Twitter killed the blog

måndag, april 27, 2009

Nätdejting dödar krogen. Not.

Jag blev lite förvånad, samtidigt som jag blev lite glad, följt av en stunds fundersamhet när jag igår läste en press release från SHR (Sveriges Hotell och Restaurangföretagare).

I releasen säger de bl.a:
"Trots konkurrens från dejtingsajter och forum på nätet behåller krogen sin plats som den kanske viktigaste mötesplatsen. Det visar en färsk undersökning som Novus Opinion gjort på uppdrag av SHR. Resultatet visar att var tredje svensk mellan 30 och 59 år någon gång träffat någon på krogen som de senare flyttade ihop, förlovade sig, gifte sig eller ingick partnerskap med. 16 procent av de tillfrågade uppger även att de har en nära vän som de först lärde känna på krogen. - Det här visar vilken viktig funktion restaurangerna och krogarna har som mötesplatser, både för befintliga vänner och för nya bekantskaper, säger Mats Hulth, vd för SHR.
En expansiv näring
Matintresset är större än någonsin i Sverige och det har aldrig funnits så många restauranger som nu. För att illustrera detta kan sägas att restaurangernas omsättning har fördubblats från 30 till 60 miljoner de senaste 15 åren.
- Att vår bransch är så expansiv beror till stor del på att svenskarna tar till sig den kontinentala livsstilen att umgås på krogar, restauranger och kaféer. Allra tydligast syns det i de större städerna, säger Mats Hulth." Hela releasen finns här.


I min värld är det smått fantastiskt att SHR bestämmer sig för att 1) göra en undersökning 2) analyserar utfallet och 3) kommunicerar det oerhört slående utfallet att dejtingsajten INTE har tagit hela restaurang industrins roll i samhället. Detta är budskapet i en release med anledning av att SHR fyller 100 år. Wow.

Tanken hade inte ens slagit mig, men nu fattar jag: restaurangvärlden ser verkligen dejtingsajter som hot. Vårt lilla nischfenomen har kommit en bit på de senaste åren!

Funderar på att låna releasen, fast skriva den tvärt om:
"Trots konkurrens från Restauranger och Nöjesanläggningar i samhället behåller nätet sin plats som en viktig mötesplats. Det visar en färsk undersökning som Novus Opinion gjort på uppdrag av SHR.
Resultatet visar att två tredjedelar av alla svenskar mellan 30 och 59 år träffat någon på nätet, jobbet eller andra platser utanför den mer traditionella krogvärlden, som de senare flyttade ihop, förlovade sig, gifte sig eller ingick partnerskap med. 84 procent av de tillfrågade uppger även att de har en nära vän som de inte lärde känna på krogen.


Ska jag publicera denna release?

1 kommentar:

Johan sa...

Skönt att se att de räknar nätdejting som ett fenomen som kommit för att stanna .... mao har våra liv verkligen stark ankytning i cyberspace numera .... vi knyter upp kontakten på nätet och går och chillar på krogen .... kontakterna knyts verkligen på nätet i nyckter miljö .... men när man väl vill umgås gör man det ju som alltid bäst på krogen ....