Twitter killed the blog

onsdag, oktober 29, 2008

Framtiden kanske inte var helt gratis ändå

Högkonjunkturens annonsfinansierade lovsång har börjat klinga av. Att attrahera ett par ögon är ju inte så svårt, och att kränga iväg denna kontakt när alla skriker efter fler, bättre och roligare sätt att spendera väl tilltagna marknadsföringsbudgetar är inte heller kärnfysik. 

Det var ju precis samma historia år 2000. Allt skulle bli gratis. Och erbjudandena till användarna om gratisgungor stod i rad, eftersom annonsköparna betalade för karusellerna. 

Vad som hände då, och som händer nu, är dock att medan det tar en längre tid att ändra beteende hos konsumenterna - dvs trafikflödena är relativt konstanta - så går det på en femöring för annonsköparna att stoppa karusellen - dvs marknadsföringsbudgeterna stryps.

Vi kommer nu därför att se rader av annonsfinansierade onlineaffärer som står på näsan. I alla fall under Q1 nästa år när avtal och budgetar för 2008 löper ut. Detta gäller primärt de som levt på display eller varumärkesannonsering och i mindre grad direct respons delen av marknaden. Att ta betalat för att man genererar en kund istället för ett par ögon kommer bestå, men om kvällstidningen "Aftonexpressen" tror att man kommer att kunna prissätta sig på ett sätt som i slutet av marknadsföringstratten ger kunder som är dubbelt så dyra som en annan kanal ja då är man ute och cyklar. Då kommer stora summor med oerhörd kraft skiftas till Google eller andra resultatfokuserade kanaler.  

Det är i detta läge världens onlineaktörer börjar damma av sina gamla planer om att ta betalt från kunden. Man börjar inse att om man levererar verkligt värde till kunden så är kunden villig att betala. Och det blir också en trygghet att massan av kunder inte är så nojiga och labila som annonsörer. 

Gratis må vara gott men när högkonjunkturens gratisfester är slut landar många i att konstatera att man vill ha kvalitet och stabilitet. Och för att åstadkomma detta måste det finnas en affärsmodell bakom varje affär som betalar för löner, servrar, kundsupport, etc.

Dock, framtiden kommer trots allt att vara mer gratis än tidigare, det har Chris Anderson rätt i. Men att tro att gratis är den enda vägen och det enda svaret det är att förenkla världen ett steg för långt.

Mer om detta i en intressant artikel jag just läste på detta ämne, som gav inspiration till detta inlägg: "Could A Recession Bring Back The Idea Of Charging For Content?"

söndag, oktober 26, 2008

Einstein och Härén säger:

Lyssnade just på Fredrik Häréns utmärkta sommarprat från i somras. Lyckades springa på detta klipp när jag i badkaret fick veckans lediga stund och via min Iphone sökte på "mest nedladdade podcasts". Från SR/P1s glimrande webbplats var det bara ett klick till att lyssna. Så bra. Kunde inte hindra mig själv från att skicka ett mail och föreslå en lunch.

Tog med mig mycket från podcasten, men framförallt påmindes jag om Einsteins citat:

"Allt bör göras så enkelt som möjligt — men inte enklare".

fredag, oktober 24, 2008

Pelle Törnberg om vem som vinner

Min förste chef och husgud Pelle Törnberg pratar nedan med Dagensmedia om online och mediabranschens utveckling. Det var visserligen över 10 år sedan jag jobbade med Pelle men lika briljant som han är, lika underligt känns det att höra Pelle prata om onlinevärlden. 

Detta kan bero på att jag runt 1994/5 såg Pelle försöka koppla upp sin portabla Toshibadator mot Internet med hjälp av sitt Everydayabonnemang. Dagen efter nyårshelgen 1995 kom Pelle röd i ögon till jobbet efter att ha lagt åtskilliga nattimmar på att försöka installera och koppla upp sig. För att misslyckas kapitalt. Det kan också bero på min erfarenhet av att ta fram de första försöken att presentera MTG online, och där vi som ett skämt la upp en bild på Pelles hund Bongo på siten. Vi tyckte det var hysteriskt roligt att man sedan också kunde klicka på Bongo och så skällde han, men Pelle gick i taket och krävde att vi skulle ta bort detta från det där Internet med en gång. Just då var det inte glasklart om publiceringen på en testlanserad dold undersida var större eller mindre än att hängas ut i TV4, så Bongo försvann från siten.

Pelle har därför för mig aldrig varit den där killen jag lyssnat på när det gäller att förstå onlinevärlden. Men när det gäller att förstå mediautvecklingen i stort lyssnar jag vilken dag som helst på herr Törnberg, i synnerhet när han som i detta klipp med sin förenklade och jordnära analys skär igenom allt skitsnack och sätter fingret på de viktiga frågorna. 

tisdag, oktober 21, 2008

2,3 miljoner svenskar kan garanterat inte läsa detta

Har just laddat ner World Internet Institutes rapport "Svenskarna och Internet 2008", intressant läsning för fanatiker som ni som läser detta.

När jag ögnade igenom rapporten studsade några siffror lite mer än andra, tex:

- 90% av svenskarna har tillgång till Internet någonstans
- 53% använder Internet dagligen
- "Bland tioåringarna börjar det bli svårt att hitta barn som inte är användare... och redan vid fem års ålder har hälften av alla barn använt Internet"

- Bland de populäraste internetaktiviteterna använder 95% e-post medan 78% använder online bank
- 27% i 16+ är medlem i en Community
- 5% har en blogg (medan motsvarande siffra för uppkopplade kineser är 14%!)

- 83% är nöjda eller mycket nöjda med Internet
- 7% anser att deras produktivitet minskat med Internet, medan 62% anser att den är oförändrad

- 39% är oroade för övervakning och kontroll, en nedgång från 50% år 2000
- 38% är oroade för kreditkortbedrägeri, ner från 72% år 2000
- 42% handlar åtminstone några gånger om året via nätet, mot 8% år 2000

- 2,3 miljoner personer står utanför Internetsamhället, därav 400 000 personer under 46 år och 700 000 mellan 46 och 65 år.

När jag till sist läser att 1 av 5 av de utanför Internet tidigare har använt Internet och att av dessa säger 4% att Internet är för dyrt, då inser jag att vi kommit en bit på väg: mindre än 20 000 personer i dagens Sverige har prioriterat bort Internet av kostnadsskäl.

måndag, oktober 20, 2008

Rapporter i veckan

Alltid lika excellenta Paidcontent.org påminner om en intressant vecka med en del rapporter av intresse för läsare av denna blogg:

Monday, October 20, 2008 
-- Netflix 
-- SanDisk

Tuesday, October 21 
-- Yahoo 
-- McClatchy Company 
-- Apple

Wednesday, October 22 
-- *AT&T* 
-- Amazon.com 
-- Baidu 
-- Omniture

Thursday, October 23 
-- New York Times 
-- Dice Holdings 
-- Journal Communications 
-- R.H. Donnelley 
-- Microsoft

Friday, October 24 
-- Journal Communications 
-- Gannett

fredag, oktober 17, 2008

Världens bästa "produkt"?

Jag pratade på SIME Finland för några veckor sedan och som en introduktion till att prata om "What has Love got to do with IT?" hade Ola och SIME-gänget plockat fram ett underbart youtube-klipp som de visade innan i salongen. Givet att just detta klippet nedan har visats 15 miljoner gånger på Youtube så har nog många av er redan sett detta några gånger men ändå, när regnet öser ner och hösten tränger på så värmer detta klipp bättre än det mesta.

Och även om min roll yrkesmässigt ofta är den krassa kapitalistens så blir man lite glad av att inse att Kärlek är en oslagbart trevlig "produkt" att få jobba med!



För övrigt tror jag att lejonet Christian är personlighetstyp Diplomat. Som Metro skriver idag "Diplomaten: Empatisk och flexibel. Du ser den stora bilden, är osjälvisk och empatisk och känner instinktivt hur andra känner sig. Diplomaten är flexibel, fantasifull och intuitiv."

torsdag, oktober 16, 2008

Dr Helen Fisher vet vem som passar dig

En bra utgångspunkt när man skall hitta den rätte/a är att det finns ett brett urval. Online dating har radikalt förändrat landskapet för världens singlar i detta hänseende. Och som en konsekvens slipper vi idag att endast välja bland de jämnåriga på de närmaste tre gårdarna. Samtidigt kan det vara svårt att veta vem som är just rätt för mig bland miljoner alternativ.

Därför har vi på match.com arbetat med Dr Helen Fisher (författare till bla Why We Love, talare på TED, WEF, etc) för att addera denna funktionalitet till vår tjänst.

Den senaste veckan har vi turnerat runt i Europa med Helen. Innan denna rundresa var jag lite osäker på om journalister, anställda, partners, etc verkligen skulle förstå att Helen är på riktigt. Det är lätt att räkna bort en amerikansk antropolog som ett PR-stunt utan något egentligt innehåll. Inget kunde vara mer fel. Till min glädje har också marknad efter marknad tagit till sig Helen och hennes budskap. Efter Madrid, München, London och Paris i förra veckan har det varit stop i Köpenhamn igår och Stockholm idag. Pressen verkar som tokiga i att lyssna till vad Helen har att säga om Obama och McCains personligheter, eller om Victoria verkligen passar med Daniel... .

Ja, ja , ja, den är en bra PR-paketering, men dessutom: Dr Fisher är på riktigt.

Att Helen varit med på samtliga TV-shower i USA, presenterat på WEF, i FN och lite annat är väl kul, men det som VERKLIGEN imponerar på mig är när någon pratat på TED, se nedan:

tisdag, oktober 14, 2008

Nu agerar Marknadsdomstolen

Efter att jag nyligen skrivit om Alexa-siffror och Marknadsdomstolen fick jag en mängd återkopplingar, mail och kommentarer - frågan verkar uppenbarligen vara infekterad och engagerande. Pratade även en god vän som jobbar nära Marknadsdomstolen och blev tipsad om dagens artikel i konflikten mellan Media Markt och Elgiganten.

Hur viktigt är då detta? Ja i jämfört med att barn svälter i Afrika inte alls. Men mellan konkurrenter i olika nischer är det rimligt att spelreglerna tydliggörs.

Skall bli intressant att följa och jag gissar att Marknadsdomstolen nu kommer att öka takten och stämma i bäcken kring liknande situationer lite här och där.

torsdag, oktober 09, 2008

Domedagsprofetior från Sequoia

Sequoia har under decennier varit en av de mest framgångsrika riskkapitalisterna inom teknologi/media/internet.

Några av de bolag man backat har varit:

- Apple 
- Google
- Linkedin
- Paypal
- Yahoo!
- Youtube

En vän med insikt tipsade om att det sipprat ut lite information från Sequoias möte igår med sina portföljbolag. Budskapet från Sequoia var inte direkt muntert, tex sa man:

"...that these are drastic times and that means drastic measures must be taken to survive..."

"...warned that companies need to be cash-flow positive, and if they are not, then they need to get there now, because raising capital without being cash-flow positive is going to be tough..."

"...some interesting advice for startups.

   * Cut spending. Cut fat. Preserve capital.
   * Throw out the models and spreadsheets, because all assumptions will be wrong.
   * Focus on quality.
   * Reduce risk."

"* Unprofitable companies would have a tough time raising cash, so get cash-flow positive as soon as possible.

 * Go on the offensive and pound on your competitors’ shortcomings.
 * Be aggressive with your messaging and be out there. In a downturn, aggressive PR and communications strategy is key.
 * Decline in M&A will mean that only lean companies with sales models that work will get bought.
 * When it comes to deciding between capital preservation and grabbing market share, he advised that everyone should be preserving capital."


När en auktoritet som Sequoia har denna inställning bör alla fundera på konsekvenserna. S&P 500 på 909,92, ner -7,62%. Ouch, den här härdsmältan kommer vi se konsekvenserna av under en lång tid. 

onsdag, oktober 01, 2008

"Kom inte nära för då hoppar jag"

Apple hotar stänga Itunes om rättighetsinnehavarnas organisation CRB som planerat jackar upp priser från 9 cent till 15 cent. Paid content rapporterar om detta kom-inte-nära-då-hoppar-jag-hot. 

Precis som för tex Spotify är detta en utmaning: ju mer framgångsrik du blir dessto mer anser rättighetsinnehavarna att de skall ha. Som investerare i dylika bolag sätter detta en klar begränsning på intjäningspotentialen. Det enda kortet musiktjänsterna har kvar att spela är just det Apple spelar: konsumenternas lojalitet. 

Det krävs dock en ganska unik markadsposition av den typ Itunes har med 90%+ av online musikförsäljningen för att detta hot skall ha någon som helst effekt.

Som Itunes freak är min ståndpunkt klar: snälla hoppa inte!