Twitter killed the blog

lördag, september 03, 2005

Arkeologi i ny tappning

Eudora, just det, det var så det där mailprogrammet hette.

Mitt liv har blivit en samling av hårddiskar. Varje gång jag graderat upp datorn så har de gamla filerna hängt med under underliga bedämningar som "Gamla D1", "Gamla D2" eller den mest annorlunda: "ÖÖÖ D&S". Det senarenamnet för att jag för en väldig massa år sedan ville att denna mapp skull sorteras längs ner i listan, eftersom det bara var gamla dokument som jag aldrig använde.

Idag när jag installerade om lite mailprogramvaror på hemmadatorn så blev jag plötsligt till en Internet-Indiana-Jones som med olika trick och knep snurrade runt mellan olika mappar och filformat som inte en människa skådat sedan förhistorisk tid. Ett av de roligaste fynden var en hel mapp med egna mail från 1997, som jag lyckades konvertera från Eudora, den klassiska epostklienten.

De gamla mailmappar och mailrubriker som tuggades in i konverteraren och sedan ut i min nuvarande mailbox var en riktigt rolig resa. Roligast av allt var förstås de mail som dök upp som var de första konversationer som jag och min dåvarande flört* hade, eftersom vi hade träffats på en middag i maj 1997 och bodde i olika länder under nästan ett år. Detta är dock ett ämne som skall diskuteras någon annan stans (kanske på http://karleksdirektoren.blogspot.com/ ?).

Några andra mail rörde en tid som känns som... som ... som jag kände när jag gick på universitetet och tänkte tillbaka på åren i lågstadiet i Söndrum i Halmstad. En massa namn, en massa begrepp, en tidsera med en massa charm och underbara associationer men ändå: var det där verkligen jag?

Ett av mailen av mer arbetskaraktär kom från "the tall blond semi danish chick", Trine Dyrlev, som efter att ha varit engagerad i Torgets uppbyggnad från Anderson & Lembke i New York, blev en ofta återkommande gäst i internetkretsar i Stockholm. Mailet handlade om mätningar -jag var lika krisptorr då som nu - och Trine hade klippt ut topplistan över siter i USA vi detta tillfälle.

Site / Rank (Reach) Jan-96 Apr-97 May-97
America Online 1 (41%) 1 (44%) 1 (46%)
Yahoo ´ 4 (29%) 2 (37%) 2 (37%)
Netscape 3 (31%) 3 (33%) 3 (31%)
Geocities 16 5 (20%) 4 (21%)
Microsoft - 4 (20%) 5 (21%)
Excite 19 6 (19%) 6 (20%)
InfoSeek 5 (21%) 8 (15%) 7 (17%)
Lycos 24 9 (15%) 8 (14%)
MSN - - 9 (13%)
WebCrawler 2 (33%) 7 (18%) 10 (13%)
AltaVista - 10 (13%) 11 (12%)
--------------------------------------------------

Sample size: 1,000 10,000 10,000
Source: 1996/1997 Media Metrix Inc.

Excite... InfoSeek... Webcrawler, det känns som Donnay och Elan, som Gul och Blå, som Janne Lukas Persson. Även om det inte var så länge sedan. På något sätt verkar åren sedan Internet tågade in ha inneburit en nollställning av ett speciellt tidsur hos mig. Och i denna parallellvärld hamnar rent ologiskt känslomässigt mina minnesbilder av de första åren i samma kategori som de första internetåren. Helt knasigt.

Tur dock att allt jag gjort sedan mitten av 90-talet nu finns på min allt större och större hårddisk och att den nu tar över så stor del av livet att det inte finns anledning att köra parallella spår. Skönt.

Tyvärr märker jag dock idag när jag scannade hårddisken att i relation till vad jag kommer ihåg att jag gjordes/skrev/tänkte 1997 så har Alzheimer redan slagit till och jag hoppas att Google snabbare än kvikt fixar någon bromsmedicin som kan indexera upp min verklighet igen.

1 kommentar:

Henrik Torstensson sa...

Av de tio på listan återfinns åtta i konstellationer som fortfarande placerar sig högt. Förvånansvärt många.