Twitter killed the blog

fredag, juni 08, 2007

Who was who in IT 2000?

Christian Carrwik skrev i början av 2000 boken "Who is who is IT". Jag hittade denna bok när jag rensade i källaren i helgen och det var en legendarisk samling namn som dök upp.

Eller vad sägs om utdraget nedan med följande persongalleri:

* "Maria Borelius - (f.1960) Grundare av nya digitala tv-kanalen och portalen K-world tillsammans med Annie Wegelius."

=> Ja det var väl inte för sina insatser inom IT som hon kommer att bli nedtecknad i övriga historieböcker.

[I min egen Siwerska encyklopedi (en sk Siwiki) hyperlänkar tanken direkt till ett möte på Tössekonditoriets uteservering någon gång år 2000 då jag åt frukost med just vår first lady of TV. Annie behövde någon som skulle ratta internetsatsningen för K-world och jag hade på något sätt hamnat i skottgluggen. Visionen var spännande och Annie var oerhört engagerad, men online strategin icke existerande. Tog med mig insikten att jag gärna jobbar med visionära och engagerade personer, men att jag måste ha en gemensam "engagemangsnämnare" för att det skall fungera.]

* "Jan-Eric Ramberg - (f.1958) När Jan-Eric anställdes på Microsoft 1985 blev han den andre svensken i bolaget... har bland annat ansvarat för lanseringarna av Windows och Word i Norden, samt Microsofts första steg mot Internet 1994."

=> Jan-Eric, ryktet sägar att du nu är klubbmästare i golf på anrika Sällskapet. När får vi se dig i hetluften igen, eller i alla fall på rätt uteservering med en pilsner i handen?

* "Staffan Hillberg - (f.1964) ...Arbetade tidigare i Stockholm som chef för Bonnier media Lab och vd i Bonnier Online..."

=> Bonnier media Lab, wow, vilken minnesbild!

* "Bo Hedin - (f.1947) ...Chefredaktör för Resumé sedan januari 1997 ...Var nyhetschef på Aftonbladet 1994..."

=> Snacka om att ha gjort det mesta inom svensk online media, vilken legend.

* "Danny Fröberg - (f.1968) Grundare och vice vd på Euroseek..."

=> Euroseek, kunde det blivit Google av dessa herrar? Eller var det bara en scam? Men www.froberg.org verkar det inte var så mycket liv på.

* "Matti Kotsalainen - (f.1975) Var hang-around på Skeppsbron 32 medan Kineviks webbäventyr höll till där och fick sedermera anställningsnummer 7 på Spray 1995."

=> Matti, jag kan fortfarande börja skratta av tanken på sajten du gjorde åt Pelle Törnberg runt 1995 där Pelles hund Bongo (?) fanns med och där man kunde klicka på hunden och så började den skälla. Att Pelle blev vansinnig över att han fanns publikt utlagd på Internet med denna information var just då en katastrof men idag stor humor.

* "Carl Bildt - (f.1949) Personlig hemsida: http//bildt.net. Den 4 februari 1994 klockan 09.51 skickade statsminister Bildt e-post till president Bill Clinton och skrev därmed in sig i Internets historiebok."

=> Grymt imponerande hur han kan underhålla blog/gar och hemsida/or.

* Och listan fortsätter: Johannes Bertorp, Krister Bengtsson, Martin Anderlind, Nicholas Högberg, Nicklas Mattsson, Otto Sjöberg, Fredrik Stael von Holstein, Johan densamme, etc

Vad Carl Bildt gör är ju ganska uppenbart men vad gäller övriga namn jag listat förvånar det mig att jag inte har riktig koll på vad många gör idag. Men eftersom jag vet att ni alla ju Googlar er själva (fy) så berätta gärna i en kommentar nedan ;-)

Själv kommer jag ihåg att jag var mäkta stolt över att fått benämningen "...chefsideolog på Scandinavia Online och en av Internetbranschens toppmän", något tveksam till att blivit "anklagad" för att slängt ut våningssängarna på Spray (även om det hade en del med sanningen att göra) och helt klart mindre nöjd med referensen till att jag brukade gå i samma luciatåg som Johan Stael von Holstein (sic!).

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kika på http://www.bokfynd.nu/forfattare/Christian%20Carrwik.html så finns boken här, Carrwik du borde borde göra en ny uppdaterad bok. Kanske med en vinkel ala Pontus http://ekonominyheterna.se/va/magasin/2007/21/it-undrets-come-back/index.xml

Johan Siwers sa...

Tack för tipset, Jan-Erik Ramberg bloggar och hittas på: http://ramberg.wordpress.com/

Christian Carrwik sa...

Tyvärr har jag ingen uppdatering på gång av "Who is IT?" men det är förstås kul att den uppmärksammas igen.

För den som vill gotta sig i ännu mer svensk Internethistoria så finns min och Nicklas Mattssons "Internetrevolutionen - 1000 dagar som förändrade Sverige" från 1998 fritt tillgänglig på webben. Läs mer på http://internet.blipp.com/Framsida

Unknown sa...

Det var dom dagarna det. The sky was the limit. Roligt att dom siter vi tog fram på den tiden var riktigt bra, men det fanns ju ingen riktig marknad. Idag med den annonsmarknad som finns hade vi tjänat mycket pengar. Timing is of essence. Mycket har man lärt sig.
/Staffan Hillberg

Matti Kotsalainen sa...

Vad kul att läsa det där med Pelle Törnbergs sida! Det hade jag glömt. Förutom att slänga ut våningsängarna - införde inte du även Var det du som införde bjällran som ni hade i säljrummet?