert lite dating också. Det är värt att påminna sig om igen: om kommunikation är kungen av funktionaliteter på internet, så är är foton princessan Madeleine.

* Facebook är 3a, Second life 8a och Hi5 9a. Det verkar inte finnas någon brist intresse av att låta tiden springa iväg på "digitala höstpromenader".

På den motsatta listan över snabbast sjunkade ord så fanns "Kazaa" och "mp3". Kanske inte bara jag som inte laddat ner musik på nätet på flera år? På listan även "Sudoku" och det var ju inte en dag för tidigt.


På listan över de globalt mest eftersökta nyhetstermerna toppas listan av "American idol", på 4e plats hittar vi "2007 cricket world cup" och Paris kommer inte förrän på 8e plats (hon måste vara knäckt).

På listan över What Is toppar inte helt oväntat "What is Love" och på How To toppar "How to Kiss". Kärlek, inte helt oviktigt i våra liv.

lördag, december 15, 2007

Topp 5 i status för Amerikanska män

Min fru lät meddela att hon nu förstod varför mina amerikanska chefer verkar uppskatta en streber som jag. Hon hade nämligen hittat en lista över vad som är topp 5 för amerikanska män avseende status. Listan såg ut så här, i omvänd ordning:

5. Ha en välbesökt blogg

4. Vara en duktig golfspelare

3. Vara singel med intensivt kärleksliv

2. Ha en 15 år yngre fru

1. Ha en mycket snygg fru.

Jag skulle vilja hävda att jag prickar in 3 av dessa. För en gångs skull håller min fru med.

måndag, december 10, 2007

Nu kommer kraschen för social media och community siter

På väg hem till Sverige idag hade jag ett stopp i Frankfurt. Jag var sjukt sliten, trots att jag lyckats gradera upp min supersnåla ToR biljett för 6 000 kr till Lufthansas Business Class. Lufthansa är fantastiska, och detta säger jag trots att jag matförgiftats på flygplatsen i Dallas och sällan mått sämre på en flygresa. Utan personalen i business class vet jag inte hur jag hade överlevt. Tack.

I alla fall, när jag klev av i Frankfurt sprang jag på två av 90-talets verkliga dot.com legender. Mötet och vår diskussion gav ytterligare ett par insikter och datapunkter som gör mig än mer övertygad om att vi är på väg mot en ny internetkrasch. I alla fall inom vissa delar av onlinevärlden.

Så vad var det då som triggade att detta plötsligt blev så uppenbart?

1. Efter att senaste tiden ha försökt göra affärer med några av de mer prominenta social media aktörerna har det blivit uppenbart att de finns en osund hypepremie i prissättningen på annonser/samarbeten. Många börjar på löjliga CPM nivåer, erkänner inte för sig själva att click through nivåerna är löjligt låga på deras siter, vilket i slutändan skapar en situation där ingen kan tjäna pengar som annonsör hos dessa aktörer - dvs om de inte sätter en premie på att bara kunna säga till en tredje part: "Vi har ett distributions/annonsavtal med X". Vilket sedan höjer värderingen - löjligt mycket skulle man kunna tillägga - med Y kr för aktören i fråga.

2. Med bakgrund av punkt 1 ovan så släpar social networking siternas intäkter efter förväntningarna. Som dot.com legenden konstaterade, fritt citerat: "Först blir man populär. Sedan haussas förväntningarna. Med ökade förväntningar/värderingar måste man lova intäkter... i alla fall nästa år. När sedan inte intäkterna är rimligt satta i relation till värderingen får man trolla med knäna innan korten synas. Hej, vi har ju alla varit där så vi behöver inte gissa vad som kommer hända.".

Det är nog en hel del som inför Q1 och Q2 nästa år kommer vara lite nervösa för att vad som kommer behöva levereras.

3. Nästa steg är det som sker nu. Alla vill greppa tag i den som antingen A) har en kassa och en bevisad affärsmodell B) har en noterad aktie eller C) är kaxig nog att med dödsförakt bara fortsätta springa och låtsas som A eller B är sant.

Konsekvensen är, tror jag, att vi kommer att se ett konsolideringsrace inom ett antal kategorier. I jämförelse med för sju år sedan då vi i denna fas såg C) gå först, sedan B och sist A, så lär det denna gång bli A), B) och sedan C).

För något har vi väl lärt oss?

PS. En icke relaterad konjunkturmätare var dot.com legendernas anledning att vi träffades i Frankfurt: de hade varit på konstmässa i Miami. Högkonjunktur anyone?

söndag, december 02, 2007

Att ha Magnus Uggla som privat servitör

Jag satt i veckan i bilen på väg till jobbet, som vanligt lyssnar jag på eminenta Adam & Gry's Äntligen Morgon. Dagens gäst var Magnus Uggla. Jag hade precis passerat Stockholm Stadion när jag hör att de diskuterar Ugglas senaste singel, "Vild och Skild". Uggla berättar att han inspirerats av sin polare Pirken, medelålders och singel, när han skrev låten. Han berättar även att han försökt posta en kontaktannons för Pirken på sin Blogg. Utan någon direkt framgång.

Adam, eller om det var Gry, föreslår då att de skall lägga upp Pirken på Match.com, för att se om han får mer framgång den vägen. Pirken läggs snabbt upp under användarnamnet "Vildochskild72". Samtidigt kommer de på att de skall bjuda Pirken, tillsammans med en dejt, på middag på restaurang Riche (där briljantgalna sidekicken Anders Timell är hovmästare). Med Magnus Uggla som servitör! Kan tänka mig att detta kan inspirera ett och annat manligt Ugglafans att t.o.m. byta läggning. "Hur vill du ha ditt kött? Medium rare tack Magnus".

Att Magnus Uggla driver med medelålders personer som dejtar på nätet tycker jag är riktigt kul. Att Uggla valt detta tema visar på hur mainstream online dejting har blivit i Sverige och det känns också sjukt kul att se hur vår tjänst börjar skapa sina egna historier där PR, vår starka onlinenärvaro, vårt varumärkesbyggande i TV och vår radionärvaro kombineras med vår starka relation till en stor del av Sveriges singlar.

Detta får väl bli exempel #2 i serien "Tecken på att ditt varumärke blivit accepterat" (#1 finns här).

Nu skall packa för att åka till huvudkontoret i Dallas en vecka. Funderar på hur jag skall beskriva historien ovan för mina amerikanska kollegor...?

"So, what happened was that the Bruce Springsteen of Sweden wrote a song about online dating and then when he was on Howard Stern they came up with the idea of having Little Steven dating on match.com - and then letting one person have dinner with Little Steven at Nobu in NY, with Bruce acting as the waiter".

Nej, det låter för osannolikt, de kommer inte tro mig.

torsdag, november 29, 2007

Vilka social networking siter är mest populära?

Techcrunch har låtit Comscore göra en körning på social networking siter i USA oktober 2006 vs oktober 2007.

I ett svenskt perspektiv hade jag gissat att Facbook hade rockat, men Myspace visar sig vara långt större i termer av unika besökare (72M) än Facebook (33M). Samtidigt har Facebook växt 118% senaste året, Myspace "endast" 28%.

Trea på listan är Flickr med 15M (+138%), därefter droppar trafiken av kraftigt. Vad man noterar är att även om alla prata social networking så tar det tid att skapa momentum, och det finns sannolikt inte utrymme för mer än ett par verkligt stora aktörer ens i USA. Det handlar om skala, om aktivitet och om att kunna skapa en affärmodell som finansierar kalaset.

Noterar också att det mer business orienterade Linkedin hade 2.8M unika användare i oktober 2007, upp 257% senaste året.

Hela artiklen här.

måndag, november 19, 2007

SIME follow up: Love IT

On popular request, så vad var det för klurigt jag försökte säga i panelen på SIME med temat "What has Love got to do with IT?" (för den som inte var där - Ehnbomskan tex!)?

Så här ungefär tänkte jag...

Vad är egentligen Kärlek, om du bryter ned det i sina beståndsdelar? Jo det är tre saker tror jag:

1) Dialog
2) med en relevant person
3) på ett öppet och ärligt sätt

Dvs, en öppen och ärlig dialog med rätt person.

Vad innebär detta i en IT/Online värld?

1. Dialog => Kommunikation. Kommunikation har varit the killer app på internet sedan dag 1. Eudora, Hotmail, Skype, Facebook, allt handlar om kommunikation.
2. Den relevanta personen. Att hitta den relevanta personen i en offline värld har historiskt sett handlat om att hitta en context där du tror att sannolikheten är stor att du hittar någon som du delar intressen, geografi eller livsstil med. Det har kunnat vara på jobbet, på universitetet eller på en bar. På nätet handlar det mer om content - och content/innehåll med djup och bredd. Ta match.com tex där det bara i Sverige finns 650 000 personer som har registrerat sig hos oss och delat med sig av upp till l 172 frågor om sig själva. Det är inte omöjligt att du hittar en person i bland dessa som matchar just dig.
3. Öppen och ärlig. För den som har varit på ett ställe som Berns [där konferensen hölls] en lördagskväll är det ganska uppenbart att det behövs adderas något till situationen för att skapa en "öppen och ärligt dialog". Den där ölen eller den där Cosmopolitan hjälper till. I synnerhet i en kall och ensam del av världen så som Sverige där vi inte ens vågar prata med varandra på bussen.

I onlinevärlden kan vi inte servera Cosmos eller öl så enkelt - det skulle också förstöra tangentbordet. Istället kan vi erbjuda en en-till-en dialog. En dialog som också kan vara anonym om du vill.

I en sådan miljö kan du kommunicera med en få-nobben-försäkring. Det är inte så att vi kan garantera dig att du inte kommer att få nobben, men du kan känna dig trygg i att du inte kommer att bli utskrattat av vänner och alla runt omkring när du går fram till den där snygga långa blondinen eller hunken och får ett nej.

Jag läste en undersökning häromsistens som sa att listan över vad svenskar är rädda för toppas av #1 att hålla ett offentligt föredrag, #2 att dö och #3 att bli nobbad av någon du bryr dig om.

Det är inte helt underligt att Kärlek och IT fungerar ganska bra ihop. En dialog, mellan personer som blivit intresserade av varandra efter att ha delat djupgående information med varandra på ett öppet och ärligt sätt. Det låter som en bra grogrund för Kärlek.

söndag, november 18, 2007

Sverige rockar i Global Competiveness Report 2007

World Economic Forum släppte nyligen en rapport där man gjorde sin årliga genomgång av GCI, dvs Global Competitiveness Index.

Försvånansvärt nog har jag inte hört eller sett speciellt många som noterat att Sverige i år är den stora vinnaren, från 9e 2006 till plats nr 4 2007.

Hela topplistan för 2007 ser ut enligt, med 2006 inom parentes:

1 (1) USA
2 (4) Schweiz
3 (3) Danmark
4 (9) Sverige
5 (7) Tyskland
6 (6) Finland
7 (8) Singapore
8 (5) Japan
9 (2) UK
10 (11) Nederländerna

För den som vill läsa mer om vad TIME Magazine säger på detta tema, se deras sektion "Global Business" på Time.com.

lördag, november 17, 2007

SIME - reflektion efter 14 timmars sömn

Tack Ola Ahlvarsson & Co för att ni tar SIME till nya höjder år för år.

Och tack för att ni får internetvärlden att titta på Norden/Sverige/Stockholm en gång om året.

Om jag själv skall lista några stunder jag kommer ihåg lite extra från dagarna får det utan att tänka för mycket bli:

* PP-listdrink på Dimplomat tisdag kväll. Spännande diskussioner med bl.a. Joakim Jardeberg, Beata Wickbom, Jonas Hombert och Daniel Ek. Och en champagne skål för Johan & Fia. Keep on fighting! Gick sist. Klokt.

* Talarmiddag hos Ola. Ola bor inte som en del vet i ett hus. Han bor i en festlokal, där man även om man inte har bättre för sig kan sova några minuter. Fantastiskt mingel och arrangemang. Punkt.

* Alex de Jong, svårt sjuk i cancer, berättar om hur han ser på livet efter livet.

* Maradonnajublet. Briljant att idé att låta hela konferensen se på Maradonnas klassiska mål från VM 1986 (även om SIME var lite religiöst så pratar jag alltså inte om "guds hand"-incidenten - som visserligen inträffade bara 5 minuter innan - utan jag pratar om när Maradonna själv dribblar igenom Englands hela lag och gör mål) och sedan filma jublet efter målet. Very SIME-ish.

* Avslutningsdrinken. Den traditionella avslutningsdrinken med Mathias Tönnesson som avslutning av Awardsfesten. I år varsin välkomponerad B52a och ett Hotshot. Klokt kl 2.55. 90-tal anyone?

* What has love got to do with IT? Panel med Patrick Ståhle, Tom Varsavsky och mig. Överlevde väl, trots att jag (som utlovat Joakim!) provocerade med att pimpa mig själv i röd kostym. Kan dock meddelas att det verkar ha varit ett bra trick - alla visste sedan vem jag var vilket inte gav en lugn stund under kvällen.

Förstår inte varför Ola Ahlvarsson, Christoffer Granfelt, Urban Pettersson & Co satsar helt och fullt ut på SIME och gör det till ett "World Internet Forum". Nu går jag på typ en konferens om året så jag är väl inte den bäste att bedömma relativ kvalitet mellan konferenser men jag har svårt att se hur man skall kunna göra det mycket bättre. Applåd.

Tecken på att ditt varumärke blivit accepterat, fall 1

För en företagsbyggare är det extra kul när det egna varumärket blir större än bara en massa annonser och investerade reklamkronor.

För mitt skötebarn, match.com, har vi nu börjat se en del roliga exempel på att vi är mer än ett annonsklick (vilket man iofs inte skall underskatta).

Till exempel läser jag på Resume.se att Maria Fredriksson fått pris i STHLM.doc, Sveriges officiella dokumentärfestival, för bästa kortfilm. Hennes film handlar om Margareta 83 år som söker kärleken. På match.com. Skall bli kul att se filmen - och Maria hör gärna av dig till oss, det skulle vara jättekul att höra lite mer om dina erfarenheter och funderingar från att ha arbetat med filmen.

tisdag, november 06, 2007

Alibaba.com första dag på börsen: tredubbling

Alibaba.com noterades idag på Hong Kongbörsen. Och tredubblade aktiekursen dag 1.

Nej, nej, nej.

Bolagsnamn som earthweb.com och theglobe.com flashar förbi, det har båda etsat sig fast på näthinnan från sent 90-tal. Av två skäl. Dels för att de både var bland de bolag som dag 1 på börsen/NASDAQ uppvisade den största kursuppgången, theglobe.com till exempel 9-dubblades första dagen. Men också för att de båda kändes som praktexempel på galenskapen som då rådde kring internetinvesteringar. Inte för att jag kan bedöma deras affärsidéer, management eller nyckeltal, utan för att den typ av exceptionell utveckling nästan bara inträffar när någon hällt ecstasy i systemet.

Och nog är det läge att oannonserat skicka WADA på hembesök till lite olika investerare även idag.

Att Google har rusat $250 per aktie - från under $500 till snart $750 - sedan Augusti är ytterligare en signal att förväntningarna har gått från höga till ursinniga. Google är ett fantastiskt bolag, men jag tror att man skulle må bättre av att skynda långsamt vad gäller aktiekursen än det som sker idag. Men vad kan man göra? Eftersom man är så sablans bra idag, tror (lite lätt drogade) investerare att man kommer bli än mer grym imorgon.

Att Google kommer bli grymma även imorgon har jag slutat ifrågasätta. Det som kan störa mig något är dock den svans av en-frasiga och metafor-rabblande lycksökare som följer i spåren av verklig framgång. Glädjande nog finns det en hel del signaler som pekar på att investerare denna gång i alla fall vet att särskilja guld från sand. Hoppas det fortsätter så.

Jag inser dock att när jag tittar på datumet för theglobe.com's IPO så kanske jag får ta några djupa andetag: 13e november 1998. Och inse att vi sannolikt fortfarande är tidigt i bubble 2.0 cykeln. Alltså om Yahoo var Google för bubble 1.0 med sin IPO 12e augusti 1996, så har vi sannolikt nu kommit till fasen slutet 1998 i bubble 1.0 då alla förstått men ingen vågar gå emot och vi har ett par år till innan drogerna gått ur systemet.

Under tiden så fortsätter ju dock internet, e-handel och entreprenörer att förändra världen. Idag precis som 1999. Och jag tycker det är lika roligt då som nu att vara en del av förändringen, men hellre genom att bygga verkliga bolag än genom att spekulera i hur finansiella marknader värderar framtiden från tid till annan.

torsdag, oktober 25, 2007

Bekräftelse: Microsoft investerar i Facebook - värdering ca 100 miljarder kr

Så blev det som jag gissade förra veckan, Microsoft investerar $240 miljoner i Facebook.

Inte för att någon skulle köpa Facebook för den marginalvärdering som Microsoftinvesteringen ger, ca 100 miljarder kronor, men i kriget med Google är alla finansiella medel tillgängliga.

Min personliga tro är att vi aldrig kommer att se ytterligare investeringar på mycket högre nivåer i Facebook, utan att detta i efterhand kommer att ses som ett ytterligare briljant sätt för Microsoft att blockera en viktig pusselbit från att hamna i fel imperium. Festligt hur en block på halvannan miljard kronor kan kännas rimligt medan hela bolagets värderingen känns rimligt galen.

Microsoft har väl dock lärt sig av historien och jämför man denna Microsoftinvestering med Yahoos köp av Geocities - Geocities som Ballmer anser hade 90% av funktionaliteten som Facebook har idag redan 1999 - för 4,5 miljard dollar 1999, så känns detta steg av Microsoft rent utav nyanserat.

söndag, oktober 21, 2007

På tisdag berättar Facebook om sin nya partner/finansiär

Från Web 2.0 berättar John Battelle om sin intervju med Mark Zuckerberg:

JB: "How is the funding going?"
MZ: "We're nearly done"

Dagens mest förvånande kommentar. Inte för att det inte är väntat, mer för att samtliga rådgivare måste sagt till Zuckerberg att inte prata överhuvudtaget om finansiering, IPOer eller liknande.

Battelle berättar också att på tisdag är det ett "all hands meeting" sammankallat på Facebook. Med tanke på ovan och vad som skrivs är jag ganska säker på att det då annonseras att Microsoft investerar i Facebook.

Snyggt spelat i så fall, dvs att få Microsoft att betala miljarder kronor "bara" för att blockera Google från att köpa Facebook.

fredag, oktober 19, 2007

DI skriver om Match.com

Som många andra har jag ett tveeggat förhållande till media. Jag gillar att läsa om saker som berör mig, jag gillar att bli omnämnd i positiva sammanhang men jag landar nästan alltid ändå i att jag inte är intresserad av att sälja min egen person alltför mycket i mediala sammanhang.

Kanske framförallt för att jag sett hur lätt det är att blir upptagen av en officiella bild av sig själv - och inte minst att man börjar gilla den egna självbilden lite för mycket. Det generellt sett mest tragiska livssituationen måste ju vara när en person lever för att upprätthålla denna bilden av sig själv i andras ögon, samtidigt som personen vet att det inte står rätt till i den egna maggropen. Just det senare tror jag är extra svårt när den officiella bilden har spikats upp på gator och torg, inte minst när det är den stora succéhistorien som skall försvaras.

Kan jag så väljer jag därför ofta en mer tillbakadragen position. Med några undantag.

Undantagen bottnar ofta i att jag antingen tycker att något är en tillräckligt unik egotripp för att bara inte ta chansen eller att ämnet eller sammanhanget rör på pricken sådant jag själv är passionerat engagerad i. Och därtill, om jag får prata med en journalist som faktiskt är intresserad i och förstår det jag pratar om.

Artikeln nedan hamnade i någon av kategorierna ovan men var framförallt kul eftersom den lyfte fram online dating och match.com ur ett positivt affärsmässigt perspektiv. Och ja ja, där fick väl också egot en liten skjuts.


Utdrag ur DI Måndagen 15e Oktober 2007








Sesam lägger ner sitt index

Jag ställde här i Augusti frågan:

"...hur många kvartal är man beredd att lägga snart en femhundring i minuten på att försvara Norden från Google?"

Svaret kom idag: Inte länge, om Dagensmedia är rätt på det när de rapporterar att:

"...vi kommer inte länge utveckla vårt webbindex och ska byta till ett index från en partner."



torsdag, oktober 18, 2007

Mary Meeker & Morgan Stanley om Internetutvecklingen

Via Mr klippdocka som besöker Web 2.0 Summit i SF fick jag tips om Mary Meekers presentation som hon just hållit och som skall varit sjukt bra.

Morgan Stanley är föredömligt transparenta och har lagt upp senaste årens presentationer på sin webbplats. Kul att läsa även de lite äldre rapporterna för att fånga upp och minnas vad man trodde i olika skeenden. Några exempel nedan:

- Web 2.0 Summit Oktober 2007
- 56th annual seminar Maj 2007
- Global Technology Trends November 2006
- Internet Trends Web 2.0 Conference Oktober 2005
- Does Internet Advertising work? Februari 2001
- Internet Company Handbook Juni 1999

onsdag, oktober 17, 2007

61 miljarder sökningar i Augusti

Via Jardeberg fick jag ett tips om Comscore senaste sökrapport.

Godbitar från rapporten:

- 750 miljoner personer sökte under månaden.
- Flest var av de som sökte var asiater, 258 miljoner följt av Europeer 210 miljoner. Amerikanerna var "bara" trea på 206 miljoner.
- Det är dock Latinamerikanerna som söker mest per person, närmare 100 sökningar under månaden, mot det globala snittet på 81.
- Topp tre söktjänster var 1) Google 37 miljarder sökningar 2) Yahoo 9 miljarder 3) Baidu 3 miljarder. Den stora förvåningen på listan var för mig nr 5 Koreanska NHN med 2 miljarder sökningar, vilket var ungefär lika mycket som Microsoft.

Mer på Comscores site.

lördag, oktober 13, 2007

Social networking is a feature, not a destination?

På thelongtail.com skriver Chris Anderson tankar om social networking. När Chris Anderson talar skall man stå stilla och lyssna:

"I've been thinking a lot about how to integrate social networking into websites better. Right now the world is focused on stand-alone social networking sites, especially Facebook and MySpace, and the fad of the moment is to take brands and services there, as companies build Facebook apps and MySpace pages in a bid to follow the audience wherever they happen to be. But at the same time there's a growing sense that elements of social networking is something all good sites should have, not just dedicated social networks. And that suggests a very different strategy--social networking as a feature, not a destination."

Tänkvärt, läs hela här.

torsdag, oktober 11, 2007

Slut med kick backs från Google

Något som det inte pratats så mycket om i Sverige är att Google annonserat att de slutar med kick backs (eller som Google själva kallat det senaste åren "Best Practise Funding") till media byråer inom EMEA.

Sökkonsulterna har ju poppat upp på löpande band senaste åren i takt med att sökomsättningen ökat. Via de 4/5/6 procent konsulterna har kunnat få tillbaka från Google har man kunnat leva ganska gott, och framförallt kunnat påvisa ett konkret värde för den kund som annars köpt dyrare själv direkt via Google. Eftersom kickbacken varit beroende av volym har det också drivit på skalfördelarna och konsolideringen av sökkonsultbranschen.

Uppvaknandet nu när Google meddelar att man från och med 2009 tar bort rabatterna till mediabyråerna kan säkerligen bli hårt. Jag har hört om sökkonsulter som skrivit stora långa avtal om att ge tillbaka x% av omsättningen till kunden. Lite trist för marginalerna för konsulten när plötsligt kick backen från Google uteblir...

Den viktigaste frågan blir ju dock för konsulterna att nu kunna påvisa det värde man adderar som konsult, och då är vi tillbaka till konsultens per-timme-vardag. Vilket i och för sig är ganska rimligt. Jag gissar dock att detta kommer att tilta marknadsutvecklingen mer åt automatisering och utveckling av optimeringssystem än mänsklig handpåläggning i takt med att det blir svårare att få ut marginaler per timme för sökkonsulten.

måndag, oktober 08, 2007

Reflektioner efter Ballmer i Sthlm

Steve Ballmer, vilken amerikan. Stora gester, överdriven bonding med Pontus Schultz på scen, men charm och en jargong som jag i sina delar inte gillar men som i sin helhet lämnar mig med en positiv känsla. Minus och minus blir plus på något sätt.



Vad sa han då egentligen?

Inte mycket. Men det är ju så med proffs i den positionen, de får och vill inte säga något som sticker ut. Samtidigt får man förstå situationen han befinner sig i.

Tar vi exemplet från nu i fredags på Grand Hotel då Ballmar hade samlat hela journalist- och mediaeliten i Sthlm på åhörarplats, så satt varje person där och lyssnade med stetoskop efter minsta nyhet. Och i ett stetoskop blir även den minsta viskning till ett kraftfullt bröl, dvs det behöver inte vara någon världssensation som presenteras för att publiken skall vakna.

Bristen på nyheter kompenserades i fredags av att publiken antingen var journalister eller bloggare, vilket gjorde att samtliga viskningar vidarebefodrats både en och två gånger. Istället för att reptera dessa artiklar, kommentarer och notiser här så se nedan lite siter som skriver om Ballmers besök i Sthlm:

* Bisonblog
* Resumé ("exklusivt")
* Internetworld
* CS
* DI.se

söndag, oktober 07, 2007

En olycksbringande logotype

På väg till London i veckan hade jag just satt mig tillrätta på flygtåget när jag plötsligt i ögonvrån såg något som fick mig att stelna till: en logotype som jag inte sett på ett bra tag. En logotype som inte direkt folk skryter med: det klassiska Enron E:et.



Jag kunde inte låta bli att prata med innehavaren av väskan som visade sig tillhör en herre i 50-årsåldern. Herren, som visade sig vara gammal Enronmedarbetare, skrattade till med blandning av stolthet och pinsamhet när jag fråga om det var ok att ta en bild av hans väska. Han sa ok, men ville inte vara med på bilden själv, vilket inte var helt förvånande.

När jag tagit bilden förstod jag dock att jag gjort något jag inte borde gjort. Lite som att gå in i en egyptisk pyramid och drabbas av den efterföljande förbannelsen. Jag fruktar nu att Sarbanes Oxley kommer förfölja mig tills dess jag deletat denna bild från min K800.

Under Londonvistelsen började jag få våldsamt ont i ett öra och gick väl hemma i Stockholm till en läkare. Läkaren frågade om jag hade flugit nyligen och konstaterade att det visade sig vara ett klassiskt exempel på spräckt trumhinna.

Jädra Enron.

onsdag, oktober 03, 2007

Kelkoo säljs (?) och Ballmer om social networks

Mitt i den Siwerska RSS feeden:

* Yahoo verkar vilja sälja Kelkoo. Känns aldrig som Kelko blev en del av Yahoo, kanske vågade/ville inte Domenique Vidal, Christopher Caussin låta Kelkoo försvinna av nostalgiskäl. Mer eller mindre hela ledningen för Yahoo Europe var ju tills nyligen (då herrarna ovan lämnade) drivet av "Kelkoo maffian".

* Steve Ballmer (som jag skall lyssna på fredag när han besöker Sthlm) pratar om social networking och avfärdar, alternativt prisförhandlar, med Facebook. Två intressanta utdrag är:

“There can’t be any more deep technology in Facebook than what dozens of people could write in a couple of years. That’s for sure”

och:

Mr Ballmer also noted that sites such as Geocities, an online community that was bought for $3 billion by Yahoo! in 1999, at the height of the dot-com boom, “had most of what Facebook has.”

Även om det kan uppfattas som lite arrogant, och man kan notera att timing avseende när en produkt släpps har historiskt på webben haft en oerhörd betydelse, så håller jag med kontentan av vad Ballmer insinuerar: Mr Zuckerberg, blanda inte ihop timing med briljans och säkra upp din ekonomiska framtid medan du kan. Annars kommer du bli detroniserad som så många andra online success stories (Spray, Geocities, Letsbuyit, Beenz, etc).

söndag, september 30, 2007

Facebooks stora utmaning: vad, för vem och i vilket syfte?

Via Torstensson (IRL!) fick jag ett bra citat som han plockat upp via Danah Boyd som just nu verkar bli guruförklarad både här och var vad gäller social media. Nu också här.

Vad var då citatet, jo: "Walls create context".

Detta med anledning av Myspace, Facebook och alla andra social media fenomen. Och kanske då främst vad gäller avsaknaden av ramar, väggar och inträdeshinder.

För mig satte citatet en hel del funderingar på plats, och satte på 10,000-metersnivån fingret på varför tjänster som match.com fortsätter vinna mark trots att det ständigt dyker upp nya friendfinder tjänster och där vi alla förväntas bekräfta "vänskapsband" kors och tvärs, helst också tala om var vi är just nu samt vem vi dejtar eller gör affärer med:

- När något blir för blurrigt, för brett och för öppet, då söker vi något annat, en context där vi kan definiera oss själva, våra syften och vår önskemål.

Jag kan t.ex. sitta på T-centralen och flörta, träffa tonvis med "vänner", men när jag till slut varken vet vem eller varför då blir T-centralen en transit punkt och inte en plats i mitt hjärta. Om man skall fullfölja denna liknelse (inte helt fair, jag vet) får man notera att för pundare, försäljare av tveksamma tjänster och produkter samt för osäkra tonåringar är dock T-centralen en viktig samlingspunkt.

torsdag, september 27, 2007

The most odd request

Jag fick för ett tag sedan en förfrågan att berätta om min mest annorlunda förfrågan som jag fick under min tid som Pelle Törnbergs assistent -94/-95. Svaren från mig och andra av Pelle Törbergs forna VD-assistenter skulle tryckas i en specialupplaga av Metro som en avskedsgåva till Pelle Törnberg när han nu slutat på MTG och Metro. Mitt bidrag lät:

"Oddest request from Pelle during your trainee period:
Pelle: How many companies do we have within MTG? Me: Well some 135 when I counted the last time.
Pelle: Do we have a company presentation I can use for a meeting? Me: Yes, there is the printed version.
Pelle: Not good enough. Can you put together a 5 minute company video presentation? Me: Yes, of course, we have plenty off skilled people to do that within the group.
Pelle: Great. One thing though: it needs to be done in 24 hours. Me: Sir yes Sir.
Pelle: And it needs to be in Vietnamese. Me: Sir yes S…?
Pelle 23,5 hours later: Thanks Johan, looks good. Just one question. Are you sure that the translator you found was pro [the Vietnamese] Government? It is sort of important. I am meeting with the Vietnamese Prime Minister and his government delegation in 45 minutes."

söndag, september 23, 2007

Publicistens dilemma - hur resonerar Aftonbladet?

Ser du något underligt med artikeln i klippet nedan? OK underligt kanske inte är ordet men den pekar på ett delikat dilemma för tex Aftonbladet.



Vad är uppdraget för en publicist egentligen? Handlar det om att ha 600 personer anställda som skapar innehåll för att sedan kunna driva trafik från innehållet till egna tjänster som man sedan säljer på läsarna?
Jag vet inte, men jag gissar att Aftonbladet måste ha en hel del diskussioner internt kring detta.

Bakgrunden till min fråga är följande situation där jag haft första parkett. Vi (=match.com) sponsrar Ensam Mamma Söker på Tv3. Ensamma mammor (eller pappor) är exempel på livssituationer när online dating kan vara ett bra sätt att träffa den stora kärleken, när man kanske inte kan hänga på krogen varje helg eller slutat hoppas på att någon skall börja flörta nere i ICA butiken.

I samband med detta sponsorskap gjorde vi härom veckan en undersökning för att se vad våra medlemmar tycker om singelföräldrar/mammor. Vi, liksom Aftonbladet, tyckte att resultatet av undersökningen var intressant: tex visar det sig att 9 av 10 män vill dejta en singelmamma. Och allra helst Tilde de Paula.

Så här långt inga konstigheter.

Aftonbladet gör sedan en helsida i tidningen om vår undersökning, vilket vi förstås tyckte var trevligt. Man publicerar sedan också artikeln online.

Som ni kunde se i klippet ovan så avslutar sedan Aftonbladet artiklen med att hänvisa och länka läsarna till tjänsten Motesplatsen.se. Man säger Hitta dejtingsugna singelföräldrar i hela landet och man säger sedan: Mötesplatsens sajt för singlar med barn – börja spana redan idag!

Till saken hör sedan att Motesplatsen.se ägs av Aftonbladet sedan ett par år.

Och det är nu det blir en intressant situation, för Aftonbladet, för oss på Match.com och för en journalist som kanske inte främst ser sig som copy writer för tjänsterna inom den egna koncernen utan har som ambition att oberoende rapportera vad som sker i omvärlden.

Jag vill inte påstå att dilemmat Aftonbladet hamnar i har en självklar lösning. Men det är en intressant vinkel av framtidens medielandskap i en allt mer internetifierad värld.

Dagens tre hyperlänkar

Internets vägar äro outgrundliga.

Idag hamnade jag på följande sidor:

Artikel om IAC: http://sramanamitra.com/2007/09/17/web-30-iac-part-1

Google lägger en kabel? http://news.zdnet.com/2110-1035_22-6209565.html

Golfspelare som dejtar? http://www.golfmates.com/ (men siten strular visst lite)

/J

fredag, september 21, 2007

Nätverkssiter står mig upp i halsen

Nätverkssiter står mig upp i halsen. Men jag använder ett par ändå. Så där lite halvt i protest, bara för att kunna veta vad jag protesterar mot. Xing, har jag aldrig fått snurr på. Asmallworld har haft sina 15 minuter. http://www.trig.com/, fattar ingenting. http://www.jango.com/, gillar tanken med musik som sammanhållande länk men räcker det? http://www.plaxo.com/, sluta skicka mig alla adress uppdateringsrequests, nu. Linkedin tycker jag är rimligt bra, men när det börjat trilla in okända requests att connecta så försvinner snabbt känslan av tillhörighet och övergår till en urvattnat Firsttuesdayfeeling som inte är långsiktigt hållbar. Facebook, jag jag vill knappt ta ordet i min mun för det känns så överreklamerat. Men nog fasen är jag där några gånger i veckan och kikar. Det kommer dock trots allt att vara en viktig tjänst när vi blicker tillbaka på internet under 2000-talets första decennium, tjänsten som gjorde social networking lika enkelt som Altavista gjorde sök.

Två saker som triggade mig att skriva denna post var två nya vinklar på dessa trender som jag sprungit på i veckan:

#1 Flockdjursbeteende. Se profilen nedan som jag sprang på häromdagen i en persons kontaktregister. Ingen superreklam för Linkedin direkt.



#2 Äta eller att ätas. Aggregatorer av social networking info, tex Rapleaf. "Use Rapleaf to build, promote, and manage your online reputation" - ganska snyggt gjort. Sensmoral: det finns alltid ett annat djur ett steg upp i hierarkin på savannen som är beredd att äta upp dig om du öppnar garden och framstår som svagare.

Och det finns många svaga djur på social media och social networking savannen idag.

fredag, september 07, 2007

Tablefinder studsar och MSN rockar socialt.

Notis #1. "Fyra av tio svenskar använder sociala medier. Och MSN är mest populärt."

=> Facebook är på allas läppar. Men MSN/Spaces dominerar. Men vem vill säga att Bill är smart? Det får man ingen kred för. Skulle jag välja partner så skulle jag dock välja Bill.

Notis #2. "Svenska Tablefinder vinnare i startuptävling"

=> Nu studsar det här bolaget Tablefinder upp igen. De måste absolut ha något. I alla fall har de en konkurrent i Livebookings som också i verkligen håller på att krossa Europamarknaden genom en smart ut- och upprullning, supportat med starka ägare och erfaret team med nordbor som har gjort det här förut. Men de är nog för bra, lite som Microsoft i punkt #1, för att få cred.

lördag, september 01, 2007

Är Google Tiger Woods eller Michael Jackson?

Att bibehålla en status som geni och bevara en kult är svårt. Både för personer, bolag och varumärken. Det finns någon lag som verkar motverka att någon blir för stor, för bra, för förmögen. Denna lag stöds av "sanningar" som etablerat sig i våra medvetande, i alla fall hos mig under min uppfostran till en media och internetjunkie.

* "Inga träd växer till himmelen", växte jag upp med ekande i bakhuvudet.

* "Om något verkar för bra för att vara sant är det säkert också det" lärde jag mig var sant under slutet av 90-talet.

* "First they build you up, then they tear you down" har gång efter gång visat sig vara sant.

Visst är denna typ av "sanningar" ganska tråkiga och missunnsamma?

Kan vi lära oss något av tillfällen då "sanningarna" varit just sanningar? Och när motsatsen bevisats?

På "sanningsidan" borde väl Enron, Michael Jackson, Spray och Nick Leason kunna platsa. Av olika skäl, men ändock. Några lärdomar är:

- När du har momentum är det svårt att våga växa lagom snabbt. När du kör i 200 känns det som 90 efter en stund. Men det blir svårare att manövrera eller väja för hinder.

- Med tillväxt kommer storlek, med storlek kommer fler fronter, med fler fronter får du lätt för många fiender. Hur bra någon än är behöver man vänner.

- När du har för stor ekonomisk framgång kommer väldigt få vara genuint glada för din skull (och gärna se dig falla). Med ekonomisk framgång kommer ofta större bett, därmed också snabbare resa nedåt. Som inte behöver sluta vid nollsträcket.

Men vem/vilket/vad har klarat av att hantera extrem framgång? Och varför?

Virgin. Richard Branson har varit illa ute några gånger men han har behållit en konstant utmanar- och monopolbrytarattityd som ingen kan ogilla. För vem vill egentligen att British Airways skall vinna? Du blir populär av att slåss mot den som inte anses ha gjort sig förtjänt av sin marknadsposition och/eller den som inte har en genuin respekt hos konsumenten.

Tiger Woods. Tiger höll mer eller mindre inte i en klubba på ett år efter college och tränade bara mental och fysisk smidighet. Han hade alltid vetat att han skulle bli världens bäste golfare genom tiderna och hade ingen stress. Tror också att han har ett större mål än att bli bäst i världen i golf och jag är övertygad om att pappa Woods innan han dog satte in en del av arvet hos Ladbrokes och bettade på att Tiger skulle bli president i USA. Skynda långsamt, med känslan av ett större mål.

Apple. Enastående produktinnovation och svårslagen konsumentnytta. Men utan vara en klar fiende till "det onda Microsoft" hade Apple inte haft den position de har. Utan en klar definierad fiende är svårare att gå upp på morgonen.

Varför dessa funderingar? Jo, i senaste Economist har jag just läst artikeln "Who is afraid of Google?". Och lika naturligt som det är att Google kommer att få hantera denna typ av PR-utmaningar, lika intressant är det att fundera på om Google är Tiger Woods eller Michael Jackson? Virgin eller Enron? Google är inte 10 år fyllda men det mest spännande som hänt inom media/Internet/telekom/etc/etc sedan Moses stentavlor. Man har gått från dryga 2,000 anställda i juni 2004, till närmare 14,000 idag. Marknadsvärd 160 miljarder. Dollar. 64% av sökningar i USA görs via Google.

Jag kan bara föreställa mig vilken växtvärk, turbulens och vilka bränder som måste uppstå i kölvattnet av Googles resa från att inte 2002 ha haft en aning hur man skulle tjäna pengar till idag.

Men oavsett alla brandhärdar i världen så kommer ingen fråga att bli viktigare för Google än att hamna på rätt sida i den generella uppfattningen om Google verkligen är den onda eller goda kraften i (online) världen. Page/Schmidt/Brin har förstått detta sedan länge. Att ta ut $1 dollar i lön var ett steg, "don't be evil" devisen mitt i prick, att digitalisera all världens böcker ett annat, medan många andra projekt som Google sprutar ut kan kännas som både och, dvs både affär och good will (Street view, Google Earth/Sky)

Givet att Google (och ledartrojkan bakom) idag sitter en del personligt ihopskrapade medel, och dessutom har visat att det vågar gå sina egna vägar, skall det bli kul att se vad man kan göra när man har ganska många miljarder bakom sig - och har en vision om att skapa en bättre värld. Ganska trevligt läge att förutom att faktiskt tycka att det är kul att förbättra världen, kunna se att det är en förutsättning för den framgång det egna företaget har. Med andra ord, att goda syften och egen framgång går hand i hand.

Det är lite på samma linje som att göra alla information tillgänglig, sedan sälja sponsrade länkar till högstbjudande men fortfarande utgå från relevans i ett användarperspektiv. Om någon förstår hur jag tänkte.

fredag, augusti 31, 2007

Vem var först med att registrera sin internetdomän i Sverige?

Via gamla kollegan Mikael Bogg som driver bloggen emerge.se hittade jag nedan roliga topplista.

De 18 första domänerna adresserna som registrerades i Sverige:

1. enea.se
2. luth.se
3. chalmers.se
4. lu.se
5. sema.se
6. siemens.se
7. lth.se
8. hp.se
9. objecta.se
10. kth.se
11. sics.se
12. aahus.se
13. volvo.se
14. environ.se
15. fdata.se
16. mil.se
17. alp.se
18. appli.se

Bra blogg, hamnar lätt i min reader.

Frosseri i internetstatistik

Fick en kommentar kring att internet skulle omsätta mer än 300 miljoner i Sverige i år. Ja, det var ironi. Självklart kommer det bli mer än Projektor-rapporten från typ 1997.

IRM-siffran för 2006 landade på 2,642 mkr (+50%), varav 1,099 mkr på online annonsering & samarbeten (vilket väl är den mest relevanta siffran att jämföra med vad Projektor-rapporten pratade om). Läste via Martin Jönssons blogg på SvD att IRM redan 2008 spår att Internet blir Sveriges största mediekanal omsättningsmässigt. Jaoan Staoul von Holstein, visst hade vi rätt!

Samtidigt är det väl på ett sätt inte helt äpplen och äpplen som jämförs. Eftersom internet är så mätbart drivs många annonssamarbeten av att konsumenten vill betala och att intäkter delas mellan partnerna. Ja, detta är ju visserligen den intäkt som genereras men internets förmåga att driva avslut gör att siffrorna kanske kan anses vara något uppblåsta. Mjölken som ICA säljer tack vare sin TV-reklam är ju inte en del av reklamkakan. Kanske borde man addera en kolumn som heter "återförsäljarprovisoner" eller dylikt till online kategorin?

Ytterligare statistikfrosseri finns kring antalet internetanvändare, kanske bäste presenterat på www.internetworldstats.com. Vi kan där lära oss att:
  • Av 809 miljoner europeer har 39,8% tillgång till internet
  • För övriga världen är denna siffran 14,8%
  • Tyskland har flest internetanvändare (50,4 miljoner), men "bara" med en pentration på 61,1%
  • Top tre avseende penetration är: 1) Island 86,3% 2) Sverige 75,6% och 3) Holland 73,3%
  • Av de storleksmässigt intressanta länderna ser bottenskiktet ut enligt: Turkiet 21,1%, Ryssland 19,5% och Ukraina 11,5%
/J

måndag, augusti 27, 2007

IRM-siffror för senaste kvartalet

Aftonbladet/Schibsteds rapport förra veckan följs upp med samma tongångar i IRM-rapporten för Q2. Tillväxten mattas av över linjen, medan internet går emot strömmen - nu står internet för 11% av medieinvesteringarna.

Vad kan man säga? Mer än att Maria Monteiro* hade rätt. Projectorprognosen som alla skrattade åt 1997 var att onlineannonsmarknaden skulle omsätta 300 miljoner kr. Jag sätter en tia på att detta överträffas i år.

Resume berättar mer här.

_________________
* Vad gör MM idag? Någon som vet?

lördag, augusti 25, 2007

En bildskärm blev plötsligt mycket större

Jag fick just via Mary Jensen/Erik Hörnfelt ett tips om en föreläsning på TED 2007 som är sjukt imponerande.

Jag blir så barnsligt glad av sådana här teknikexcesser. Och vad mycket kul vi kommer att se framöver inom foto och video.

Påminner mig om Jay Walkers punkt #9: Punkt #9: "Synthesized worlds. Allt fotograferas och alla bilder kan delas"

torsdag, augusti 23, 2007

Men störst av alla är Pelle Törnberg

Pelle rockar, som alltid.

Kika här på vad någon lagt ut på Youtube.

"Åh, jag får gåshud av gud", ja vad skall man säga.

Törnberg var 25 år före Tiveus och Co. Dvs som vanligt för Kinnevik.

onsdag, augusti 22, 2007

Törnberg - inte bara min hjälte

Har precis börjat återhämta mig från vad som måste varit årets trevligast tillställning.

Med anledning av att Pelle Törnberg slutar som VD för Metro, och därmed operativt lämnar Kinneviksfären efter 20 år, hade MTG ordnat ett kalas. Och det var absolut inte en kafferast, en blomsterkvast och några trevlig ord från en kollega.

Detta var en manifestation.

En manifestation i hur Pelle Törnberg har fostrat mediasverige. Och om du tittar på "alla var där" i Wikipedia så tror jag de framöver kommer hänvisar till detta tillfälle.

En sak är att Pelle Törnberg är den egentliga skaparen av MTG, en annan att han idag lämnar över ett Metro som finns i över 100 städer, men för mig syns hans exceptionella talang i att han är hela mediasveriges mentor. I blicken på stor som liten mediadirektör såg man under kvällen ett försök till att formulera en fråga: Pelle vad skall du göra nu, du skulle inte vilja sitta i min styrelse eller i alla fall dricka en kopp kaffe med mig någon gång så att jag kan få ta del av din briljans (nu när det inte kanske behöver ta 12-24 månader att hitta en plats i din almanacka)?

Att Pelle efter 20 år inom Kinnevik fick en klocka i present (guld?) var stor humor. Men om någon skulle få det så är det Per Anders.

tisdag, augusti 21, 2007

Inget nytt i Kanal5s onlinesatsning

Läser att Kanal5 skall göra "roligare webb". Annonsfinansiering av "bättre och mer heltäckande innehåll". Vad är nytt? Inget. Hoppas att de har något ess i rockärmen annars kommer detta att bli yet another förlängning av en traditionell spelares succé i en traditionell mediekanal som sedan faller platt online.

Mer här.

fredag, augusti 17, 2007

Schibsteds rapport oroar och roar

Jag har alltid gillat norrmänn. Faktiskt både läst i Norge och jobbat för norrmänn. Grävde mig därför idag lite extra ner i Schibsteds rapport för senaste kvartalet. Extra kul var det att se att Schibsted verkligen anammat ett transparent synsett som imponerar. Under investor relations kan man ladda ner hela excelfilen med den viktigaste informationen och sedan är det bara att leka.

Några grafer att fundera över:



Aftonbladet Nya Medier verkar ha börjat stagnera rejält. Eller snarare är det så att annonsmarknaden toppat ur och att koncernen har låtit ABNM vara loket som har finansierat de övriga satsningarna genom att lås upp ytor och distributionskraft?




Blocket tuggar däremot på. Omsatta 90 miljoner (NOK) andra kvartalet i år och fortsatt tillväxt på 50% mot samma kvartal föregående år. Bugar.







Schibsteds söksatsningar däremot får ingen fart. Att total för kvartalet snurra 20 miljoner, med en kostnadsbas på 70 säger att ett roderlöst Google inte direkt behöver vara livrädda. Och frågan känns rimlig att ställa: hur många kvartal är man beredd att lägga snart en femhundring i minuten på att försvara Norden från Google?

Äger du ditt varumärke i Google?

Läser på ZD Net att American Airlines stämt Google för att de säljer sökord med AAs varumärke eller förkortning.

Google säger: "We are confident that our trademark policy strikes a proper balance between trademark owners' interests and consumer choice...", men ändå har man anpassat sig till Europeisk rätt och skyddar vissa varumärken.

Som rimligt stor Googlekund har jag dock insett att Google inte riktigt vilket ben de skall stå på i denna fråga. Ena dagen är vi skyddade och nästa inte. Det hela blir lätt som doping, antingen släpper man allt fritt (USA idag, lika för alla) eller så har man mer eller mindre tydliga regler och sanktioner mot brott (Europa).

Rent ekonomiskt finns det ju dock krafter som kan finansiera både en och två processer. Som godkänd varumärkesägare betalar man aldrig mer än minimum per klick, medan man lätt kan komma att betala 20-50 gånger mer om skyddet inte finns där.

torsdag, augusti 16, 2007

Tokbra namn kan ta svenskt start up långt

Jag har lärt mig att för att jag skall må bra måste jag minst en gång i veckan nosa upp och faschineras av en bra affärsidé, gärna svensk eller nordisk, och oftast med en onlinevinkel.

Denna läggning gör att jag försöker äta en lunch eller två för mycket med personer som har spännande idéer.

I veckan fick jag till en sådan lunch, som tyvärr blivit uppskjuten på grund av mindre viktiga saker, med Joachim Lerulf och Mikael Svärdh, två gamla kollegor och branschrävar. Under en lunch fick jag en dragning av deras gemensamma venture.

Deras bolag... nej, låt mig vänta med att nämna vad bolaget heter. Jag, som du, har kanske funderat på varumärken för nya bolag eller projekt, slitit ditt hår hur svårt det kan vara att hitta URLer och bannat det faktum att det ända registrerbara namnet som dessutom funkar som URL i alla fall på huvudmarknaderna är typ Slzgltr (får inte en en träff i Google!). Nu har i alla fall herrarna Svärdh och Lerulf lyckats pricka galet bra med namnet på sitt nya bolag.

Vad gör bolaget: Jo bolaget samlar ihop den långa svansen av onlinetrafik inom social media och bloggsvärden och erbjuder en paketerad produkt mot annonsörer som gör att talanger kan fortsätta dansa. Eller något i den stilen.

För den som jag är hooked på Chris Andersons tankar i boken The Longtail, och som inte tror ett dyft på bloggdöden, känns det rimligt att bolaget åtminstone har vad som krävs för att börja flyga.

Och var heter då bolaget, jo Tailsweep - smaka på det: http://www.tailsweep.com/ . Det är så bra att jag skulle investera i bolaget bara på grund av namnet.

Tailsweep kommer absolut läggas till min lista över Nordiska online case som jag vill hålla ett öga på. Några andra är Spotify, Polar Rose, Jaycut och JAlbum.

Vilka bolag saknar jag?

Skicka gärna ett mail eller kommentera nedan.

onsdag, augusti 15, 2007

Läser någon en blogg?

Känner du till Englas Showroom? Inte. Det är i alla fall en liten blogg om mode. Eller liten, kanske är fel ord för en blogg som ändå en månad snurrar 1 miljon sidvisningar.

Darn. Jag har en bit att gå.

söndag, augusti 12, 2007

Var är vi i konjunkturen?

Läser i dagens SvD en artikel med två helt motsatta förhållningssätt till vart konjunkturen är på väg. Ena perspektivet är Peter Malmqvists och pekar på ett trendskifte och signalerar att vi skall förvänta oss fortsatt turbulens och att detta sannolikt är punkten då konjunkturen - och börsen - vänder.
Det andra är Martin Guris som trillar på i opimismens forspår och menar att detta är bara en del i det vanliga mönstret av upp och nedgångar vi brukar se, och spår en uppgång på 16% till årskiftet.
Själv har historien lärt mig att jag lika lite som någon annan har en susning. Om jag ändå skall kasta ur mig det som ligger längst fram i maggropen och som talar för ett Malmqvist scenario så:
* Jag får allt fler spontanjobbansökningar. Detta från personer på respekterade bolag som jag trodde rullade på bra. Det kan ju vara vi som är en så attans attraktiv arbetsgivare, men jag tror snarare att det är att det inte går lika bra därute som alla vill ge sken av.
* En massa pengar investeras i case och bolag utan fundering på ROI, snarare är målsättningen att dressa upp bruden inför en försäljning/sammanslagning.
* Bostadsbubbla i USA, ja det har ju (tex) Alxander Bard och andra analytiska personer tjatat om sedan urminnes tider. Nu händer det och när det väl börjat rasa så är botten långt borta.
Och mina Guri:
* När man äter middag på Sturehof känns konjunkturen vrålstark. Det var inte bara jag som åt svenska kräftor, däremot verkade inte så många mer än ja lida av prislappen. Av det jag ser verkar landet konsumera och må bra (möjligtvis då med lite saknad av kärlek).
* Ja det är ju klart att det tas hem vinster, inte minst när det skakar till utomlands. Börsåret har ju varit bra, nedgången kraftig men vi är ju bara tillbaka mer eller mindre till där vi började året.
* Bostadsbubbla i USA, jordbävning i Tokyo och vad är det mer som kan få hela systemet i gungning.? Det är bara pessimistmaffian som pratar.

tisdag, augusti 07, 2007

En dag i mitt RSS flöde

Åt en middag med en av Sveriges 5 mest sannolika framtida VDar för Bonnier, Schibsted, Aller eller MTG i veckan. Vi pratade om livet och annat oviktigt när ämnet RSS feeder dök upp. Jag frågade lite trevande vilka RSS feeder han använde... när jag insåg att jag hade ett frågetecken framför mig. RSS feeder? Jag blev med ens orolig och lite rädd att mina internetvanor börjar bli lite för långt ifrån verkligheten. Jag behöver en reality check, borde kanske i jobbet sätta upp en panel med vanliga personer för att ha en fot i verkligheten. Eller så är just den kommentaren det verkliga problemet/utmaningen.

I alla fall, min gode vän, så här ser ett urval av mina RSS flöden ut idag den 7e augusti:

Report: NYT will soon kill TimesSelect online paywall
Xeni Jardin 10:00 PM - Show original item
Xeni Jardin: If this item in the New York Post is true, there will soon be much cause for celebration. The days of the New York Times' online paywall are said to be numbered, and few at that: Link.

Apple's new wireless keyboard hits the FCC
Paul Miller 10:16 PM - Show original item
Filed under: ,
Well somebody's on the ball today. Not even two hours after the announcement of Apple's new Bluetooth 2.0 wireless keyboard and the FCC's got it all approved to send 2.4GHz waves through your brain and the brains of your children. Unfortunately, they only got a pic of the keyboard's backside. That gold coloring? Our guess is the FCC's camera caught the colors wrong, but who knows, Apple could be bribing 'em with gold-plated peripherals to speed up that approval process.

Land Lantbruk hämtar redaktionschef från Expressen
Aug 8, 2007 - Show original item
En redigerare från Expressen blir redaktionschef på Land Lantbruk, uppger Politikerbloggen.

Google VP Marketing in Bizweek
8:22 PM - Show original item
Interview here. Have not had time to grok but thought you all might...

Gates inte längre rikast
6:11 PM - Show original item
Microsofts grundare Bill Gates är inte längre världens rikaste man enligt tidskriften Forbes. Listan över världens mångmiljardärer toppas nu av den mexikanske telekomföretagaren Carlos Slim Helu.

Yahoo Signs Deal With Reality Programming Company
6:20 PM - Show original item
Yes it is Rocket Science - at least that is the name of the reality programming company Yahoo just signed a production deal with, according to AdWeek.com
This contract and a couple of others Yahoo has signed recently reflects the importance the company is placing on developing their portal's content and presence.

Online Advertising to Surpass Newspaper Advertising by 2011
4:22 PM - Show original item
The Financial Times reports that the 2007 annual research report on the media sector by media analysts Veronis Suhler Stevenson (VSS) forecasts online advertising will surpass newspaper advertising by 2011. With a projected annual growth rate of than 21 per cent per year, online advertising is expected to reach $62bn in 2011, making it bigger than newspaper advertising, which is expected to total $60bn in 2011.
The move to online advertising is not just a U.S. phenomenon. The shift in advertising spending away from traditional media to online and digital media is global. Some forecasters expect online spending in the UK and Sweden to overtake newspaper advertising as early as this year.

Ny sökmotor
3:36 PM - Show original item
Spock letar efter dig!

Blocket startar födelsedagssajt
10:54 PM - Show original item
Annonssidan Blocket.se startar systersajten Family.se. Här kan besökarna lägga in annonser om födelsedagar, bröllopsdagar och skicka vykort. Blockets vd vill dock inte kommentera sajten men bekräftar att den är på gång.

9,6 miljarder tillbaka
10:20 AM - Show original item
1,9 miljoner skattebetalare får dela på 9,6 miljarder kronor i skatteåterbetalning i augusti. Men 866 000 svenskar betala in 5,8 miljarder kronor.

torsdag, augusti 02, 2007

En vit (=bloggfri) månad har kommit till sin ände

Har precis återvänt efter en skön semester. Mina bästa tips till den som har något kvar, eller till nästa år, är:

* Middag på Mötesplats Österlen, 6 rätter + vin menyn (med Pol Roger 1999 Rosé som fördrink). Ja, ja, som småbarnsförälder har man ju inte så många tillfällen att göra av med pengar. Men den här gången lyckades vi bra.
* Minibergochdalbana samt besök av Markoolios konsert på Marinfestivalen i Halmstad med son 3,5 år.
* Middag på Restaurang Salt i Halmstad, med fru, solnedgången och en galen dansk god vän som sällskap
* Årliga alfapetmatchen mot alfapetens svar på Flemming-McEnroe. Jag måste öva på betapet.com
* Bad, massage och övernattning på Karlaby kro på Österlen
* Besök på busfabriken. Busfabriken? Barn? Gå dit, finns lite överallt vad jag förstår.
* En friterad spättefilet i Helsingör kompletterat med en Tuborg samt ett danskt magnumrån med glass, grädde och sylt.
* Morgongolf i solsken med goda vänner på en Tylösands Norra i riktigt bra skick (trots regn tidigare under sommaren)
* Live Earth på Wembley med runt 80,000 andra personer som gärna sjöng La Isla Boni-i-ta i kör
* Kusinträff på landstället i Åtvidaberg, det finns helt klart inget bättre än att se sina barn glada, och för barn inget bättre än att träffa sina kusiner.

* Dåligt väder.

Vad säger jag?!

Jo, en sommar som årets sommar är briljant för den som jobbar med relationer som jag. Regn och kyla är det bästa som kan ske för att driva på online dating som substitut för promenader i solnedgången.

Nu har min hjärna uppenbarligen återgått till jobb mode. Farväl semester.

torsdag, juli 05, 2007

Nära iPhone upplevelse

1 miljon sålda iPhones på en vecka läser jag via Beta Alfa och jag fattar varför. Jag har sällan eller aldrig hållt i en så sexig produkt. Jag får ståpäls. Min K800 känns som en NMT lur.

Och det är inte så att jag har lyckats köpa en egen iPhone, jag har bara fått en halvtimme med min chefs iPhone.

För att försvara min K800 lite var jag tvungen att leka lite teknikfreak och i alla försöka impa genom att från en kanalbåt i Amsterdam ladda upp en sekvens med Thomas direkt från K800n till youtube, och nu min blogg.

Men det ända jag kan fundera på är hur snyggt detta förmodligen är integrerat i en iPhone. Suck. Jag är kär i en telefon.

lördag, juni 30, 2007

Att tänja George Michaels gränser - allt för vetenskapen

Var på George Michael i Globen igår. Riktigt bra. Håller inte alls med ABs trista recencent recencent - varför är så ofta tyckare av denna typ så sugna på att klaga? Schibsted har ännu inte lyckats stream lina sina recensioner och jag håller snarare med SvDs recension.

I alla fall, i mitt mission att testa webben ur olika perspektiv för att kalibrera det Siwerska lackmustestet har jag nu kommit till att bootlegga en populär artist, lägga ut på Youtube och se vad som händer.

Youtube + Blogger, helt klart Too Funky

tisdag, juni 19, 2007

Yang tillbaka - Semel ut

Det annonserades sent igår att Yahoos VD Terry Semel nu lämnar Yahoo.

Blogg från telefonkonferensen finns att hitta här.

Känns krystat att höra Semel säga:

"Jerry and Sue will be an unbeatable team and it is the right time to do it.", med vad skall de säga?

Frågan är ju också varför de trycker på att "Yahoo! can and will be a vibrant independent company.".

Men aktien verkar hålla sig uppe, en del verkar t.o.m tro att aktien kommer stiga ordentligt imorgon/idag.

måndag, juni 18, 2007

Reinventing yourself - Mix Match

Tillsammans med en gamla kollega började jag för en tid sedan prata om vad man skulle kunna göra i radio inom området kärlek och relationer. Vi trodde båda att det fanns något intressant i gränslandet mellan den massiva framväxten av dejting via Internet, det ökade behovet för kommersiell radio att producera någon form av unikt innehåll och radiomediets personliga, intima men samtidigt anonyma förhållningssätt till lyssnarna.

Det var därför med ett stort leende som vi för några veckor sedan lanserade ett samarbete med Mix Megapol under benämningen "Mix Match". Mix Match är ett unikt koncept där vi och Mix tillsammans verkar ha skapat något som både slår an en sträng hos lyssnarna, men också lyfter upp en ämne som för oss som presentatör är viktigt. Mix Match sänds mellan 18 och 22, 5 dagar i veckan och Charlotte Lauterbach, välkänd röst från den mindre kommersiella delen av radioindustrin, är rutinerad och engagerad programledare. Charlotte har imponerat kraftigt vad det gäller att komma igång, trots en mer eller mindre obefintlig startsträcka.

Under de första veckorna har det mesta hänt. En person har friat i direktsändning. Och fått nej. En annan person friade också hon, men fick ett fantastiskt entusiasmerande Ja. Innehåll och teman har utvecklats på ett sätt som gör att slussarna hos radion redan nu mer eller mindre brakar ihop så snart som Mix Match sänds.

För oss som verkar i en bransch/kategori där det är lika mycket hype och hysteri som det någon gång var under portalernas gyllene år 97-00, är det viktigt att kunna göra något som inte alla andra gör. Och något som inte alla förmodligen heller kan göra.

Detta är inte minst viktigt i en kategori som snabbt går mot konsolidering.

Vi på Match.com har tagit några steg, tex när vi tog över driften av Lovesearch i Norden, när vi tog över Yahoo Personals i Storbritannien och i Tyskland, när vi nu har inlett ett nära integrerat samarbete med Spray/Spraydate i Sverige eller när TV2 som tidigare drev Norges största dejtingtjänst valde att överlåta på oss att bedriva vår kärnverksamhet också för deras räkning.

Med Mix Match hoppas jag dessutom att vi irriterar en eller annan ytterligare konkurrent till att tänka: darn, varför gjorde inte vi det där?

söndag, juni 17, 2007

Fransk syn på kärlek och relationer

Marc Simoncini, grundare av Meetic, skall ha beröm för sitt engagemang i att prata med allt och alla om sitt börsnoterade företag (jag tror t.om. han slår Birgersson när han var som bäst/värst).

Ser just en youtube intervju från MSs turné i Kina och läser samtidigt uttalanden som:

“There are only two philosophies in this business,” Mr Simoncini, 43, said. “The American philosophy and the French one. The Americans try to sell you love. We sell une rencontre [an encounter] and I don’t care what happens afterwards.”

Härligt, det blir så uppenbart att vi arbetar med helt olika saker.

onsdag, juni 13, 2007

Intervjun med Barry Diller/IAC i 60 minutes

Intervjun med Barry Diller som jag pratade om häromdagen finns nu att hitta här.

tisdag, juni 12, 2007

60 minutes om IAC & Barry Diller

I min värld blir inte ett bolag eller person mycket större än när man blivit presenterad/hyllad i 60-minutes. I går hamnade IAC* framför Lesley Stahls kamera. Nu är snart IAC inte en så väl bevarad hemlighet längre skulle jag gissa.

________________

* Disclaimer: Min arbetsgivare

fredag, juni 08, 2007

Who was who in IT 2000?

Christian Carrwik skrev i början av 2000 boken "Who is who is IT". Jag hittade denna bok när jag rensade i källaren i helgen och det var en legendarisk samling namn som dök upp.

Eller vad sägs om utdraget nedan med följande persongalleri:

* "Maria Borelius - (f.1960) Grundare av nya digitala tv-kanalen och portalen K-world tillsammans med Annie Wegelius."

=> Ja det var väl inte för sina insatser inom IT som hon kommer att bli nedtecknad i övriga historieböcker.

[I min egen Siwerska encyklopedi (en sk Siwiki) hyperlänkar tanken direkt till ett möte på Tössekonditoriets uteservering någon gång år 2000 då jag åt frukost med just vår first lady of TV. Annie behövde någon som skulle ratta internetsatsningen för K-world och jag hade på något sätt hamnat i skottgluggen. Visionen var spännande och Annie var oerhört engagerad, men online strategin icke existerande. Tog med mig insikten att jag gärna jobbar med visionära och engagerade personer, men att jag måste ha en gemensam "engagemangsnämnare" för att det skall fungera.]

* "Jan-Eric Ramberg - (f.1958) När Jan-Eric anställdes på Microsoft 1985 blev han den andre svensken i bolaget... har bland annat ansvarat för lanseringarna av Windows och Word i Norden, samt Microsofts första steg mot Internet 1994."

=> Jan-Eric, ryktet sägar att du nu är klubbmästare i golf på anrika Sällskapet. När får vi se dig i hetluften igen, eller i alla fall på rätt uteservering med en pilsner i handen?

* "Staffan Hillberg - (f.1964) ...Arbetade tidigare i Stockholm som chef för Bonnier media Lab och vd i Bonnier Online..."

=> Bonnier media Lab, wow, vilken minnesbild!

* "Bo Hedin - (f.1947) ...Chefredaktör för Resumé sedan januari 1997 ...Var nyhetschef på Aftonbladet 1994..."

=> Snacka om att ha gjort det mesta inom svensk online media, vilken legend.

* "Danny Fröberg - (f.1968) Grundare och vice vd på Euroseek..."

=> Euroseek, kunde det blivit Google av dessa herrar? Eller var det bara en scam? Men www.froberg.org verkar det inte var så mycket liv på.

* "Matti Kotsalainen - (f.1975) Var hang-around på Skeppsbron 32 medan Kineviks webbäventyr höll till där och fick sedermera anställningsnummer 7 på Spray 1995."

=> Matti, jag kan fortfarande börja skratta av tanken på sajten du gjorde åt Pelle Törnberg runt 1995 där Pelles hund Bongo (?) fanns med och där man kunde klicka på hunden och så började den skälla. Att Pelle blev vansinnig över att han fanns publikt utlagd på Internet med denna information var just då en katastrof men idag stor humor.

* "Carl Bildt - (f.1949) Personlig hemsida: http//bildt.net. Den 4 februari 1994 klockan 09.51 skickade statsminister Bildt e-post till president Bill Clinton och skrev därmed in sig i Internets historiebok."

=> Grymt imponerande hur han kan underhålla blog/gar och hemsida/or.

* Och listan fortsätter: Johannes Bertorp, Krister Bengtsson, Martin Anderlind, Nicholas Högberg, Nicklas Mattsson, Otto Sjöberg, Fredrik Stael von Holstein, Johan densamme, etc

Vad Carl Bildt gör är ju ganska uppenbart men vad gäller övriga namn jag listat förvånar det mig att jag inte har riktig koll på vad många gör idag. Men eftersom jag vet att ni alla ju Googlar er själva (fy) så berätta gärna i en kommentar nedan ;-)

Själv kommer jag ihåg att jag var mäkta stolt över att fått benämningen "...chefsideolog på Scandinavia Online och en av Internetbranschens toppmän", något tveksam till att blivit "anklagad" för att slängt ut våningssängarna på Spray (även om det hade en del med sanningen att göra) och helt klart mindre nöjd med referensen till att jag brukade gå i samma luciatåg som Johan Stael von Holstein (sic!).

tisdag, juni 05, 2007

OK, jag fattar vinken...

Några minuter efter att jag lagt in AdSense här på Anek.com för att testa läser jag följande via Search Engine Watch:

"Google to Require Publishers to Meet Quality Guidelines
9:47 PM - Show original item
As of today, Google will require AdSense publishers to meet the same page quality guidelines it holds its AdWords advertisers to with their landing pages. According to the Inside AdSense blog, the guidelines are meant to "encourage publishers to, among other things, create sites with simple navigation and substantial, useful content."

Jag väljer att inte tolka detta som ett tecken.

Det Siwerska lackmustestet av: AdSense...

Nej. Jag tänker inte bli heltidsbloggare. Däremot är jag nyfiken på hur AdSense fungera, dvs på riktigt ur en publicists perspektiv. Mao nu pågår det Siwerska lackmustestet av AdSense.

Svensk Craigslist, en pitch rakt i maggropen

Jag har inte en aning om hur Jardenberg & Co tänker mer i detalj.

Jag har adrig använt Craigslist i USA.

Skall jag vara ärlig vet jag inte ens riktigt skillnaderna mellan Blocket/etc och Craigslist.

Men med tanke på framgången för Craigslist i USA (och HDs framgång i försäljningen av Blocket) är det briljant positionering/PR att säga att man skall skapa en Craigslist för Sverige.

Snyggt. Eller jag menar: rätt. För inga framgångsrika websajter är ju direkt snygga.

Namnet: rubbet, vilket jag dock inte lika spontant faller för. Lita "allaannonser" över det.

Och Schibsted, ni hade väl en konkurrensklausul när ni köpte ut HD eller hur?

[Mer hos Torstensson]

Picsearch - svensk webbildsök på export

Läser att Picsearch etablerat partnerskap med Mynet i Turkiet. Har inte en susning hur betydelsefulla Mynet är i Turkiet men jag blir glad av att höra att vi ser svenska webteknikbolag som går på offensiven själva, och inte "bara" kapitulerar och säljer ut.

Att etablera ett alternativ till Google eller Yahoo är inte omöjligt en bra strategi. Frågan är bara om differentieringen i Picsearchs erbjudande är tillräckligt starkt för att verkligen lyfta de lokala alternativen inom sök, eller om de bara hamnar i säng med lokala icke konkurrenskraftiga aktörer.

Men Go Picsearch, jag skall börja följa era äventyr lite närmare.

måndag, juni 04, 2007

Mr Netscape om "Web bubble 2.0"

Marc Andreessen, mannen som sparkade igång mycket av den tidiga hypen kring internetbolag genom sitt bolag Netscape (kommer någon ihåg ;-) ), har börjat blogga. Andreessen och skriver bl.a. en intressant postning där han argumenterar för att vi inte är inne i någon ny internet bubbla.

Även om han så klart har egenintressen genom sina bolag får man väl lyssna lite på en kille som skapat/skrivt Mosaic. Respekt.

söndag, maj 27, 2007

Fotobloggning har nu passerat det Siwerska lackmustestet

Har haft en fantastisk veckas semester med (för första gången) två barn. Det som jag bara trodde kunde innebära Bamseklubbar och sandterror blev en helt glimrande vecka med familjen.

Ett huvudskäl var stället vi var på. Och även om detta verkligen inte är temat för denna blogg så måste det sägas: klicka här om ni vill ha en fantastisk semester "trots" att ni har barn.

Det stora som relaterar till denna blogg var dock en upptäckt jag gjorde under resan. Upptäckten av fotobloggen och framförallt upptäckten av hur snyggt Sonyericsson och Google/Blogger har integrerats för att jag som kund skall erbjudas närmast Macmässig användarvänlighet.

Bakgrunden är att jag köpt en K800i och började semestern med att testa prestanda på mobiltelefonkameran mot min IXUS. Efter några bilder tänkte jag att jag skulle testa att MMSa iväg någon bild hem. "MMSa", ja ordet känns på något sätt redan gammalt innan jag ens egentligen någonsin givit det chansen. Jag lyckas i alla fall få Telenor/Vodafone att aktivera MMS och Internet (varför i hel fridens namn är inte detta förinstallerat på alla telefoner?) och när jag skulle skicka iväg den första bilden erbjuds jag tre alternativ: * SMS * MMS * Blogg.

Blogg?

Jag var ett stort frågetecken men det var ju omöjligt att motstå att testa. Sagt och gjort så valde jag "Blogg" och efter vad som jag upplevde 1 eller 2 knapptryckningar hade det on the fly skapats en blogg på Blogger där bilden publicerades. Jag fick samtidigt ett SMS med inloggningsuppgifter till min egen fotoblogg. Så enkelt men så genialt, jag tror faktiskt det hamnar på top10-listan över most surprisingly impressive online moments.





Från denna stund kunde jag med min 3.2 megapixlars kamera fota och ladda upp bilder i realtid till en blogg som far och morföräldrar kunde följa och på så sätt nästan vara med sina barnbarn på Mallorca. Wow. Jag blev direkt beroende och postade en och annan bild från stränder, bilfärder eller sonens nyvunna kompisar till åskväder och utsikter.

När jag sedan loggade in på datorn några dagar senare och tog mig in på mitt vanliga Bloggerkonto så kunde jag hur smidigt som helst merga ihop min sons blogg och min nyskapade fotoblogg, så att jag nu publicerar online och via mobilen till samma plats/blogg.

Så snyggt. Tack Sonyericsson och Google, jag tror i alla fall att ni har övertygat ett hotell med gäster och personal om fotobloggningens lov. Och själv kände jag mig som Jesus himself när jag flyttade hotellbaren online på 15 sekunder med en par mobil klick.

Fotobloggning har nu passerat det Siwerska lackmustestet, ready for take off and the true massmarket.

(Titta på Jay Walkers punkt #6 och #7 och jag inser att jag nu själv redan klivit över tröskeln till förmaket av denna värld)

lördag, maj 26, 2007

Hela comScore analysen om nätdejting i Norden

Det mer detaljerade underlaget från comScores studie om nätdejting i Norden finns nu att läsa hos comScore, för den efter kärlekstatistik törstande individen.

torsdag, maj 24, 2007

Affärsvärlden om Nätdejting

AFV kommenterar nätdejtingkategorin och konstaterar ett antal intressanta saker, allt baserat på comScores data från första kvartalet 2007.

1. Tillväxten har stagnerat i räckvidd.

2. Fördelningen män kvinnor skiljer sig en hel del mellan sajter

3. Match.com är typ dubbelt så stora som nummer två.

Trevligt.

Hela artikeln här.

lördag, maj 12, 2007

Spotify, nästan lika bra som Freestyle

Skrev för någon månad sedan om Spotify. Har nu fått testa klienten och jag kan bara ställa mig i hyllningskören.

När Torstensson skriver att detta kan bli en hit som laddas ner 50-100 miljoner gånger så blir jag initialt mycket tveksam. Lite så där skeptiskt tveksam som om någon försöker sälja på mig något. Sedan inser jag att det är en man med integritet och gott omdöme som skriver inlägget (ja, ja Henrik, lapa i dig).

När jag sedan testar, gör lite sökningar för att förstå bredden och bygger en playlist så har jag inom 15 minuter trots allt blivit såld.

Enkelt, intuitivt, fungerar. Bollen är i rullning och nu skall jag följa (och använda) Spotify.

Säger Siwers med en 80-talsplaylist på Spotify i högtalarna ...aaaaa vill du krama mig, hålla mig, visa nu, hur
mycket du-u gillar att vakna och känna mig nära dig... Spotify en lördagmorgon innan familjen vaknat. Det är nästan som Christer Sandelin 1981.

lördag, maj 05, 2007

Tider för mega mergers

Diskussionerna mellan MSN och Yahoo fick mig osökt att blicka tillbaka till Januari 2000.

Jag ser mig själv sittande på hotell Forresta på Lidingö där Scandinavia Onlines ledningsgrupp och styrelse hade möte. Lite smånervös smiter jag ut mitt i en intensiv diskussion om den eventuella börsnoteringen av SOL, jag skall göra en intervju om den just annonserade mergern mellan AOL och Time Warner. Och inte för vilket program som helst utan för P1s God Morgon Världen.

Det var jag och Jan Wifstrand som hade blivit ombedda att kommentera sammanslagningen och frågan som ställdes oss var:

A. Var AOL-Time Warner det ultimata beviset på hur galen världen blivit, eller
B. Var detta en bekräftelse på kraften i den omvälvning som pågick inom media och telecom, med internet som accelerator?

Vad Jan W sa kommer jag inte ihåg, men jag vet att min linje var lika glasklar som några månader senare dum: ett oinskränkt B. Så mycket för mitt omdöme.

När det nu diskuteras mega mergers inom internetsektorn och vi läser 2007 märker jag hur jag spontant har med mig en post-krasch skeptisism. Slå ihop MSN och Yahoo, så dumt.