Twitter killed the blog

måndag, februari 12, 2018

Johan Siwers: ”20 000 weirdos kan inte ha fel”

[Från krönika i Dagens Media, December 2017]

SPANING.
Världens största och kanske mest intressanta mötesplats för digitala entreprenörer. Techinvesteraren och entreprenören Johan Siwers besöker Slush i Helsingfors.

Vad gjorde du förra veckan? Vad gjorde Marcus Wallenberg, Fishbrains Johan Attby, Izettles Jacob de Geer eller Prins Daniel förra veckan? Jo, de var på Slush i Helsingfors. Slush, det vill säga världens största och kanske mest intressanta mötesplats för digitala entreprenörer, storbolag och investerare. Konferensen hade i år 10-årsjubileum och samlade 20 000 besökare över några dagar i ett mörkt och regnigt Helsingfors. Därav 2000+ start ups, 1000+ investerare och varje storbolag med självaktning.

Och Finland levererade. Det var inte bara Al Gore som storslaget öppningstalade, det var också politisk och kunglig glans med vad jag räknade till i alla fall tre prinsar på plats. Självklart hälsade Finlands president Sauli Niinistö välkomna från scen och kickstartade samtidigt Finlands firande av landets 100-årsdag.

Värdet av Slush som plattform för landet Finland är svårt att överskatta. Slush omsätter inte bara i sig över 100 miljoner kronor, plattformen har också rullat vidare till Singapore, Tokyo och Shanghai. Men inte Stockholm.

Liksom i medieindustrin har vi fått vänja oss vid att globala plattformar som Google och Facebook tar över. Vi får nog vänja oss vid att detta kommer ske från vertikal till vertikal. Tänk Amazon för retail, tänk Uber för taxi.

Slush har också blivit en plattform. Men inte bara en kommersiell plattform utan också en nationalstatsplattform.

Finlands president använder plattformen Slush för att stärka Finlands identitet och varumärke. Som gör att Finlands geografi attraherar digitala weirdos som mig. Och Johan Attby. Och Marcus Wallenberg. Detta kommer i sin tur attrahera idéer, talang och kapital – och vara viktigare för Finland än något PISA-resultat.

För dig och mig är frågan: om medier blir plattformar, om retail blir plattformar, om länder tänker plattformar, hur agerar du då?

Jag tror att du ska tänka: antingen eller. 

Antingen blir vi smala, spetsiga och globala – och nyttjar plattformarna för våra syften. Sälj ditt varumärke på Alibaba och på Amazon, med hjälp av Tencent eller Facebook.

Eller så försöker du Go Big och själv bli en plattform inom en vertikal eller industri. Vad gäller det senare finns det förstås inte plats för så många. Och det kommer kosta Stora pengar, det kommer kräva Stora risker och det kommer kräva Stora ambitioner. Och Stor förmåga. 

Lyckas du kan du ha Al Gore som står och promotar dig, du kommer omges av prinsar och presidenter. Sverige som land kommer också hylla dig som den som höll kvar talangen här uppe i mörkret, den som bidrog till att skapa internationell respekt för Sverige som land och därmed ökade våra intjänade skattemedel. Som i sin tur såg till att pensionärer – och du själv – får den äldrevård finansierad som du är värd den dag du inte längre orkar hänga på Slush.

Det är med den ambitionen jag tror Johan Attby hänger på Slush. Där han lunchar med Tillväxtverket och ALMI, äter middag med riskkapitalnordens alla ”alfahenar”, deltar i paneldiskussion på stora scenen och tar del av den för konferensen uppbyggda bastubyn ”start up sauna”, där han får sina fiskar varma när idéer och nätverk delas med direktörer och makthavare. Det är i denna miljö magin bakom Slush uppstår.

Så förslag på ett nyårslöfte för dig som är nyfiken på den förlovade digitala framtiden inför 2018: boka in ett besök på Slush i Helsingfors sista veckan i november 2018!

Inga kommentarer: