Twitter killed the blog

onsdag, februari 01, 2006

När direktörerna både byter spår och vagn

[Interaktiv Tid 4/4 1997]

"Per Bystedt, MTGs vice VD och chef för TV-verksamheten, har avgått från sin post. Han efterträds av H C Ejemyr. (Interaktiv Tid)"

Detta var en stor nyhet när det hände 1997. En av den unga mediegenerationens mest framgångsrika personer tog klivet från det trygga och symboliskt tunga Kinnevik. Till det som senare visade sig bli Spray/Tetre/Razorfish/Lycos, ja vad nu skapelsen skall kallas. Från att ha varit en hobbyverksamhet och ungdomsgård började de seriösa direktörerna förflytta sig in i de nya internetbolagen, så som Spray. Wow, det här var snart nio (9) år sedan.

Jag skall från och med nu för nöjes skull börja notera och räkna antalet mer uppseendeväckande karriärmässiga spårbyten av denna typ som kommer dyka upp. Det dröjer ju ett tag innan de vågar ta steget men det känns som om det nu hypats tillräckligt mycket för att det skall vara legitimt att ta steget.

Första gänget gissar jag blir de som även försökte sig på en vända under slutet av 90-talet, men som sedan gjorde reträtt till någon stabil tidigare arbetsgivare eller annan kassaflödespositiv miljö. Som kunde betala en lön som gav bibehållen livskvalitet.

Men jag blir inte förvånad om vi denna gång också ser några riktiga högoddsare byta fil då det nu faktiskt ser att den miljö där de verkar idag, som en konsekvens av den accelererande internetutvecklingen, kommer förändras radikalt under den närmaste 5-årsperioden. Vilket gör att riskpremien för att locka över en verkligt senior direktör till "andra sidan" kommer att te sig låg i ett antal nischer och branscher. Teleoperatörer, TV-bolag, radio eller mer traditionella print mediabolag, där kommer vi nog få se lite rockader som vi kommer att få anledning att återkomma till.

Inga kommentarer: