Twitter killed the blog

måndag, november 19, 2007

SIME follow up: Love IT

On popular request, så vad var det för klurigt jag försökte säga i panelen på SIME med temat "What has Love got to do with IT?" (för den som inte var där - Ehnbomskan tex!)?

Så här ungefär tänkte jag...

Vad är egentligen Kärlek, om du bryter ned det i sina beståndsdelar? Jo det är tre saker tror jag:

1) Dialog
2) med en relevant person
3) på ett öppet och ärligt sätt

Dvs, en öppen och ärlig dialog med rätt person.

Vad innebär detta i en IT/Online värld?

1. Dialog => Kommunikation. Kommunikation har varit the killer app på internet sedan dag 1. Eudora, Hotmail, Skype, Facebook, allt handlar om kommunikation.
2. Den relevanta personen. Att hitta den relevanta personen i en offline värld har historiskt sett handlat om att hitta en context där du tror att sannolikheten är stor att du hittar någon som du delar intressen, geografi eller livsstil med. Det har kunnat vara på jobbet, på universitetet eller på en bar. På nätet handlar det mer om content - och content/innehåll med djup och bredd. Ta match.com tex där det bara i Sverige finns 650 000 personer som har registrerat sig hos oss och delat med sig av upp till l 172 frågor om sig själva. Det är inte omöjligt att du hittar en person i bland dessa som matchar just dig.
3. Öppen och ärlig. För den som har varit på ett ställe som Berns [där konferensen hölls] en lördagskväll är det ganska uppenbart att det behövs adderas något till situationen för att skapa en "öppen och ärligt dialog". Den där ölen eller den där Cosmopolitan hjälper till. I synnerhet i en kall och ensam del av världen så som Sverige där vi inte ens vågar prata med varandra på bussen.

I onlinevärlden kan vi inte servera Cosmos eller öl så enkelt - det skulle också förstöra tangentbordet. Istället kan vi erbjuda en en-till-en dialog. En dialog som också kan vara anonym om du vill.

I en sådan miljö kan du kommunicera med en få-nobben-försäkring. Det är inte så att vi kan garantera dig att du inte kommer att få nobben, men du kan känna dig trygg i att du inte kommer att bli utskrattat av vänner och alla runt omkring när du går fram till den där snygga långa blondinen eller hunken och får ett nej.

Jag läste en undersökning häromsistens som sa att listan över vad svenskar är rädda för toppas av #1 att hålla ett offentligt föredrag, #2 att dö och #3 att bli nobbad av någon du bryr dig om.

Det är inte helt underligt att Kärlek och IT fungerar ganska bra ihop. En dialog, mellan personer som blivit intresserade av varandra efter att ha delat djupgående information med varandra på ett öppet och ärligt sätt. Det låter som en bra grogrund för Kärlek.

Inga kommentarer: