Twitter killed the blog

tisdag, september 30, 2008

Stockholm har blivit kallt

Frost på gräsmattan imorse.

Svenska börsen ner -5,4% igår. 

Google ner -11,6%, Yahoo -10,8% och IAC - 12,6%. 

En polare från Lehman hörde av sig igår och ville hjälpa en kollega med jobb. 

Ballmer säger i Oslo idag "No one immune to global crises" och "Financial issues are going to affect both business spending and consumer spending...". Känns ganska rimligt, men jag märker att många personer fortfarande agerar som om att influensan bara drabbar andra.

Tycker mig känna igen situationen. Det är nu det börjar pratas om att säkra upp för en verklig permavinter. Många har inte råd att spekulera i att börsen inte kan gå ner ytterligare 40%, eller ränta upp ytterligare 100%.

Magen säger att det är så här det känns när vi håller på att bottna. Min mentala notering idag är: nu är det läge att gå in i finansiella instrument (även om jag inte håller på med sånt eftersom jag lärt mig att mina gissningar är lika bra eller dåliga som någon annans när det gäller noterade tillgångar). I "verkligheten" är det dock nog en bra idé att vaccinera sig mot en period då influensan kommer att dämpa aktiviteten i alla led av ekonomin. Denna mentala notering är väl lika mycket värd som Saida men låt oss följa upp var OMX 30 - idag på 768 - står om 12 månader. 

söndag, september 28, 2008

Booli utmanar Hemnet och mäklarsamfundet

Booli har funnits ett tag men har nu man adderat en tjänst som garanterat blir en riktig killer: nu kan du ta reda på vilka faktiska priser som olika bostäder sålts för (röd flagga). I samma gränssnitt kan du även se vad som är till salu (blå flagga). Det är nog få ägare av bostäder som kan motstå att zooma sig ner till det egna kvarteret och ta reda på vad den ena grannen fick ut, eller vad den andra grannen vill ha. Har skrivits en del om detta, tex på Beta Alfa. 

Booli lanserades December 2007 och entreprenörerna bakom har fått mycket beröm, bl.a. blev de utsedda till årets entreprenörer av Internetworld. Som ny på tjänsten slås jag av det Googlia i hur tjänsten presenteras, riktigt jäkla snyggt. 

Jag skrev om utmaningarna för Igglo nyligen och fick snabbt en kommenter på inlägget från en av Booligrundarna - "Men som tur är finns det ljuspunkter, vi ligger t.ex. några månader före budget :-)"

Skönt, transparent och med full internetkoll från Booligänget. Klart att det kommer att gå bra för det här killarna - Booli, ni hamnar lätt på Siwers Nordic Digital Hotlist.

fredag, september 26, 2008

Och så en växel till - vi konsoliderar mera

Den snabba konsolideringen av online dating kategorin fortsätter. Och som marknadsledare är vi på match.com lyckligt lottade att få många förfrågningar. Efter Due Diligence och en nära dialog har vi beslutat att erbjuda "Hei", en av Norges största online dating tjänster, att bli en del av match.com nätverket

Eftersom det finns sådan oerhörd skala i teknik, marknadsföring och framförallt databas (=> urval) så förvånar väl utvecklingen få. Vi har sett det förut inom tex köp & sälj där Blocket är minst sagt starka. Kommer ni ihåg när Internet dök upp, då alla skulle bli sin egen publicist? Alla skulle ha en egen TV-kanal. Alla skulle bli e-handlare. Många såg en totalt fragmenterad värld framför sig. Och visst blev vi publicister med Blogger. Och visst fick vår egen TV-kanal med Youtube. Och visst gav Blocket oss chansen att bli e-handlare. Men i kölvattnet av fragmentering på individnivå, skapades oerhörda (ofta globala) skalfördelar på bolagsnivå, tex som i fallet Google. 

Drivet av hur kunder väljer att spendera sin tid och sina slantar så händer också samma sak i en nisch som online dating.

torsdag, september 25, 2008

Nu ökar vi takten - Match.com + TV2 DK = Sant

Under högkonjunkturen har vi på Match.com haft förmånen att etablera en stark affär i Norden. Som trogna läsare vet gillar jag lågkonjunkturer så nu är det läge att lägga in en högre växel. Därför lanserar vi nu samarbete med ett av Danmarks största mediabolag TV2, när vi lanserar match.tv2.dk.
 
Så här säger TV2 i dagens press release:

Den 25. september 2008

Pressemeddelelse fra TV 2

TV 2 i partnerskab med Match.com

TV 2 i endnu et strategisk partnerskab på nettet - denne gang med Match.com, der er verdens største hjemmeside for dating.

TV 2 har indgået partnerskab med Match.com - verdens største hjemmeside for dating. Samarbejdet betyder, at Match.com fremover skal ligge på tv2.dk, og via match.tv2.dk er det herefter muligt at søge i databasen med profiler fra hele verden. Match.com har på verdensbasis over 20 millioner medlemmer.

Partnerskabet betyder - foruden ekstra trafik på tv2.dk - at TV2 har mulighed for at sælge bannere på hele platformen.

- Hos TV 2 er vi meget glade for samarbejdet med Match.com, som er en særdeles professionel og stor datingplatform. Vi er overbevist om, at partnerskabet vil blive til gavn for både TV 2 og Match.com, siger konstitueret salgsdirektør for TV 2 NET, Jacob Zeeberg.

For et stort site som Match.com, der stræber efter en markedslederposition, har det været naturligt at indgå et langsigtet og strategisk partnerskab med et førende mediehus i Danmark. Og her faldt valget på TV 2.

- TV 2s rækkevidde og evne til hver dag at nå ud til en stor del af de danske husstande i kombination med Match.com's verdensledende platform for online-dating er et "perfekt match". Vores håb og målsætning er, at dette samarbejde vil skabe en stærk, tydelig og langsigtet lederposition for det danske Match.com-netværk, siger Vice President International Johan Siwers, Match.com

Grattis, Passagen tonåring idag!

Jag tror inte att det är så många mer än jag som har koll på detta men idag är faktiskt den officiella dagen då Passagen fyller tonåring. För 13 år sedan den 25e september 1995 gick startskottet för Passagen. Hur vet jag detta, eftersom jag inte var med utan satt på Kinnevik vid detta tillfälle? Läs Anekdoten nedan.

1998 skulle Schibsted på allvar in i Sverige och vi var några utsända som tagit på oss lusekoftorna för att likt Bödvar liera oss med lede fi. Efter några månaders förhandling bestämde sig Telia för att skeppa över hela sin internetbyk till oss, och från att ha haft mer eller mindre inget (förutom norska McKinseykonsulter och lite oljedollar) bakom oss, så satt vi på halva svenska Internet med Passagen, Bilweb, Svenska CNN, Altavista Northern Europe, etc, etc. Detta, tillsammans med tex Resfeber, sol.no, suomi24.fi, sol.dk, etc var basen för etablerande av S-OL, Scandinavia Online, som vi sedan börsnoterade våren 2000.

Hösten 2000 var vi några som tyckte vi borde ha lite kalas, det hade ju inte efter den vårens IT-krasch varit så mycket skoj och glamour. Vi insåg att det var nära 5 år sedan Telia kickstartade internet i sverige med att investera i Passagen och genom att prata med lite gamla Passagenrävar grävde vi  fram det närmaste vi kunde komma en ”födelsedag” (ja, utvecklingen startade redan 1994).  Vi ställde till med kalas på Kungsgatan 28 och bjöd in alla som hade haft med Passagens historia att göra, tex. legender som Kricke Perez, Björn Thelin, Mattias Söderhielm, Pierre Siri, Ken CederFredrik af Malmborg och Jonas Birgersson. Naturligtvis var vi som mer tillhörde Schibstedfalangen också inbjudna, tex Carl Klingberg, Rikard Steiber, Stefan Andersson, Patrick von Schenck, Tim Utkutug, Anna Fornek, Bo Blåeldh, etc. Jag glömmer med flit :-) en massa personer för att se vem som läser min blogg, kommentera gärna vem jag glömmer.

En jury tillsattes för att dela ut priser i olika kategorier, bl.a. ”Viktigaste person i Passagens historia” och ”Mest överskattade person i Passagens historia”. I den första kategorin vann Kricke Perez och i den andra Jonas Birgersson. Presentatör för denna awardscermoni var en annan internetlegend Mikael Pawlo.

Man får väl erkänna att Passagen haft sina bästa dagar, även om produkten lever och nu huserar i Aller och Eniros famn, tillsammans med internetklenoden Spray. Lagom till tonårsdagen tycker jag man skall välja en ny lite mer radikal tagline: Internet började här!

fredag, september 19, 2008

En inslagen öppen dörr kring Google

Google frågade nyligen efter ett citat, med anledning hur vi jobbar med sök och vår övriga kommunikation. Så här blev det:

"Målet med en integrerad kampanj är förstås att delarna i kampanjen skall samverka på ett positivt sätt som göra att resultatet är bättre än summan av kampanjens enskilda delar.

Med synkroniserade val av budskap och kanaler kan ett djupare intresse och engagemang skapas med konsumenten – och det är detta som skapar den hävstång som gör dina medieinvesteringar verkligt lönsamma.

För dagens konsumenter är Internet – och sök - en spegel av detta djupare intresse för en produkt eller tjänst. 

Konsekvensen är att för varje i sig framgångsrik kampanj är det tjänstefel att inte arbeta med sökordsmarknadsföring på ett sätt så att du tar tillvara den fulla potentialen av din marknadskommunikation.

Skäms nästan över hur positivt det låter, men som ni vet är jag sedan länge "köpt" av Google.

torsdag, september 18, 2008

Alexa.com räcker inte

Under mina 12-13 år i onlinevärlden har jag haft med mig en röd tråd: mätbarhet. 1997 på Spray satt vi och kikade på loggfiler, jag konsultade senare för MMS för att titta på hur de skulle ta sig an också mätningar på internet, vi grundande Bitos som ledde till KIA - Kommittén för Internet Annonsering - och på S-OL tog jag rollen som CIO med ambitionen att bli det mest mätbara och transparenta börnoterade bolaget som världen skådat.

Med bakgrund av detta har jag fått vissa hang ups. En är otillbörligt utnyttjande av statistik till sin egen fördel bland internetföretag. Under de tidiga internetåren byggde topplistorna över de största internetsajterna på självrapporterad (!) data , vid rapportering av antal medlemmar i communities (och även dating sajter) inflateras siffror till vansinne och när man referrerar till absolut storlek för internettjänster använder man kidsprodukten Alexa.com som källa!

Alexa.com bygger sin data på att personer i vissa grupper slumpvis har laddat ner en toolbar som gör att Alexa kan följa den användarens surfmönster. Slumpvis? Ja, det är inte så att det är urval av befolkningen på något sätt, snarare kan man misstänka att det är en ganska homogen och sammanlänkad grupp människor som har Alexas toolbar. Du kan ju fråga dig själv om du känner någon som har en Alexatoolbar installerad. Inte? I denna grupp kanske det är rimligt att mäta vilken online gaming site som är mest populär. Men representationen av golfspelande 40 åriga kvinnliga marknadschefer som har Alexas toolbar är nog dock ganska minimal, vilket gör att en stor grupp av tjänster försvinner i Alexas "statistik". I Alexas värld innebär det att den 40 åriga kvinnan inte användare internet, eller i alla fall att personens surfvanor inte registreras.

Givet ovan, givet den globala kritik som Alexa får löpande och givet att vi faktisk har en marknadsdomstol så är det underligt att företag fortfarande använder en så tveksam källa för att påvisa storlek.

Jag är dock ganska säker på att vi kommer se sund sanering och aktivitet inom detta område.

Fem snabba meningar från SIME Finland

20 timmar Finland och SIME igår har satt sina spår, så denna recap blir inte direkt någon helhetsöverblick. Riktigt trevligt dock, även om det hade varit roligare om vi hade haft lite mer tid att prata i den panel jag deltog i. 

5 snabba som hamnade i mitt anteckningsblock:

- Finland är både efter och före i internetutvecklingen jämfört med övriga Norden, i någon underlig kombination. 

- "Nobody marched anywhere because of a pie chart" - appropå hur projekt leds och drivs

- "CPM = undifferentiated spam" - appropå att annonplatser måste förstå att annonsörerna söker målgrupper och resultat

- Mohamed El-Fatatry presenterade www.muxlim.com, grymt spännande projekt. Och oj vad jag känner mig trångsynt och obildad.

- Lågkonjunkturen som stod för dörren har Lehman & Co nu accelerat rejällt, och i Finland verkar det vara än värre än i Sverige.

lördag, september 13, 2008

Are you selling or are you buying?

De flesta av de inlägg jag skriver här har sin bakgrund i en eller flera mentala hyperlänkar som tar mig tillbaka i min egen - och internets - historia. Ofta vet jag till slut inte varifrån ursprungsgnistan kom till en viss anek.dot men den här gången vet jag alldeles precis: det var när jag läste att Google hade SÅLT ett bolag - "Google Inc. Completes Sale Of Performics Search Marketing Business To Publicis Groupe". Första reaktionen var: jag trodde bara Google köpte! (kika här för hela listan). 

Sedan insåg jag att detta förstås var ett led i den problematik som Google hamnade i när man köpte Doubleclick, man var naturligtvis tvungen att sälja ett bolag som var rådgivare på köparsidan i frågor kring sökordsmarknadsföring. Man var tvungen att veta om man köpte eller sålde.

I detta finns en av de få likheterna mellan mig och Google: vi har båda lärt oss av Doubleclick om vi köper eller säljer. För att göra en lång historia längre kan jag inte undanhålla er bakgrunden till detta. So here we go. 

Någon gång 1996 hade jag och kompanjon Pettersson satt upp en lista med amerikanska bolag som vi ville plocka hem till Sverige. Kanske något naivt, men ganska skönt aggressivt, hade vi satt ihop brev, ringt och bokat in oss med Who is Who.

- Vi skulle bli först med push i Norden, Pointcast kändes som en rimlig munsbit. 
- Vi skulle veta mest om kunderna så att ta I/Pro till norden var ju klockrent. Det inte I/Pro kunde om loggfilsanalys 1996 var inte värt att veta. (I/Pro köptes sedan av legendariska CMGI 1999, precis före CMGI också köpte Altavista. CMGI som också köpte rätten att kalla New England Patriots hemmaarena "CMGI Stadium". Över 15 år. För nätta $75 miljoner). 
- Vad gällde annonshanteringsteknologi var Netgravity "the shit" så de var självklara på besökslistan. Vi kom långt i diskussionerna med Netgravity-killarna, som dessutom var riktigt sköna lirare. De kom dock något längre själva när det sålde bolaget till Doubleclick något senare för $530 miljoner (man förstår att internethistorien lever när bolagsdokument i original från Netgravity idag säljs för $295 på samlarsiter!).
- PC-meter, som i samma veva bytta namn till Media Metrix, var också heta. VDn och legenden Tod Johnson tog emot, under den här tiden vågade ingen säga nej till ett möte som kunde leda till den Stora Affären (och Spray som jag jobbade för då var, trot eller ej, även internationellt ett hett namn).  

Och så då Doubleclick. Doubleclick hade precis flyttat in till flashiga lokaler i någon skyskrapa på Manhattan och vi hade fått deras VD på kroken, Mr Kevin O'Conner. Mr O'Conner visade sig vara en artig man, men han såg igenom att vi var två entreprenörer med begränsad erfarenhet av mediavärlden. Efter vår dragning ställde han en fråga: "So guys, are you selling or are you buying?". Avgrundsdjup tystnad.  Vi hade förberett svar på allt, utan att förstå det mest grundläggande. 

torsdag, september 11, 2008

Igglo står på näsan?

Under slutet 2000 och början av 2001 var det en underlig stämning i onlinevärlden. Alla visste att det var skakigt efter att aktievärden hade förtvinat under de senaste månaderna, men alla försökte hålla en fasad där man gjorde sken av att alla andra har problem utom vi. Känslan var lite av den som man ser i olika tecknade filmer när tex Kalle Anka går på en väg som tar slut, men där Kalle fortsätter att gå i luften som inget hade hänt. Tills det blir uppenbart att han inte har mark under fötterna och trillar rakt ner.

Samma känsla har jag just nu igen med en del koncept, idéer och personer inom onlinevärlden.

Extra tråkigt är det när marken försvinner under fötterna på koncept man gillar, jag tänker närmast på högprofilerade finska Igglo som stått på näsan enligt bloggen Paymentguy. För den som studerats Igglos trafiksiffror senaste året är detta ingen blixt från klar himmel men lika tråkigt för det. Den initiala hypen, som jag skrev om här, verkar inte ha kunnat materialiseras i en hållbar långsiktig affär.

Tyvärr tror jag att många springer i luften i onlinevärlden just nu och att det i många kategorier kommer ske en relativ snabb utrensning och konsolidering i takt med att diskussion kring budgetar och 2009-planer konkritiseras.

Samtidigt är det under detta naturliga skede som grunden läggs för den tredje internet vågen som sannolikt sköljer över oss 2011/2012. Efter en första våg med Netscape, Altavista, Yahoo, mail och onlinebank, en andra våg med Google, Youtube, Facebook och bloggar är det sjukt roligt inse att vi i onlinevärlden inte har en aning om vad som i nästa våg blir de stora trenderna eller varumärkena. Men vilken förmån att få vara en del av denna bransch och detta händelseförlopp.

tisdag, september 09, 2008

SIME - och jag själv - goes Helsingfors

Jag föreslog här förra året att SIME-gänget skulle satsa heltid på att göra SIME till något riktigt stort. SIME blir nu också större och större, tex kommer jag nu prata på SIME Helsingfors den 17e September. 

Om jag förut gick eller pratade på en konferens per år (dvs SIME Classic) så blir det nu i år i alla fall två. Har varit alldeles för lite i Igglo, Habbo och Stardolls förlovade hemland. Ser fram emot det. Vet att jag har lite finska läsare, hör av er om vi ses på SIME Helsingfors.

Stardoll på Adweek Digital Hot List - imponerande

Min bloggläromästare Henrik Torstensson berättade att hans svensk/finska låda Stardoll blivit omnämnda av Adweek på deras Digital Hot List, tillsammans med storheter som Iphone, Google, och Xbox Live.

Jag bugar. Jag älskar att höra om framgångssagor online (som drivs av vänner) som växt fram i Sverige Norden. Tror att jag skall göra en Siwers Nordic Digital Hotlist, några tips om vad som borde ingå?

söndag, september 07, 2008

Man behöver inte vara nykterist för att tycka tillnyktrande är bra

Jag noterade ju igår här på bloggen att Yahoo upplevt ett kraftigt fall sedan februari. Men man är inte ensamma. Inom den kategori av tjänster jag själv arbetar har luften även gått ur den största [särnoterade] aktien Meetic. Från att i slutet av 2007 ha varit uppe på 32 Euro per aktie, har aktien handlats runt 12 Euro senaste veckan. Värdet av bolaget ligger plötsligt "bara" på kring 200 miljoner Euro, vilket nog gör att en och annan aktör som klätt upp bruden för ett potentiellt uppköp sätter i halsen.


Efter det tyska förvärvet av Neu.de (cash 25 miljoner Euro) och UKs Dating Direct (cash £27m/~34mEuro) har nu Meetic enligt senaste halvårsrapporten 14 miljoner Euro i kassan. Med andra ord, det finns inte - i alla fall just nu - så mycket utrymme för ytterligare storslagna cashbaserade förvärv. Och att göra aktieförvärv med dagens aktiekurs - och trend - är sannolikt inte heller så enkelt. I alla fall om det handlar om annat än desperata aktörer utan alternativ.

Den kundakvistions- och "landgrab"-fokuserade tillväxten som har skett med bakgrund av bl.a. Meetic aggressiva strategi har nu till synes stoppats upp. Nu är det tillbaka till sista linjen och en sund grundaffär som gäller, ja lite som 1999 jmf med 2002 under dot.com åren. 

Ja, som sagt, "when the tide is out, you see who is swimming naked".

lördag, september 06, 2008

Vad får det kosta att bevisa sitt hat mot Microsoft Jerry?

Jerry Yangs kompisar blir allt färre - eller i alla fall fattigare. Det skrivs nu allt mer om Yahooaktiens fritt fallande kurs. I fredags tradade aktien under $18, vilket motsvarade den lägsta nivån på 5 år.

BoomTown skriver: "Yahoo’s Stock Is Like a Falling Knife"

Techcrunch: "Yahoo Stock Falls Off The Cliff. When Will Jerry Give Up?"

CNET: "Yahoo's stock hits new 52-week low

Vi är alltså nu väldigt nära halva värderingen från Microsofts sockrade bud på $33 per aktie. 

Ja, ja, inte för att Bill oavsett pris kommer övertyga Jerry Yang men han har i alla fall fått med sig en Jerry. Alltid något. Och lite småkul.  



 

tisdag, september 02, 2008

Google lanserar - änligen - sin egen browser

Google meddelade precis att de idag kommer lansera sin egen browser "Chrome".

Steget känns självklart. Att Google inte skulle försöka ta sig ytterligare ett steg närmare konsumenten vore korkat. Man har ju via sin toolbardistribution redan lyckats få konsumenter att söka från browsern och jag tror att om du frågar min mamma vilken browser hon använder skulle hon säkert redan idag säga Google (eller då möjligen Google Exploerer :-) ).

Läs mer om Chrome tex på cnet, eller någon annan av tusentals bloggar som kommer skriva om detta idag.

Jag skrev för någon veckan sedan nedan i en diskussionsgrupp, innehållet blir än mer relevant nu.

"Två saker fascinerar/skrämmer:

1. För drygt ett år sedan läste jag att ordet "sex" hade blivit utbytt som nummer 1 i Google (http://siwers.blogspot.com/2007/02/battle-of-clueless-yahoo-populrare-n.html) och ersatts av ordet 'yahoo'. Varför då? Jo för att användare inte har en sofistikeringsgrad i sitt internetanvändande. Man använder helt enkelt sökfönstret och skriver in sin destination där istället för att använda URLer, favoriter eller annat 90-talsjunk.

2. Med tanke på hur värdefull toolbardistribution verkar vara skulle jag gissa att allt fler användare också börjat byta ut browserfönstret mot söktoolbarfönstret. Av fri vilja eller kanske än mer sannolikt av misstag. Det skrämmande situationen uppstår då för mig som adwordsannonsör. Jag får betala för användare som redan är "mina".

I mitt exempel skulle det kunna innebära: Anita 47 år, daglig användare av match.com sedan 3 månader, skriver in match.com i sitt Google toolbarfönster. Hon får upp en sponsrad länk från oss på match.com och navigerar sig via den till oss. Varje gång Anita 47 klickar sig vidare till oss betalar jag upp till ett par kronor, beroende på vilket ord det handlar om. Vem som helst kan ju inse vad som händer med effektiviteten per annonskrona i en dylik värld. Och det är ju inte svårt att se ett oerhört värde i att vara den som får betalt för mer eller mindre varje navigationsförsök som en användare företar sig.

I Europa är IPR relativt starkt så här kan många i alla fall få ner klickkostanden till miniminivån för 'brand key words', men vad jag förstår så är det vildvästern i USA där det är bidding om allt. Man verkar också ha gått den vägen för UK (se tex http://www.bigmouthmedia.com/live/articles/google-to-introduce-open-keyword-bidding-on-all-te.asp/4591/).

Samtidigt, om sökindustrin/Google fortsätter gå denna väg kommer varumärkesägare med all säkerhet gör vad de kan för att sätta käppar i hjulet. American Airlines har haft en stämning mot Google sedan något år kring detta, men läste häromdagen att de nu nyligen har enats (http://www.leveltendesign.com/blog/jon/american-airlines-settles-suit-with-google). Skulle gärna veta vad Google gjort som gör att AA säger 'We are pleased to resolve these claims on mutually satisfactory terms'..."