Twitter killed the blog

lördag, juni 30, 2007

Att tänja George Michaels gränser - allt för vetenskapen

Var på George Michael i Globen igår. Riktigt bra. Håller inte alls med ABs trista recencent recencent - varför är så ofta tyckare av denna typ så sugna på att klaga? Schibsted har ännu inte lyckats stream lina sina recensioner och jag håller snarare med SvDs recension.

I alla fall, i mitt mission att testa webben ur olika perspektiv för att kalibrera det Siwerska lackmustestet har jag nu kommit till att bootlegga en populär artist, lägga ut på Youtube och se vad som händer.

Youtube + Blogger, helt klart Too Funky

tisdag, juni 19, 2007

Yang tillbaka - Semel ut

Det annonserades sent igår att Yahoos VD Terry Semel nu lämnar Yahoo.

Blogg från telefonkonferensen finns att hitta här.

Känns krystat att höra Semel säga:

"Jerry and Sue will be an unbeatable team and it is the right time to do it.", med vad skall de säga?

Frågan är ju också varför de trycker på att "Yahoo! can and will be a vibrant independent company.".

Men aktien verkar hålla sig uppe, en del verkar t.o.m tro att aktien kommer stiga ordentligt imorgon/idag.

måndag, juni 18, 2007

Reinventing yourself - Mix Match

Tillsammans med en gamla kollega började jag för en tid sedan prata om vad man skulle kunna göra i radio inom området kärlek och relationer. Vi trodde båda att det fanns något intressant i gränslandet mellan den massiva framväxten av dejting via Internet, det ökade behovet för kommersiell radio att producera någon form av unikt innehåll och radiomediets personliga, intima men samtidigt anonyma förhållningssätt till lyssnarna.

Det var därför med ett stort leende som vi för några veckor sedan lanserade ett samarbete med Mix Megapol under benämningen "Mix Match". Mix Match är ett unikt koncept där vi och Mix tillsammans verkar ha skapat något som både slår an en sträng hos lyssnarna, men också lyfter upp en ämne som för oss som presentatör är viktigt. Mix Match sänds mellan 18 och 22, 5 dagar i veckan och Charlotte Lauterbach, välkänd röst från den mindre kommersiella delen av radioindustrin, är rutinerad och engagerad programledare. Charlotte har imponerat kraftigt vad det gäller att komma igång, trots en mer eller mindre obefintlig startsträcka.

Under de första veckorna har det mesta hänt. En person har friat i direktsändning. Och fått nej. En annan person friade också hon, men fick ett fantastiskt entusiasmerande Ja. Innehåll och teman har utvecklats på ett sätt som gör att slussarna hos radion redan nu mer eller mindre brakar ihop så snart som Mix Match sänds.

För oss som verkar i en bransch/kategori där det är lika mycket hype och hysteri som det någon gång var under portalernas gyllene år 97-00, är det viktigt att kunna göra något som inte alla andra gör. Och något som inte alla förmodligen heller kan göra.

Detta är inte minst viktigt i en kategori som snabbt går mot konsolidering.

Vi på Match.com har tagit några steg, tex när vi tog över driften av Lovesearch i Norden, när vi tog över Yahoo Personals i Storbritannien och i Tyskland, när vi nu har inlett ett nära integrerat samarbete med Spray/Spraydate i Sverige eller när TV2 som tidigare drev Norges största dejtingtjänst valde att överlåta på oss att bedriva vår kärnverksamhet också för deras räkning.

Med Mix Match hoppas jag dessutom att vi irriterar en eller annan ytterligare konkurrent till att tänka: darn, varför gjorde inte vi det där?

söndag, juni 17, 2007

Fransk syn på kärlek och relationer

Marc Simoncini, grundare av Meetic, skall ha beröm för sitt engagemang i att prata med allt och alla om sitt börsnoterade företag (jag tror t.om. han slår Birgersson när han var som bäst/värst).

Ser just en youtube intervju från MSs turné i Kina och läser samtidigt uttalanden som:

“There are only two philosophies in this business,” Mr Simoncini, 43, said. “The American philosophy and the French one. The Americans try to sell you love. We sell une rencontre [an encounter] and I don’t care what happens afterwards.”

Härligt, det blir så uppenbart att vi arbetar med helt olika saker.

onsdag, juni 13, 2007

Intervjun med Barry Diller/IAC i 60 minutes

Intervjun med Barry Diller som jag pratade om häromdagen finns nu att hitta här.

tisdag, juni 12, 2007

60 minutes om IAC & Barry Diller

I min värld blir inte ett bolag eller person mycket större än när man blivit presenterad/hyllad i 60-minutes. I går hamnade IAC* framför Lesley Stahls kamera. Nu är snart IAC inte en så väl bevarad hemlighet längre skulle jag gissa.

________________

* Disclaimer: Min arbetsgivare

fredag, juni 08, 2007

Who was who in IT 2000?

Christian Carrwik skrev i början av 2000 boken "Who is who is IT". Jag hittade denna bok när jag rensade i källaren i helgen och det var en legendarisk samling namn som dök upp.

Eller vad sägs om utdraget nedan med följande persongalleri:

* "Maria Borelius - (f.1960) Grundare av nya digitala tv-kanalen och portalen K-world tillsammans med Annie Wegelius."

=> Ja det var väl inte för sina insatser inom IT som hon kommer att bli nedtecknad i övriga historieböcker.

[I min egen Siwerska encyklopedi (en sk Siwiki) hyperlänkar tanken direkt till ett möte på Tössekonditoriets uteservering någon gång år 2000 då jag åt frukost med just vår first lady of TV. Annie behövde någon som skulle ratta internetsatsningen för K-world och jag hade på något sätt hamnat i skottgluggen. Visionen var spännande och Annie var oerhört engagerad, men online strategin icke existerande. Tog med mig insikten att jag gärna jobbar med visionära och engagerade personer, men att jag måste ha en gemensam "engagemangsnämnare" för att det skall fungera.]

* "Jan-Eric Ramberg - (f.1958) När Jan-Eric anställdes på Microsoft 1985 blev han den andre svensken i bolaget... har bland annat ansvarat för lanseringarna av Windows och Word i Norden, samt Microsofts första steg mot Internet 1994."

=> Jan-Eric, ryktet sägar att du nu är klubbmästare i golf på anrika Sällskapet. När får vi se dig i hetluften igen, eller i alla fall på rätt uteservering med en pilsner i handen?

* "Staffan Hillberg - (f.1964) ...Arbetade tidigare i Stockholm som chef för Bonnier media Lab och vd i Bonnier Online..."

=> Bonnier media Lab, wow, vilken minnesbild!

* "Bo Hedin - (f.1947) ...Chefredaktör för Resumé sedan januari 1997 ...Var nyhetschef på Aftonbladet 1994..."

=> Snacka om att ha gjort det mesta inom svensk online media, vilken legend.

* "Danny Fröberg - (f.1968) Grundare och vice vd på Euroseek..."

=> Euroseek, kunde det blivit Google av dessa herrar? Eller var det bara en scam? Men www.froberg.org verkar det inte var så mycket liv på.

* "Matti Kotsalainen - (f.1975) Var hang-around på Skeppsbron 32 medan Kineviks webbäventyr höll till där och fick sedermera anställningsnummer 7 på Spray 1995."

=> Matti, jag kan fortfarande börja skratta av tanken på sajten du gjorde åt Pelle Törnberg runt 1995 där Pelles hund Bongo (?) fanns med och där man kunde klicka på hunden och så började den skälla. Att Pelle blev vansinnig över att han fanns publikt utlagd på Internet med denna information var just då en katastrof men idag stor humor.

* "Carl Bildt - (f.1949) Personlig hemsida: http//bildt.net. Den 4 februari 1994 klockan 09.51 skickade statsminister Bildt e-post till president Bill Clinton och skrev därmed in sig i Internets historiebok."

=> Grymt imponerande hur han kan underhålla blog/gar och hemsida/or.

* Och listan fortsätter: Johannes Bertorp, Krister Bengtsson, Martin Anderlind, Nicholas Högberg, Nicklas Mattsson, Otto Sjöberg, Fredrik Stael von Holstein, Johan densamme, etc

Vad Carl Bildt gör är ju ganska uppenbart men vad gäller övriga namn jag listat förvånar det mig att jag inte har riktig koll på vad många gör idag. Men eftersom jag vet att ni alla ju Googlar er själva (fy) så berätta gärna i en kommentar nedan ;-)

Själv kommer jag ihåg att jag var mäkta stolt över att fått benämningen "...chefsideolog på Scandinavia Online och en av Internetbranschens toppmän", något tveksam till att blivit "anklagad" för att slängt ut våningssängarna på Spray (även om det hade en del med sanningen att göra) och helt klart mindre nöjd med referensen till att jag brukade gå i samma luciatåg som Johan Stael von Holstein (sic!).

tisdag, juni 05, 2007

OK, jag fattar vinken...

Några minuter efter att jag lagt in AdSense här på Anek.com för att testa läser jag följande via Search Engine Watch:

"Google to Require Publishers to Meet Quality Guidelines
9:47 PM - Show original item
As of today, Google will require AdSense publishers to meet the same page quality guidelines it holds its AdWords advertisers to with their landing pages. According to the Inside AdSense blog, the guidelines are meant to "encourage publishers to, among other things, create sites with simple navigation and substantial, useful content."

Jag väljer att inte tolka detta som ett tecken.

Det Siwerska lackmustestet av: AdSense...

Nej. Jag tänker inte bli heltidsbloggare. Däremot är jag nyfiken på hur AdSense fungera, dvs på riktigt ur en publicists perspektiv. Mao nu pågår det Siwerska lackmustestet av AdSense.

Svensk Craigslist, en pitch rakt i maggropen

Jag har inte en aning om hur Jardenberg & Co tänker mer i detalj.

Jag har adrig använt Craigslist i USA.

Skall jag vara ärlig vet jag inte ens riktigt skillnaderna mellan Blocket/etc och Craigslist.

Men med tanke på framgången för Craigslist i USA (och HDs framgång i försäljningen av Blocket) är det briljant positionering/PR att säga att man skall skapa en Craigslist för Sverige.

Snyggt. Eller jag menar: rätt. För inga framgångsrika websajter är ju direkt snygga.

Namnet: rubbet, vilket jag dock inte lika spontant faller för. Lita "allaannonser" över det.

Och Schibsted, ni hade väl en konkurrensklausul när ni köpte ut HD eller hur?

[Mer hos Torstensson]

Picsearch - svensk webbildsök på export

Läser att Picsearch etablerat partnerskap med Mynet i Turkiet. Har inte en susning hur betydelsefulla Mynet är i Turkiet men jag blir glad av att höra att vi ser svenska webteknikbolag som går på offensiven själva, och inte "bara" kapitulerar och säljer ut.

Att etablera ett alternativ till Google eller Yahoo är inte omöjligt en bra strategi. Frågan är bara om differentieringen i Picsearchs erbjudande är tillräckligt starkt för att verkligen lyfta de lokala alternativen inom sök, eller om de bara hamnar i säng med lokala icke konkurrenskraftiga aktörer.

Men Go Picsearch, jag skall börja följa era äventyr lite närmare.

måndag, juni 04, 2007

Mr Netscape om "Web bubble 2.0"

Marc Andreessen, mannen som sparkade igång mycket av den tidiga hypen kring internetbolag genom sitt bolag Netscape (kommer någon ihåg ;-) ), har börjat blogga. Andreessen och skriver bl.a. en intressant postning där han argumenterar för att vi inte är inne i någon ny internet bubbla.

Även om han så klart har egenintressen genom sina bolag får man väl lyssna lite på en kille som skapat/skrivt Mosaic. Respekt.