Twitter killed the blog

fredag, mars 16, 2007

Tradedoubler klarar sig - men vinner inte Pokerfejs

AOL drar tillbaka sitt bud på Tradedoubler, vilket de flesta läsarna här säkerligen noterat.
Och min reaktion är omedelbar: det hade varit bättre för både bolaget och Tradedoublerägare att alliera sig.

Usch vilken tråkig position detta är att ta, jag fullkomligt hatar den. Egentligen.

Det är ju inte att Tradedoubler inte klarar sig själva. Det är bara det att det känns som om Tradedoubler har för lite av passion, glöd och inneboende momentum kvar för att förändra världen själva. Jag tror att några av ägarna såg detta och tyckte det passade bra att växla över till AOL, och jag tror att detta synsätt mer kom från de som kan se och förstå den operationella delen av verksamheten.

Detta är inte att säga att det inte finns en finansiell uppsida i Tradedoubleraktien, vilket jag tror är mer av de nejsägande aktieägarnas perspektiv. Det finns väldigt få listade bolag av Tradedoubler typ i Norden, än mindre i Sverige. Varje portföljförvaltare med självaktning måste ju ha tittat ordentligt på Tradedoubler. Och när man tittar på internationella rent finansiella jämförelser kan man säker påvisa att Tradedoubler borde upp med 50%.

Men en uppvärdering av bolaget från idag, bygger ju inte på att bolaget ser ut som idag. Det bygger på en fortsatt explosiv tillväxt och utveckling mot att Tradedoubler blir en global dominant. Vilken förutsätter att man operationellt kan fortsätta att excellera i jämförelse med konkurrens i ett globalt perspektiv.

När nu de med operationell insikt och erfarenhet redan "kapitulerat" för en köpare, medan finansgänget envetet hoppas på mer, så har bolaget hamnat i vad som kan bli en tråkig spiral.

Det känns lite som Tradedoubler hamnat i TV4s nya serie Pokerfejs*.

Den operationella handen har insett att det är dags att trycka på knappen, medan den andra - finansiella - handen är mer tveksam och ser en hägrande miljon. Den operationella handen beslutar sig i alla fall att det är dags att ta sin påse pengar och dra sig ur spelet. Och trycker, vilket alla ser. Plötsligt visar det sig dock att någon annan redan har tryckt precis innan så Tradedoubler är fortfarande kvar i tävlingen.

Det lilla dilemmat är bara att nu skall händerna tillsammans inför nästa rond förklara för ansiktet att le och se starkt ut - och gärna få det att framstå som om ingen har varit i närheten av knappen. För nu jäklar skall miljonen i hamn.

________________________

* som för övrigt är en av det stora positiva överraskningarna i rutan 2007

Inga kommentarer: