Twitter killed the blog

onsdag, december 24, 2008

Halleluja Jr #5 - Apple TV

När teknologier kommer samman och möjliggör något som jag inte trodde gick att göra - eller i alla fall att jag inte skulle kunna göra det - då blir jag själaglad.

Igår hade jag en sådan upplevelse, mitt Halleluja Jr moment #5: Min nyinköpta Apple TV.

Produkten är ju inte direkt ny, Gunnar på Prylkoll rapporterade om Apple TV för snart två år sedan. Men som vanligt är min startsträcka lite längre (men när jag fattat så är produkten/tjänsten ofta mogen för de bredare lagren).

Under julklappsslutspurten gav jag i alla fall mig själv en tidig julklapp, och med en maggropskänsla som påminde om när jag som 8-åring fick en radiostyrd Jeep, packade jag andaktsfullt upp min nya leksak "designed by Apple in California".


Tack vare Apples plug-and-play mentalitet lyckades jag på några minuter hitta det trådlösa hemmanätverket, ange koden för kopplingen till Itunes på min daturhubb och synka över mina 15 000 bilder och lite musik på Apple TVns 160 Gig. Ja, överföringen av bilder stod och tuggade under mer eller mindre hela kvällen men processen var riktigt smidig. När någon levererar så bra grejer som Apple så får de baskemig gärna låsa in mig i både den ena eller andra teknologin och lura av mig pengar över tiden. Halleluja moments are larger than Money.

När jag sedan även laddade ner applikationen Remote till min Iphone insåg jag att jag håller på att konvertera. Plötsligt har jag fått ihop mitt hemmanätverk: kan sitta i fåtöljen och styra musiken på kontorshögtalarna, eller besluta att samma slinga skall gå på ljudanläggningen i vardagsrummet. Eller varför inte titta på mina TED podcasts i HD på min 42 tums skärm, med hjälp av ett par knapptryckningar på min Iphone?

Jag inser två saker: 1) jag har känslomässigt redan med några få användningsområden räknat hem min Apple TV investering 2) samtidigt har jag förstås bara krafsat på ytan, barn och fru kommer tex än mer gilla när DVDerna nu enkelt blir tillgängliga på TVn via nätverket 3) Min nästa dator kommer att bli en Mac, 18 år efter det att jag som student valde bort min Mac nere i Lund och köpte en bärbar PC från Lappower.

Nej, nu måste jag leka vidare - God Jul!

PS. Om du inte har något för dig innan Kalle Anka, eller inte vet vad ni skall dricka för vin ikväll, kika på Winespectators podcasts med 2008 års bästa viner.



lördag, december 20, 2008

Vad får det kosta att ha gott samvete?

Jag läser via Torstensson en intressant notis om att Google nu släppt på sitt samvete och börjat tillåta annonser för alkohol i USA och gambling i UK. Att inte vara elak är svårt när kvartalsrapporterna och plånboken skall fyllas.

På vanligt manér hyperlänkade jag till en relaterad anek.dot från en tidigare konjunkturcykel.

2001 satt vi på Scandinavia Online i en rävsax. Vi hade byggt upp en substantiell affär på att upplåta digital distribution via våra portaler, sol.no, sol.dk, suomi24.fi och passagen.se. När vi kom in in Q1 2001, efter vår- och höstslakten under 2000, dog marknaden för distributionspartnerskap. Inte ner med 10% år över år, utan den lade sig på rygg och vinkade inte ens hej då. Som affärsutvecklingschef initierade jag då det (för andra) inte helt glamorösa projektet att arbeta igenom en lista med vilka typer av nya annonspengar som vi skulle kunna attrahera om vi släppte lite på både moral och Petter Wirells/Cederquists syn på lagboken.

Jag konstaterade ganska snabbt att det fanns fyra ekonomiskt intressanta områden där vi skulle kunna förändra den inte så trevliga intäktsutvecklingskurvan: 1) Spel & Dobbel 2) Alkohol 3) Porr och 4) Läkemedel.

"Informationskampanjer" för läkemedel var förhållandevis oförargligt och kunde möjligen i mindre skala klara kraven även för ett halvnorskt högmoraliskt bolag som SOL. Porr försvann dock snabbt från min lista, med stark stöd från norskt ägarhåll (vilket gör att man kan fundera på hur Schibsted ser på Aftonbladets minst sagt utmanande printannonser för olika telefonlinjer). Alkoholreklam avfärdades också av våra jurister (även om tidningarna inte långt därefter började släppa in allt mer annonser av denna typ).

Där vi lade ner mest jobb var inom Spel och Dobbel och jag knackade dörr för att förstå vilket intresse som fanns i denna begynnande industri. Efter att träffat bl.a. Douglas Roos/Ladbrokes samt Penning Automatförening på Åland stod det ganska klart att det där fanns både intresse och ekonomiska resurser. Jag tyckte att detta spår var både klockrent och harmlöst, vilket dåvarande kollegan Carl Klingberg - idag Ongame-chef och icke-välkommen i Frankrike - säkert höll med om. Trots att detta bara är 7 år sedan visade det sig dock vara minst lika svårt att få igenom en Douglas Roos annons som det hade varit att bjuda in Bert Millton som gästföreläsare på julfesten.

I denna konjunktursvacka kommer myndigheter runt om i världen få det jobbigt. När en gigant som Google (jag vet, "gigant" är en underdrift) börjar flörta med sina värderingar kan man ju bara fundera på hur diskussionerna går på bolag som inte diskuterar tillväxttakt utan överlevnad.

_______________________________________

Crack till jul?
Vill du ge familjen en riktig kick till jul?
Köp vår senast crackpipa och få första blosset gratis!
wvw.crackpipa.co.uk


Tråkigt att betala skatt?
Håller du inte med Mona, och gillar inte att betala skatt?
Inom 30 dagar kommer du inte betala en krona till i skatt.

wvw.maltamates.com


Påverka dina vänner!
Har du någon "vän" som du inte tycker riktigt förstår vad du säger?
Vi ser till att budskapet går fram!
wvw.hästhuvud.nu

torsdag, december 18, 2008

Time to twist your business model - eller kanske inte

Ett fascinerande spel pågår i många bolag i det konjunkturläge vi just nu befinner oss i, inte minst i onlinevärlden. I ena änden finns en affär som inte levererar vad den borde, givet de striktare krav en lågkonjunktur kräver. 

Detta leder till att förändringar måste göras för att överleva, vilket dock ingen vill säga i klartext. Därför kommer det i andra änden ut den ena mer krystade förklaringen än den andra varför en justeringen i affärsmodell, organisation eller eller fokus görs.

Ett exempel är Zennströms P2P Tv-tjänst Joost som har vacklat under hösten, efter att tagit in $45 miljoner 2006. Läser på Techcrunch att Joost nu lägger ner sin klient som jag uppfattat var kärnan i Joosts erbjudande. Gissar att detta är första steget i att Joost inom 6 månader lägger sig helt på rygg. Q1 2009 kommer det rassla in dylika releaser. 

Usch eller möjlighet?

torsdag, december 11, 2008

Leweb 2008 - och Helen Fisher i lejonets kula

Som jag skrivit om förut så är jag verkligen imponerad av vår chefsantropolog på match.com, Dr. Helen Fisher. Helens auktoritet i den akademiska världen är inte så svår att se men det intressanta är nu att hon börjar bli efterfrågad också i internetkretsar för att prata om sina tankar och teorier. Hennes föredrag på TED är tex både lysande och ett av de mer populära på TEDs gilmrande video/podcast tjänst.

Än tydligare exempel från den senaste veckan är att den hypade konferensen Leweb i Paris hade satt temat för hela konferensen till Kärlek, efter att arrangörerna inspirerats av Dr Fisher. Internetworld skriver mer om detta. Även på Nobelfesten igår (som tex Stockholm city rapporterar) var Kärlek det genomgående temat. 

Jag vet inte om det är ett konjunkturtecken att Kärlek lyfts upp på det här sättet både här och där, eller om det är ett bevis på hur viktigt det är vad vi på match.com håller på med. Sannolikt är det en kombination - en trevlig sådan.

lördag, december 06, 2008

Vad kan vi lära oss av gåslever?

Om alla insekter i världen försvinner kommer allt liv på jorden dö ut inom 50 år. Om människan förvinner kommer allt liv på jorden att frodas som aldrig förr. Detta konkluderar Dan Barber när han pratar på TED. En underbar anekdot och lärdomsintensiv föreläsning.

torsdag, december 04, 2008

Cricleofmoms.com - man skall alltid lyssna på mamma

Läser just på Techcrunch att CircleofMoms.com - som lanserades i Oktober 2008 - har attraherat 850,000 personer att registrera sig. Helt galet, men också värt att påminna sig om att bra idéer liksom i webbens barndom fortfarande kan komma från ingenstans. När medelålders kvinnor etablerar Lunarstormaktiga beteenden, då skall man lyssna och lära.

måndag, december 01, 2008

Ourbeginning.com - kommer någon ihåg?

Från Dot.com museumet, Ourbeginning.com's klassiska annons från Superbowl 2000:



Vad säljer de? Vad vill de säga? Inte en aning.

De betalade i alla fall över $3 miljoner för att köra spotten under Superbowl XXXIV, med en årsintäkt i hela lådan på $1 miljon.

En tanke: kanske var de bara väldigt explicita med att de höll på med dressing up the bride?